Бъбриви айляк дами чоплят НЕМСКАТА система в 197-ма тема

• 73 482
  • 769
  •   1
Отговори
# 465
  • Berlin
Да, много различно могат да струват. Може да видиш във вашия район какви има и обикновено на сайтовете има информация за заплащането. Поне в Берлин тези, които аз гледах преди, имаха всичко онлайн.

# 466
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Отделно често се очакват и сериозни суми от родителите като дарения за училището - не навсякъде, разбира се.  Също и определени часове безвъзмезден родителски труд по определени направления.

не всички очакват огромни суми.
обаче всички държат на доброволния труд. има си часове на учебен срок, които родителят трябва да вложи там. Whistling

# 467
  • Стара Загора
Много ме вълнуват и мен училищата .Моят син е на почти 5 -август е роден и ми казаха ,че трябва да тръгне на 6, което според мен е много рано.Исках да го запиша в училище тип Валдорф или Монтесори ,защото е хиперактавен и никак не искам да е в стандартно държавно училище.Но ако таксите стигат до хиляди няма да можем да си го позволим.Ще ги разгледам във Фрайбург видях ,че има.

# 468
Хм,аз уж търсих  частни училища при нас,но е намирам!Градът ни е с 27 000 население,ако това има значение... Smirk

# 469
  • Германия
В сайта на нашето Валдорфшуле пише, че всяко дете може да ходи там, независимо от доходите на родителите - таксата е според финансовите възможности. Базата им е страхотна, но идеологията им не ми допада особено

# 470
  • Германия
Много ме вълнуват и мен училищата .Моят син е на почти 5 -август е роден и ми казаха ,че трябва да тръгне на 6, което според мен е много рано.

Ти пак се радвай, че няма да тръгне на 5!
И за мен на 6 години да тръгнат на училище е много рано, но какво да се прави - такава им е системата. Добре че дъщеря ми е родена февруари, та поне ще е на 6г7м като почне училище

# 471
таксата е според финансовите възможности

да, ама даваш отчет колко ти е заплатата и подобни и при нас таксата ставаше  Sick
сега нещо смениха финансирането, май получават повече дотации и падна таксата, но мен ме спира пътя до там. мъжът ми е твърдо против това училище. за Монтесори е по-съгласен, но там са 400Е на месец, плюс пари за обед и за следобеден бетройунг Crazy
както казва мъжът ми, след 10г. си вложил там колкото за еднофамилна къща. Crossing Arms

нашия град е около 100 000 и има 6 частни училища, 3 от тях са с reform-pädagogische Einsatz.
другите са като държавните училища, т.е. методът на обучаване не се различава, предлагат само екстри.

Asyalein,

не е ли по-добре да видиш как детето ще подкара поне 1 и 2 клас и тогава да го мислиш за след 4 клас.

разбира се, че ще видя как я кара и ще решавам след години.
просто разпитвам, за да не ми се налага подобен стрес като в момента, в последния момент да сменям училище. Crossing Arms
защото ми пеят дитирамби, които после се оказват фалшиво пеене. Whistling
в случая визирам ДГ, които не ме информираха правилно, но долколкото разбрах проблемът при тях е концептът на "отворените групи", по който работят.

както и да е. научих си урока, сега се подготвям от по-рано, защото в Германия нещата се случват много бавно. Crossing Arms

# 472
  • Стара Загора
Така ли , аз точно начина на обучение ми харесва във Валдорфските училища.Това ,което съм чела, нямам преки наблюдения .Ходили сме в България на занимания за по -малките и ми се стори, че изпадат в някакви крайности , което и на мен не ми допадна .Не знам и тук ли е така.Аз съм за връзката с природата и всичко , но все пак живеем в 21 век , не можем да отричаме полезните неща или да се изолираме.Защото в България ми говориха, че децата не трябвалода имат играчки.

# 473
Полезно е, когато се обмислят разни алтернативни образователни системи, не само да се четат концептите на теория, но и да се види на практика какво се случва. Обикновено теория и практика много се разминават. Също е важно да се говори с родители с деца там, да се види какво се постига и да се сравни  ниво спрямо обикновените училища.

# 474
niditop,
твоят син като е роден август, какво се притесняваш? При вас границата за родените септември ли е ? В нашата провинция - Хесен, децата родени след 1 юли, т.е. 2 юли и т.н. тръгват със следващия набор. Въобще не ги търсят да тръгват на 6, а често почти на 7 навършени. Справка  - синът ми е роден юни, тръгна на 6 г. и 2 м., на позната синът и е същата година, но края на юли, тръгна следващата година на училище. Сега моят син завършва 2 клас, а нейният - 1 клас. За мен проблемът е с децата родени първата половина на годината, а не втората.

# 475
Обикновено теория и практика много се разминават. Също е важно да се говори с родители с деца там, да се види какво се постига и да се сравни  ниво спрямо обикновените училища.

съгласна съм.
това важи и за държавните училища.

при нас Валдорф е гезамтшуле и предлага всякакъв Аbschluss, дори има Ausbildungsplätze, т.е. май с Мeisterbrief излизат. ако не се лъжа как точно е процедурата.
обучават ги да правят дървени мебели (проект, дизайн и изпълнение). била съм няколко пъти в работилницата и все с отворена уста вървях там, неверотни неща имаше.
знам, че напливът е голям, но само 2-3ма на година обучават, защото нямат повече капацитет.

но от училище до училище има разлика, всичко зависи от ръководството, от атмосферата и мотивацията. Peace

# 476
  • Стара Загора
Да, при нас границата е 1 септември .Не знаех, че е различно в отделните  области .И аз така се надявам като е на границата  да не го вземат .
niditop,
твоят син като е роден август, какво се притесняваш? При вас границата за родените септември ли е ?

# 477
 Не е толкова страшно. Но, ако толкова те е страх, опитай да го отложиш. Моят син си се справя добре, е не отлично като сестра си, ама се справя. Но той е и много състезателен характер, все се тръшка ,че приятелите му били по-големи от него, разбирайте родени януари, март, и все трябва да ги догони.
Но може би аз съм по-традиционно настроена, защото смятам, че детето трябва да  се пригоди към училището, а не обратното. Пари нямам за частно училище и не съм се интересувала от тях. За Валдорф ми е разказвала класната на дъщеря ми, която го беше препоръчала на едно дете от техния клас за Weitergehendeshule, че там децата били по-близко до природата, има повече часове по изкуства. Не мога да възприема идеята, че децата нямат оценки и  се явават за университетите с портофолио. Сигурно е О.К., ама за мен е прекалено. Но може би става в определени университети.

# 478
Здравейте мамчета Simple Smile Имам запитване, много се надявам някоя опитна мама да ми помогне или поне да ме насочи кой път да хвана 😅 Приятелят ми живее в германия от около 5г, аз дойдох при него преди около година. От март започнах работа, но на базис (миниджоб), все още нямаме брак, но смятаме съвсем скоро и това да се случи след като видяхме 2 чертички преди месец 😁 та ето тук идва и моята главоблъсканица... имам ли право на майчински с този миниджоб? След брака ще бъда осигурена смейно от него, това дава ли ми право на майчински? По-добре ли е да се запиша като безработна или това няма да има значение, защото ще гледат общия доход на семейството, а неговия надвишава минималния...или ще е по- добре да си пусна майчински в Бг? Събрала съм толкова много информация, че вече се обърках тотално.. от всичко което са ми казвали напрактика май нямам никакво право на майчински а само на детски.. ако някоя супер немска мама е по-запозната и има желание да ми разясни ще съм безкрайно благодарна 😊😘😘

# 479
та ето тук идва и моята главоблъсканица... имам ли право на майчински с този миниджоб?

elterngeld für geringverdiener
при elterngeld не се гледа общия доход на семейството, а твоя 12 месеца назад. Peace

Общи условия

Активация на акаунт