Камъни в жлъчката - 4

• 69 056
  • 842
  •   1
Отговори
# 690
  • shumen
Изекли,камък е 12 мм.При мен засега не усещам да има обратен ефект от Цинарикса,но да видим.

# 691
  • Бургас
Lezekil, благодаря ти, друже, но няма да те подпивам 😁 И тая тъща, голяма гад, бе. Да те тормози така 😁
Аз мисля да направя един гювеч тези дни, че не мога да продължавам с тези думи. Я споделите вие какво си готвите да крада идеи

# 692
Всичко, но без да запържвам. Без бобови. И гледам месото да не е много мазно. И не слагам лук, чесън и черен пипер засега.

# 693
Изекли,камък е 12 мм.При мен засега не усещам да има обратен ефект от Цинарикса,но да видим.
Точно в Шумен д-р Стефанов/гастроентеролог/ ходих третия път,понеже се бях възпалил и този път се стреснах.Точно той изрази недоумение,защо пия Цинарикс с камъни и на диета.Сега като се замисля наистина,каква е логиката да предизвикваме секреция и да караме жлчния мехур да се свива,когато имаме камъни в нея,или когато нямаме нужда от жлъчен сок...опасно е...но това са мои разсъждения.Предните 2 лекарки си ми го изписваха,като едната твърдеше,че е безмислено да се пие повече от месец,а другата ми каза да си го пия постоянно...  И тримата не знаеха за друго лекарство,освен скалпела.

# 694
Според мен 1 криза, не трябва да е причина за отстраняване на орган, ако не дава други проблеми. Идеята на лекарството е да стимулира отделянето на жлъчен сок за да няма застой в жлъчката, понеже при застой може да се развие възпаление, самото лекарство не кара жлъчката да се свива, аз пих няколко дена глухарчета капсули и от тях ми беше по-зле, при приятелка на майка ми то пък и било помогнало, макар след това да видях на опаковката - изрична противопоказност да се пие от хора с холелитиаза. На майка ми бяха казали, 2 пакетчета шипков чай, или набрани шипки си намерих, запарваш в 200 мл вода и така всяка сутрин на гладно, със супена лъжица домашен оцет, за около 3 месеца стопявало малките камъни до 5мм, при мен намали гаденето, но моят се вижда на ямр и не е изцяло от холестерол.

За повечето, най-лесният "лек" е ножа, както казах, оказва се, далеч не е толкова безопасно и универсално решение, при 10-15% си остават симптомите, да не говорим, че може да даде усложнения, но е факт, че е често практикувано, при това от известни гастроентеролози, на мен проф. Кацаров, едва ли не ми каза "не ми губи времето с камък, под нивото ми е, ходи при хирург", и това при положение, че бях с връзки, не ми отдели и 10 минути, дори не си направи труда да ми види изследванията и да изслуша как са се променили оплакванията ми с времето.

Последните дни, ми писна да се съобразявам толкова с жлъчката, така или иначе ми е гадно, поне да хапвам малко повече, супи и неща сготвени с повече от 1 ч.л. мазнина не смея. Почти всеки ден ям по ~100гр. свежо сирене, 1 пакет оризивки, овесени бисквити, 2 банана, 3-4 ябълки, 3-4 кивита, 1 портокал, основни храни базирани на ориз, елда, картофи, със зеленчуци като целина, карфиол, тиквички, цвекло и моркови, гледам и 4-5 пъти седмично да ям месо, билото то пилешко, пуешко или риба.

# 695
Според мен 1 криза, не трябва да е причина за отстраняване на орган, ако не дава други проблеми. Идеята на лекарството е да стимулира отделянето на жлъчен сок за да няма застой в жлъчката, понеже при застой може да се развие възпаление, самото лекарство не кара жлъчката да се свива, аз пих няколко дена глухарчета капсули и от тях ми беше по-зле, при приятелка на майка ми то пък и било помогнало, макар след това да видях на опаковката - изрична противопоказност да се пие от хора с холелитиаза. На майка ми бяха казали, 2 пакетчета шипков чай, или набрани шипки си намерих, запарваш в 200 мл вода и така всяка сутрин на гладно, със супена лъжица домашен оцет, за около 3 месеца стопявало малките камъни до 5мм, при мен намали гаденето, но моят се вижда на ямр и не е изцяло от холестерол.

За повечето, най-лесният "лек" е ножа, както казах, оказва се, далеч не е толкова безопасно и универсално решение, при 10-15% си остават симптомите, да не говорим, че може да даде усложнения, но е факт, че е често практикувано, при това от известни гастроентеролози, на мен проф. Кацаров, едва ли не ми каза "не ми губи времето с камък, под нивото ми е, ходи при хирург", и това при положение, че бях с връзки, не ми отдели и 10 минути, дори не си направи труда да ми види изследванията и да изслуша как са се променили оплакванията ми с времето.

Последните дни, ми писна да се съобразявам толкова с жлъчката, така или иначе ми е гадно, поне да хапвам малко повече, супи и неща сготвени с повече от 1 ч.л. мазнина не смея. Почти всеки ден ям по ~100гр. свежо сирене, 1 пакет оризивки, овесени бисквити, 2 банана, 3-4 ябълки, 3-4 кивита, 1 портокал, основни храни базирани на ориз, елда, картофи, със зеленчуци като целина, карфиол, тиквички, цвекло и моркови, гледам и 4-5 пъти седмично да ям месо, билото то пилешко, пуешко или риба.
И до края на живота си ли ще живееш само на тези храни и на строга диета? И в постоянен страх, че може да те заболи и да направиш криза независимо от храната?
Аз не бих могла да си представя такъв живот, а още повече да го водя. За мен това буквално не е живот, а наказание.

Последна редакция: пн, 03 дек 2018, 10:55 от bolibon

# 696
  • shumen
То това да не ядеш почти нищо си е наказание направо.

# 697
  • Бургас
Аз при такова ядене, не жлъчката, ами и главата ще дам да ми отрежат 😁

# 698
Някакво обезболяващо изписаха ли ви ?

# 699
Някакво обезболяващо изписаха ли ви ?
Кога? Ако е като ме изписваха от болницата-не. Абсолютно нищо не са ми изписвали от болницата. Като питах за болкоуспокояващи ми казаха, че мога да пия каквото съм пила досега. Но аз нямах болки като се прибрах и не ми се е налагало. Имах само като лека мускулна треска на корема, а затова не смятам че са ми трябвали лекарства.

Последна редакция: пн, 03 дек 2018, 17:33 от bolibon

# 700
Да след болницата -днес ме изписаха и леко ме наболява и се чудя дали да не си взема течен аналгин.Преди пиех но шпа и спазмомен .

# 701
  • Бургас
Да след болницата -днес ме изписаха и леко ме наболява и се чудя дали да не си взема течен аналгин.Преди пиех но шпа и спазмомен .
Няма смисъл да пиеш но шпа и въобще спазмолитици, защото естеството на болката е друга. Може да пиеш всяко обезболяващо, което прецениш. На мен ми слагаха в болницата Дексофен, но не те съветвам да го пиеш, защото дразни стомаха. Може да си слагаш свещички Профенид. Поне не приемаш нищо през стомаха по този начин

# 702
Ако болката е търпима и лека защо ти е да се тъпчиш с хапчета. Полегни си, завии се и се отпусни. Ако те оставят домашните де, че като се прибрах малкия седеше лепнат към мен като ваденка. Иначе като ходих на превръзка питах и херурга си за обезболяващи каза ако се наложи да пия парацетамол, бил добре за болките след тази операция. Но не съм пила то по него време и мискулната треска почти беше изчезнала ама реших за всеки случай да се поинтересувам. Иначе и той каза че мога да пия всякакви обезболяващи.

Последна редакция: пн, 03 дек 2018, 18:26 от bolibon

# 703
okmnht,объркахте ми представите за някои неща.Нека започнем с глухарчето-да,уж помага но се пият отвари само от корените и стеблото/за втоото не съм сигурен/.Капсули не знам,говоря за чай.
Другия тънък момент е този с оцета.Абсолютно противопоказно,иначе аз лично съм помогнал на приятел да си хвърли камъка С ЯБЪЛКОВ оцет,но риска е огромен.Неговия камък беше 0,9см., но не бих повторил опита с толкова голям.Принципно около 1см. са най-опасните камъни.
Но да се върнем на оцета и по принцип на киселите храни,към които бих причислил и шипката,и кивито. Те придизвикват жлъчния мехур да се изпразва,а това как става?.Ако някога я хванат на ехограф превита,значи е в перисталтика.Точно тогава е риска от болки,от спукване и т.н,понеже стените на мехура опират в камъните.Или те пречат на изпразването и почва едно пулсиране..Всъщност възпалението следва от това.
  Всъщност именно тази реакция към кисело се използва и за хвърлянето на камъка от народната медицина,свивайки се мехура го изтласква.Та защо да увеличаваме секрецията на дроба,след като нашата цел не е нито да измиваме камъка,нито да го движим?Защо са забранени киселите храни и консервите?
В народното билколечение се препоръчват горчивите билки.Аз съм пил чайове от жълт кантарион,магарешки бодил и др,уж за възпалена жлъчка,но ефект не съм видял.А ако целта  е да отпуснат гладката мускулатура,то по-доказан ефект е на зехтина.Толкова по въпроса с Цинарикса.
  Ако можете да живеет с камъка,сиреч правите по 1 криза на година-добре.Но риск пак има.Отделно покрай този камък е възможно да има още няколко..което предполага мааалко по-здравословно хранене от вашето.Примерно-без сирене/или поне нискомаслено,изкиснато/,без ядки,плнозърнести хлябове,домати,ябълките белени и т.н.
Колкото до въпросните 10-15%,дето симптомите им остават-много е лесно да се направи тест например тук.Всеки да напише 2 думи,"опериран" и "със" или "без" за симптоми.Като станат 100 поста,или ък 50, ще ги пребоим и ще извадим процента.Аз поне изчитайки темата от край до край,см видял точно 1 такъв случай и няколко само на неразположение от някои храни.Неразположение и криза са доста различни понятия.
 Мнението е само мое,не ангажирам никого с него.Всеки сам си чупи главата.

Последна редакция: пн, 03 дек 2018, 18:37 от Iezekil

# 704
Благодаря за бързите отговори! За сега няма да взимам нищо .А относно диетата и най вече за плодовете вие кои си хапвах те и дали ги пасирах те ?

Общи условия

Активация на акаунт