Бъбриви айляк дами чоплят НЕМСКАТА система в 197-ма тема

• 73 471
  • 769
  •   1
Отговори
# 495
Ася,
на наши познати решението за преместване от Шуламта пристигна малко преди началото на учебната година. Не си дават много зор. Стискаме палци, щом новото училище ви харесва.

Шани,
колко е голям синът ти? Трябва някой от вас родителите да седне с него и да учи немски. Иначе няма да се научи.
От моя ограничен опит с един второкласник и една петокласничка в гимназия, мога да кажа само, че за мен тук началното училище, особено 1-2 клас е пей сърце, 3-4 клас има малко натоварване и от 5 клас се започва наистина сериозното учене, поне в гимназията. Ние имахме голям избор дали Г8 или Г9, но тъй като искахме билингвистично училище, се оказа, че имаме късмет. Всички такива в навич град минаха от тази година отново на Г9.

# 496
  • с/у ОколоМръсТното
Дени-мени, права сте... Сега е 8ми клас. Ходи в интеграционен и в 8ми реал.
Мъжът ми е на смени, а само той може да му помага... И да го юрка. Явно без остен няма да стане.
The Game - имаш ли достъп до някакъв материал от Матурите... стана ми интересно.

# 497
  • Пловдив
  Имам само книжката от матурата по немски. Поне в Бавария единственото произведение, което е задължително за всички ученици в 11-ти и 12-ти клас е "Фауст", всички останали произведения са по преценка на учителя. Така че на изпита се дава напълно непознат текст. Имат пет възможности за избор: стихотворение, пиеса, разказ, реч и есе.
  Дъщеря ми избра да пише върху пиесата, като в брошурата е дадена цялата сцена, която трябва да се анализира и сбито съдържание на пиесата. Имат 30 минути да се запознаят с вариантите и да си изберат. Времето на изпита започва да тече след това.
   По математика има сборник с матури от минали години и примерни такива. Не е безумно трудна, като съдържание, но е много обемна и разпокъсана. Има задачи до подусловие "h". Физически не стига времето.
    Докато по немски цяла година вдигаха постепенно времетраенето на контролните и стигнаха до 5 часа, по математика никога не упражниха писането под стрес за четири часа.
    По английски беше много по-доволна. Там проблемът е, че превода не трябва да минава през българския. Рядко, но понякога ѝ се губят думи на немски и дори да знае значението на английски и български, не може да ги преведе дословно на немски. В час ѝ позволяваха понякога да ползва синонимен речник, но на матурата-не.
   При устните матури е по-спокойно. Имат предварително зададена тема, която да развият и конспект с въпроси.

# 498
Значи викате да диря Г9... и отрочето евентуално ще изкласи на почти 20. Laughing

Все пак имат време децата на матурите. Аз като започнах да чета The Game се уплаших, че е като в университета. Там съм имала само по 60! минути за 7-8-9-10... задачи с по много подусловия. На мен толкова време ми трябва само да прочета качествено всичко, а и все пак беше на чужд език. Но тогава така отсяваха народа, че нали приемаха всеки желаещ.

.Бибит., и аз се радвам, че ми беше леко притеснено като си знам стоката. Отлагането в нашия случай беше правилното решение. Година по-рано детето не беше готово емоционално за училище. Сигурно щеше да се наложи да седя там да свиква. Joy Наесен като нищо ще съм единствената майка, която си води второкласника на училище. ooooh!

# 499
  Имам само книжката от матурата по немски. Поне в Бавария единственото произведение, което е задължително за всички ученици в 11-ти и 12-ти клас е "Фауст", всички останали произведения са по преценка на учителя. Така че на изпита се дава напълно непознат текст. Имат пет възможности за избор: стихотворение, пиеса, разказ, реч и есе.
  Дъщеря ми избра да пише върху пиесата, като в брошурата е дадена цялата сцена, която трябва да се анализира и сбито съдържание на пиесата. Имат 30 минути да се запознаят с вариантите и да си изберат. Времето на изпита започва да тече след това.
   По математика има сборник с матури от минали години и примерни такива. Не е безумно трудна, като съдържание, но е много обемна и разпокъсана. Има задачи до подусловие "h". Физически не стига времето.
    Докато по немски цяла година вдигаха постепенно времетраенето на контролните и стигнаха до 5 часа, по математика никога не упражниха писането под стрес за четири часа.
    По английски беше много по-доволна. Там проблемът е, че превода не трябва да минава през българския. Рядко, но понякога ѝ се губят думи на немски и дори да знае значението на английски и български, не може да ги преведе дословно на немски. В час ѝ позволяваха понякога да ползва синонимен речник, но на матурата-не.
   При устните матури е по-спокойно. Имат предварително зададена тема, която да развият и конспект с въпроси.
Значи пак има разлики от провинция до провинция.
Тук (Заарланд)  в 11 клас вдигнаха още в самото начало времето за класните работи и по немски и по математика на 4 часа. Обемът от задания, с които трябва да се занимават е доста обширен. Не знам как е в Бавария, но по математика и по английски имат два варианта за трудност по обучението, което ще се има предвид и по време на матурата - лесен и за напреднали. Щерката избра за напреднали по английски и последно се занимаваха с разказите на Оскар Уайлд, а по немски след Фауст, минаха на немска романтична поезия.  Любопитна съм каква ще им е програмата за следващата година. По математика беше години наред зле и сега изведнъж се отпуши и в групата за лесна математика пише най-високите оценки, което мен много ме радва.
За устна матура избра актьорско майсторство (крушата не пада по-далеч от дървото).

# 500
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
в немския уни имах висша математика.
още в началото попитаха кой идва от BW и Bayern и казаха, че тези студенти не биха се затруднили с материала - там материалът бил повече и повече ги юркали.
аз съм много зле по математика. обаче разпознах задачи, които съм решавала в 11кл.  Whistling
т.е. явно нивото тук (Хесен) в училище не е особено високо.
една колежка наречи конуса триъгълник Shocked ужас...

Шани, според мен не трябва да чакате да започнат да юркат детето в училище. започнете вие да го юркате, защото в училището могат да помислят, че той повече от това не може, ще го оставят на самотек и накрая ще му пишат ниските оценки, защото на тестовете не се е справил  Whistling

оффф, моето дете се оплаква, че има все по-малко и по-малко приятели в Дг.
като си помисля, че сега в училище ще са 5 момчета само и с никого не мели добре брашно, се чудя дали взех правилното решение  Rolling Eyes
вчера ми обясняваше, че само като погледне едното дете (определено) и може да му прочете мислите  Joy

# 501
  • Пловдив
   Вечерница, тук няма две нива, обаче има две теми. Вечерта преди изпита в училището се изпращат два варианта. Сутринта в 5 часа всички учители по математика се събирали и решавали задачите. Едно, че проверявали дали някъде няма грешка и второ, преценявали коя тема е по-подходяща за техните ученици. Темите не са с различна сложност, просто в едната в дял стереометрия например задачата е с пирамида, а в другата със сфера. По думите на учителката на дъщеря ми тя се чувствала напълно изстискана след това ударно среднощно решаване на задачи, при все, че учителите си разпределят темите и не решават всичко.
 Важното е че му се вижда вече края поне на тази част от образователния процес  Simple Smile.

# 502
Ако големият ми син вземе абитурите, ще дам банкет. Абсолютно сериозно.

# 503
Значи викате да диря Г9... и отрочето евентуално ще изкласи на почти 20. Laughing

Синьо,
моите деца посещават българското училище във Франкфурт. Там има деца в 5, 6 и 7 клас. От разговори с майките разбрах, че въобще не са доволни от Г8 и съжаляват, че не е имало възможност децата им да учат в Г9. Много билo голямо натоварването.
Отделно, основната причина за връщането на "езиковите гимназии" в нашия град към Г9 след няколко години опит с Г8 била, поне според зам.директорката на гимназията на дъщеря ми, пак въпросното натоварване в Mittel-  и Sekundarstufe, което довело до голям отлив при учениците за избор на 3 чужд език, ако правилно съм разбрала.
Е, отделно, че моите деца тръгнаха на 6 г. на училище, та Г9 като продължителност, не ми се вижда голям проблем.Wink

# 504
  • с/у ОколоМръсТното

Синьо,
моите деца посещават българското училище във Франкфурт. Там има деца в 5, 6 и 7 клас. ...

да, защо няма и след 7ми клас?! Много исках синчето да беше си продължил в бг школо...

Ася, права сте. Трябва му здраво юркане и контрол.
Сбъдваща мечти - вярвам ти.... еле пък като чета, а и слушам за тези прословути матури.
Дипломата за средно ще се окаже мираж.

The Game - от колко години сте в ДЕ?

# 505
  • Пловдив
  Шани, аз и децата-от четири, съпругът ми-от шест. Дъщеря ми обаче учи 8-ми и 9-ти клас в немската гимназия в Пловдив. Мисля, че дойде с повече от добър немски. За нас беше много важно да продължи в гимназия. Нямаше драма в това, че ѝ се наложи да повтори 9-ти клас, като гост ученик. Приспособи се плавно и навреме. Вместо френски в 9-ти клас държа изпит по български, а след това започна да учи испански, даже другата седмица последната матура е точно испански език. Сега, вече почти на финала си давам сметка през какво се наложи да премине. Иска ми се да вярвам, че е за добро. Praynig

# 506
Шани,
 8 клас може да има, само ако се съберат деца. Може би догодина. Но трябва да питаш. Това си е частна инициатива, ако има деца за съответния клас, има клас. Ако няма желаещи - отпада. За училището във Франкфурт виж тук:
http://bgschule-frankfurt.de/ .  Там са адресите и телефоните.

# 507
  • Немция
Забелязвам, че има тенденция към връщане на Г9, в НРВ от тази година гимназиите минават отново към Г9, в Niedersachsen също са отново на вълнА Г9, за други места не знам как стоят нещата, но предполагам, че ще дойде промяна и в други провинции.

Ася, според мен си взела правилното решение за 1 клас с по-малко ученици. Това си е направо лукс и има толкова много плюсове, които няма да изброявам. Не че оттук нататък всичко ще е перфектно, но засега си направила това, което си сметнала за оптимално.

Последна редакция: нд, 10 юни 2018, 00:43 от .Бибит.

# 508
  • Berlin
Ние все повече обмисляме преместване на нашия господин в друго училище от 2ри клас. Класната му май е бременна и учителката по математика ще е друга, така чеее нещо причините да остане в това у-ще драстично намаляха след родителската среща онзи ден.
В Берлин гледам, че май е Г8. Thinking

# 509

Ася, според мен си взела правилното решение за 1 клас с по-малко ученици. Това си е направо лукс и има толкова много плюсове, които няма да изброявам. Не че оттук нататък всичко ще е перфектно, но засега си направила това, което си сметнала за оптимално.

Дори в клас с 12-15 ученика, моят син тази година започнаха 13 в класа, един приблемен ученик стига, за да се наруши работата в клас. Ако госпожата е непрекъснато заета да омиротворява дори един ученик, то работният процес страда. Говоря от личен опит.  Особено с новата политика на интегриране на проблемните ученици, без реално да им се решават проблемите. И не говоря за децата с увреждания.

Общи условия

Активация на акаунт