Студенти в UK - 9

• 104 457
  • 779
  •   1
Отговори
# 525
  • Вече на светло в София
Никога не сме сканирали лична карта вчера преведохме пари.
Имам въпрос  на тези които са завършили там ли остават децата ви или се завръщат тук?И как беше с намирането на работа?При нас голям зор със стажа беше същата работа сега пак.Вече не знам какво да правим?.Постоянно се пускат сивита ,ходи на интервюта и накрая хоп избират англичанин(ка).Започваме да се отчайваме и да си мислим дали си струваха тези 4 години там.
Трудно, и със стажа и с намирането на работа. Трябва упоритост и да не се отчайва и да подава cv за различни работи. Интервютата са няколко, зависи от позицията за която кандидатства. Понякога са 4, понякога включват и проект... След завършването дъщеря ми търси около 4 месеца. Скоро смени пак работата и между двете търсенето беше 5 месеца. Случваше се да отпадне на последна стъпка от кандидатстването, което е най-гадно. За следващата позиция - целия процес - отново. Другото е че много се бавят с отговорите.

# 526
  • Пловдив
MAD65 -Благодаря ,успокои ме малко .Явно при повечето е така .Да и това бавене на отговорите също е неприятно.А и все пак не е въпроса работата да е ниско квалифицирана .Иначе за какво е това учене ,разделяне с близки хора и толкова средства?

Последна редакция: чт, 12 юли 2018, 08:50 от slavei4e

# 527
  • В най - голямото село
Mimito_75 познавам деца на които резултатите ще излезнат на 19/07. Споко. Знам какво е да очакваш. Стискаме палци.
Може ли, като  пишете за търсенето и намирането на работа да пишете специалността (ако е удобно).

# 528
  • Вече на светло в София

Може ли, като  пишете за търсенето и намирането на работа да пишете специалността (ако е удобно).

Бизнес администрация - университет Бат

# 529
  • Варна

Може ли, като  пишете за търсенето и намирането на работа да пишете специалността (ако е удобно).

И аз щях да помоля същото Hands Thumbsup

Мисля, че има значение в каква област търсите работа. Поне за сега, с компютърна  специалност , синът ми няма проблеми. За инженерите също съм чувала / негови колеги/ , че само ги чакат да завършат, за да ги вземат на работа.

Отговарям и на въпроса на slavei4e

Скрит текст:
Simple Smile

Има и друг момент, трудовият пазар в Западна Европа се промени много. Нещата не са такива, каквито бяха преди 10-тина години и повече, особено във Великобритания, свързано с очакването за Брекзита, пък и с многото хора, които пристигат от други държави . Да не говорим, колко хора с образование бълват университетите всяка година, та и конкуренцията не е малка. Кралството е много привлекателно, не само за източноевропейците като нас, но и за азиатци и за гражданите на бившите Съветски републики също. Разказвали са ми, каква работоспособност показват, особено китайците , могат да работят по 10-12-14 часа на ден, всеки ден, със заплащане като за 8, не говоря само за нископлатен и без образование труд, а за работа в офиси, банки и т.н.
Факторите са много .

Mimito_75 , стискам палци, дано резултатите излязат скоро  Hands Ok Hand

Моля, да не ме цитирате, най-вероятно по-късно ще изтрия писаното в скрития текст .

Последна редакция: чт, 12 юли 2018, 21:56 от Сребърна паричка

# 530
  • Пловдив
Мениджмънт в туризма-Bournemouth University.Като стажа и беше в световна верига хотели в Лондон ,след това замина за няколко месеца в Германия за да натрупа опит още .От всякъде има препоръки,Владее италиански,руски(завърши езикова гимназия)английския не го смятам,а в университета записа и испански.
А това за ком.специалности не е вярно ,че ги чакали само да завършат и веднага на работа.Приятеля и е с такава и той се измъчи момчето и за стажа и за работа.

# 531
Получихме потвърждение, че сме приети в Ланкастър и сме на вълна купуване на самолетен билет. Извинете ме за това (ние), давам си сметка колко е досадно Simple Smile
Нямам много опит в сферата, но ми се струва, че ако купя двупосочен билет е по-евтино. В тази връзка кога да очаквам първата ваканция? Предполагам за Коледа? Горе-долу за коя дата да предвидя връщането?

# 532
  • София
Ами точно за ИТ-тата е вярно, поне за Лондон. Приятелят на дъщеря ми си намери веднага работа след завършване, като на финала две фирми "се състезаваха" да го привлекат.

# 533
Hitrushana (и другите с подобни въпроси), зависи от авиокомпанията. Ако купуваш от нискотарифни е все тая.
Луфтханза засължително двупосочен
Бритиш зависи - проверяваш двата варианта. България ер също.
Датите за начало и край на семестър, изпити, ваканции са обявени на сайта на университета. Има ги вече и за следващата година.
Купувайте, че авиокомпаниите знаят тези дати отдавна Wink

# 534
  • Варна

А това за ком.специалности не е вярно ,че ги чакали само да завършат и веднага на работа.Приятеля и е с такава и той се измъчи момчето и за стажа и за работа.

Все тая, но писах ,че инженерните специалности, едвам ги чакат да завършат и ги вземат. Не всички компютърни специалности са и инженерни. Но да - принципно и компютърджиите по-лесно си намират работа, от някои други професии.

Получихме потвърждение, че сме приети в Ланкастър и сме на вълна купуване на самолетен билет. Извинете ме за това (ние), давам си сметка колко е досадно Simple Smile

Мен лично такива постове за новоприети много ме радват Simple Smile
Както и куул уич е писала , вижте си графиците за сесии и ваканции в страничката на вашия университет. И обикновено точно в последния ден от сесията измислят някакъв ангажимент ,че да не можете да си тръгнете 2-3 дни по-рано , та се съобразете с посочените дати.

# 535
Hitrushana (и другите с подобни въпроси), зависи от авиокомпанията. Ако купуваш от нискотарифни е все тая.
Луфтханза засължително двупосочен
Бритиш зависи - проверяваш двата варианта. България ер също.
Датите за начало и край на семестър, изпити, ваканции са обявени на сайта на университета. Има ги вече и за следващата година.
Купувайте, че авиокомпаниите знаят тези дати отдавна Wink
http://www.lancaster.ac.uk/term-dates/

# 536
  • Варна
Съжалявам за двойния пост, но го правя съзнателно, искам да е отделно.

Оставам с впечатление, че някои си мислят ,че като завършат в чужбина и автоматично всички врати се отварят пред тях - обучение, работа , щастлив и безоблачен живот , да ама не. Всичко си е борба. И пак ще се повторя, светът вече не е това което беше допреди 10 години и в частност Западна Европа . По едно време в Англия са учели основно по-заможните и от една по - горна прослойка хора и те не са били толкова много като бройка. Множеството и средната ръка хора са предпочитали да почнат работа още от 16 - 18 годишни. И след като почнат работа , решават дали ще се дообучават, като в много случаи, самата фирма, която ги е наела им е плащала обучението и ги е насърчавала да се образоват след като е преценила ,че става нещо от тях. И това в замяна да останат на работа в тяхната фирма за да имат по- добри специалисти. Сега нещата не стоят по този начин, сега се назначават готови обучени хора и се избира сред много такива, които често са склонни на компромиси с работното време, заплащането, среда на работа и т.н. Сетих се  и още ,преди е имало и диференциация в заплащането , ако работиш в самия Лондон , дори и в клон на една и съща фирма , която има офиси в някой друг по- малък град, заплащането е било с 30 % повече в Лондон , за да се компенсира по-скъпия живот там. Напълно нормално е било фирмата да ти поеме разходите ,когато те вика за интервю, самолетни билети  и хотел , ако не си от града . Ако те наемат ,  ти помагат да си намериш жилище и може да ти платят да си транспортираш багажа и прочие. Сега се оправяш сам, ако искаш , като ти е скъпо, си свободен да си намериш друго.  Единственото останало от по-добри времена е ,че не си позволяват да ти бавят заплатата или да не ти платят изобщо, но знам ли и такива фирми може да съществуват вече.  Сигурно има и фирми , в които да работиш е много лесно, приятно , с високо заплащане и с не -много високи изисквания, но вероятно ще си е жив късмет да попаднеш там.Чувам ,че американските фирми в УК били по-приятелски , лежерни  и плащали по-добре.

И само да кажа ,че не коментирам и не сравнявам, дали в България е по-добре, пиша си само, какви са ми наблюденията преди - сега в УК .

Хванали сте ме  да пиша, та се олях, по- късно може да трия това -онова.

# 537
  • Пловдив
Не недей да триеш нищо.Много точно и хубаво си написала всичко.Да живота винаги е борба където и да е.Никъде вече не е лесно.Остава ни като майки да даваме кураж на децата и да се молим за тях.

# 538
Мда, трудно е със стажовете и работата, но не и невъзможно. Не знам дали е до специалност, до националност или просто до късмет... Първата година дъщеря ми  (спец. ѝ е компютърни науки в University of Southampton)  започна да търси работа  февруари-март. Нямаше никакъв опит до момента и нещата се получиха трудно. В крайна сметка започна в университета- с екип поддържаха и разработваха сайта на университета. Не беше кой знае колко добре платена работа, но беше по специалността, което си е голям плюс. Това само за лятото, разбира се. После през годината си намери почасова работа към една не много голяма компания- отново поддръжка на различни сайтове. Хубавото беше, че можеше да работи от вкъщи, когато и колкото реши. И това беше по-скоро трупане на опит.
Втората година още през октомври-ноември започна да праща CV-та на различни места за стаж през лятото. От някои получи покани за интервю, други изобщо не откликнаха. Нормално Simple Smile Доста пъти стига до последен етап и...кръц...сори Sad Беше пуснала CV и във Facebook, където имаше право да отбележи 2 позиции, за които кандидатства. Обадиха ѝ се  да кандидатства отново за трета, различна от посочените. Това ѝ даде големи надежди, но и там- последен етап и...сори. За разочарованията след всеки неуспех няма да споменавам...то е ясно. И в един момент след поредица от интервюта получи оферта от компанията, в която най-много искаше да работи Simple Smile Условията са много добри, като основен плюс е това, че компанията плаща квартирата ѝ в Лондон. Има и някои други приятни бонуси.
Най-забавното беше, че след тази оферта получи още няколко от други компании, в които беше кандидатствала. Ама като не се усетиха по-рано, че губят ценен кадър...  Grinning Grinning Grinning  
Между другото се оказа, че от 2-ма стажанти по нейната специалност в компанията, където работи, и 2-та са българи. А в нейния екип има още двама българи, постоянно работещи там Simple Smile Така че  явно не е от значение националността.
В същото време имам близко дете, което завърши магистратура КН в Йорк и след като доста време не успя да си намери работа, се прибра в България. Според него са го отхвърляли, защото е българин.  Тук си намери много, много добре платена работа по специалността и е доволен, но разочарованието и убедеността, че не е предпочетен в UK , защото е българин си ги носи.
Аз самата стигам до заключение, че е въпрос на упоритост. Сигурно и специалността е от значение- все пак пазара на труда има своите потребности. На последно място бих сложила това каква е националността.

А дали ще се върне детето ми тук...Кой знае?!? Засега, както се развиват нещата в професионален и личен план, колкото и да ми е криво, не мисля... Но, както са казали по-умните от мен,  "Животът е това, което ни се случва, докато си правим планове." Здрави и щастливи да са децата ни, пък където-там. Нека са отворени вратите пред тях, пък...нали и светът вече бил едно глобално село Grinning Wink

И аз се олях, моля за извинение, но дано споделеното да е полезно за някого Simple Smile

Последна редакция: чт, 12 юли 2018, 15:04 от duNdence

# 539
Точно. Няма лесно нито в България, нито в УК. Просто проблемите са различни. Децата ни са там заради по-доброто образование и перспективата за по-добра кариера, но не е песен. Опитваме се да ги подкрепяме и улесняваме доколкото можем, да им даваме кураж и да не драматизираме, ако пък случайно се обърнат назад към родината  Simple Smile.
Няма излишно знание, при всички случаи.
Относно намирането на работа - зависи от човека. Че имат обективни трудности като чужденци, имат си. Гаджето си намери веднага, от раз. Но тя е много харизматична и слънчева личност, това предполагам помага доста  Grinning. Работи в тази фирма едно лято като стаж, а през изминалата учебната година я наеха на пълен работен ден. Учи архитектура, магистратура 1-ва година. Докато синът ми изпитва големи затруднения, той е по-затворен и "дръпнат", несоциален тип. Така и не успя да си осигури стаж. Предстои да видим какво ще се случи след завършването, но отсега го мисля  Tired. Компютърна специалност.

Общи условия

Активация на акаунт