Бъбриви айляк дами чоплят НЕМСКАТА система в 197-ма тема

• 73 227
  • 769
  •   1
Отговори
# 150
Относно различните Steuerklassen имайте предвид, че при комбинацията 3/5 почти  винаги се стига до Nachzahlung след подаване на данъчната декларация, освен ако нямате големи разходи, които също да се вземат предвид при изчисляването (например високи семестриални такси за магистратура на някой от съпрузите). 

# 151
  • в сърцето на един мъж...
При нас явно сега удари вълната, вчера в класа на малкия има 11 болни. Болниците са пълни Sad

# 152
  • Англия
И при нас има страшно много болни, дъщеря ми беше 6 дни с постоянна висока температура. 😞
Само да спомена за Щоеркласите, че те нямат значение за действителния Steuerlast за цялата година.

# 153
Днес бях на лекар и точно това ми каза докторката,че тази година са особено агресивни тия вируси... Angry

# 154
  • Стара Загора
Да се запиша и аз в темичката.Пристигнахме януари в Германия и сме в процес на адаптация.Приеха детето в градина ,за което много се радвам .За сега ходим двамата докато свикне , всъщност сме ходили една седмица и тази е с хрема и си е вкъщи.
Интересно ми е по -колко време е тази адаптация с родител ?
 Миналата седмица ходихме за по два часа ,като четвъртъка не ставало за нас.Казаха ,че още трябва да ходим заедно .Не че ми е проблем ,но малко ми се вижда да отбият номер.А таксата си я взеха цялата 150 евро .
Май месец ще започвам езиковия курс дано до тогава всичко с градината е наред и да си ходи редовно.

# 155
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
ако детето не говори немски, то ще ходиш, докато се почувства там сигурно. Peace чак до май не вярвам да се проточи.
аз ходих една седмица, но моето говореше немски и преди това беше ходило на ясли.

# 156
  • Стара Загора
Не разбира нищо ,да.Явно за това така ще е .Дано до май да е готов ,иначе аз друга работа нямам.Просто до май да може да си остава до обяд

# 157
  • Немция
При голямото ми дете правихме дълга адаптация в ДГ- тогава беше на 2 години, немският го беше чувал, но не му беше близък, отделно е чувствително дете, така че изкарах близо месец в ДГ с едно междинно прекъсване, за да видим дали е готов, но не беше. Важното е детето да се чувства комфортно- това и ти ще го забележиш.
Таксата си върви- тя е като вид абонамент- не се влияе от времето за адаптация, нито от времето, когато отсъствате по болест или заради почивка нейде.

И аз подочух за грип , поддържащ дълго висока Т, дано ни пощади.

От края на седмицата се задавало студено време с минусови Т, не очаквах към 20-ти март такива прогнози. Ще помръзнем още малко.

# 158
  • Германия
Не разбира нищо ,да.Явно за това така ще е .Дано до май да е готов ,иначе аз друга работа нямам.Просто до май да може да си остава до обяд
Радвай се, че ти дават тази възможност да оставаш с него, докато се почувства сигурно. Иначе да ти го дръпнат от ръцете и да го вкарат вътре ревящо и наплашено не е никак приятно изживяване. Поне ще понаучиш малко език покрай него.

# 159
Sephora,

съвет и от мен: като кандидатстваш за работа, провери внимателно какви са изискаванията за документите. Напр. търсят човек с бакалавърска степен или полувисше или аусбилдунг, а ти имаш магистърска степен - няма да те вземат, защото за тях си много квалифицирана. Ако имаш магистър и бакалавър, пишеш степента, която се изисква и  за другата не споменаваш.
Ако кандидатстваш за работи като продавачка, сервитьорка, макдоналдс и т.н. въобще не пиши, че си учила висше. На тях им трябват не особено образовани хора.
Курсовете за Bewerbung не винаги са успешни, но можеш да запишеш един.

# 160
Радвай се, че ти дават тази възможност да оставаш с него, докато се почувства сигурно. Иначе да ти го дръпнат от ръцете и да го вкарат вътре ревящо и наплашено не е никак приятно изживяване. Поне ще понаучиш малко език покрай него.
Както е в България (незнаеш какво се случва с детето ти като го оставиш...).Да определено ще понаучиш малко език(няма да ти е излишно...)
Нас все още не са ни приели в ДГ чакаме ли чакаме...,и аз ще ходя сигурно с малкия,тъй като не знае език и мисля че трудно ще се адаптира,но тъкмо ще напреднем малко с езика..докато започнем курса Wink

# 161
  • Англия
150 евро си е една доста ниска такса за детска градина. Обикновено се очаква да планираш 4 седмици за адаптация при деца без опит в детска градина и 2 седмици, ако вече е посещавал. В никакъв случай не е отбиване на номер, възпитателите също имат интерес детето вече да е адаптирано и занятията да протичат нормално.

# 162
При моето дете свикването в ДГ трая 5 седмици – 2 с мама, една вкъщи, 2 с тати. Той беше (и още е) яко лепнат за мен/нас. Немски слуша от раждането си, но вкъщи се говори само на български. При него проблемът беше главно отделянето от мама. Но всичко мина добре в края на краищата и детето ходи 4 години с удоволствие на ДГ.

Аз установих, че е пулно с нискоквалифицирани германци на високи позиции и се ужасих! Някои даже нямат никакъв университет но ги правят асистент директори докато например лекар с докторантура може никога да му дадат да почети ще такава титла ако е емигрант Та ако ще и 1000000 пъти да по добър. По тази тема ферман мога да напиша с реални примери.
Така е. Шуробаджанащината е широко разпространена. Но това май навсякъде е така.
Обаче има и друго нещо... много чужденци не стигат до по-високи позиции заради не достатъчно добър немски. Това по мои наблюдения. Просто няма как да си на отговорна позиция, свързана с много комуникация с други хора, без да знаеш езика на ниво. (Не навсякъде става с английски или става, но до едно определено ниво.)
Мой приятел искаше да прави своя фирма, която да предлага високотехнологични продукти. Работи сам в подобна (сравнително малка фирма) и видя, че точно намирането на клиенти и изобщо комуникацията с партньори ще е препъникамъкът.

Да ни е честита новата стара канцлерка. Tired

# 163
  • München, Deutschland
Не съм наблюдавала досега какъвто и да било вид дискриминация към чужденци / емигранти, нито пък мисля, че имат спъващи фактори да се издигат.

# 164
  • Стара Загора
Благодаря ви за отговорите.Просто исках да разбера така ли е и при другите.Определено има нужда да свикне, и в България не беше ходил много на градина -няколко месеца на частна само .Да, хубаво е това с адаптацията, аз просто мислех ,че таксата няма да е цяла.Не съм в час още колко са таксите.Значи всичко е Ок Hug

Общи условия

Активация на акаунт