Минималистичен начин на живот

• 559 330
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 11 805
Esmee ти си си добре според мен. Никой няма да си изхвърля нужни неща само и само да се нарече някакъв си герой.

# 11 806
  • София
В това отношение аз се превъзпитах сама.
За да не трупам подобни неща, още в магазина премахвам опаковките и ги изхвърлям разделно. В началото почнах, понеже не бива да нося големи тежести, а разни кутии, опаковки и подобни тежат често повече от това вътре в тях.
А на ключодържателя имам закачена сгъваема пазарска чанта и в нея слагам всичко, което купя, без да ползвам каквито и да е торбички.
Тръгвам от по-дребното към по-едрото.
Понеже спомена филтри.
За вода открихме наскоро филтърните системи за чешма, вместо филтрите за кана. Така не купуваме постоянно нови и нови филтри, а се купува 1 на около 2 г.
И така се опитвам за всичко, което не смятам за нужно.
Иначе подаръчни пликове и аз прибирам, но ги въртя като оборотни Wink, защото с толкова хора и празници са необходими, а и бързо се късат, та не успяват да се натрупат.

# 11 807
  • София
Подаръчни пликове имах много събрани, но лека полека заминаха с подаръци...

# 11 808
От години пазаруваме цялото семейтво с ленени пазарски торби и въпреки, че продавачките упорито питат искате ли торбичка- винаги отказвам;
Вода също то години си наливаме от минералните извори в и около София и не купуваме вода. Аз лично си пия и от чешмата;
С разделното събиране водя упорита битка - ту ми се получава, ту не;

Но да - минималистичните ни порядки варират и се променят с времето, нуждите и нагласите;

# 11 809
Аз съм с едни пазарски чанти от ДМ - много са ми удобни и най-първите ми от тях са на над 10 години вече и продължават да ми служат. Понеже не се придвижвам с кола, ми е важно и торбите ми за пазаруване какви са - тези имат нормални дръжки и втори чифт дълги за носене на рамо, освен че и самите чанти са здрави.
Заемат ми малко повече пространство в дамската чанта като ги сгъна, отколкото такива от тънък плат, но си струва след това когато трябва да я нося пълна Grinning
А и с няколко такива карам вече много години, на майка ми също занесох няколко за да не плаща постоянно за еднократни и да ги трупа после. Не ми се и помисля колко найлони са това ако не ползвах такива торби.
За няколкото минути от магазина до вкъщи, защото толкова дълга ще им е службата на еднократните, отказвам да произвеждам боклук или пък да ги трупам вкъщи че да не ги изхвърля преди да послужат и за боклук или нещо друго. Към второто имам склонност, поне да не е съвсем "нахалост" тая торбичка, така че където мога си ги спестявам. И пак са много.

# 11 810
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Аз също редовно си нося по минимум 2 торбички от плат в дамската чанта. Детето и то се пристрасти към тях. 😀С дрехите все още ми е трудно, но определено имам доста дрехи, които не съм обличала.

# 11 811
  • София
Аз пък онзи ден, най-горещия ден от началото на годината, направих чистка на шалове, шапки и ръкавици. Оставих си ама наистина само най-най-най-любимите. Обаче съм с 2 парфюма напред и тъй като дъщеря ми си хареса единия (никак не е за възрастта ѝ), поръчах и трети, който ще го имам другата седмица. Просто не можах да устоя на намаленията им.
Извинявам се за спама ,но за какво намаление става въпрос

# 11 812
Едва ли откривам топлата вода и сигурно е писано за това по-напред, но от известно време подхождам така по отношение на дрехите: при всяка нова купена дреха изхвърлям една стара.

# 11 813
Аз пък онзи ден, най-горещия ден от началото на годината, направих чистка на шалове, шапки и ръкавици. Оставих си ама наистина само най-най-най-любимите. Обаче съм с 2 парфюма напред и тъй като дъщеря ми си хареса единия (никак не е за възрастта ѝ), поръчах и трети, който ще го имам другата седмица. Просто не можах да устоя на намаленията им.
Извинявам се за спама ,но за какво намаление става въпрос
Намаления в търговски вериги в страната, където живея. Един Нарцисо на 50%, един много любим Ормънд Джейн (но едва 10мл, травъл сайз) с 15 или 20% и още един Нарцисо (още не съм го получила), различен от първия, но пак с много голямо намаление. Всъщност, двата Нарцисо ще ги броя за един, и без това ще са много близки аромати, а малкия OJ ми е идеален за пътуване, освен че много го обичам и гледам винаги да имам от него. И съвсем отделно - шишенцата на всички са много "прибрани" и позволяват идеално подреждане.Simple Smile (Че има парфюми, които само заради "характерните" им шишенцата им не смея да пробвам.)

# 11 814
Това е някакъв комфорт, който можете да си позволите.
Моите летни три месеца не се различават от предишните 3, нито от следващите 3. Ставам, пия кафе, отивам на работа, пера си дрехите, ям, излизам след работа да ям навън... Хладилникът си консумира, входната такса си тече. Да, и ваканции имам, което си е допълнителен разход и нужда от ресурси. Не пътувам с 2 рокли и чифт джапанки. Имам доста рокли, които са само за море. Не стават за работа или градски излизания. То си им личи, че са за лодки. Другия месец съм два пъти в Родопите и веднъж в Рила. Там багажът пък е съвсем друг. Няма нищо общо с шнорхели и джапанки. Но си е много багаж по изисквания. И се носи на гръб, така че овладяването на минимализма си струва. Едното Родопско е комбинирано с басейн, но поне сме с кола, та ще има и рокли с джапанки, и дъждобран с онези тежките туристическите обувки.
За да ми е удобно, този минимализъм се свежда до минимум. Simple Smile

Esmee вашият начин на живат също не е некомфортен и си изсква доста средства - най малкото туристическата екипиравка и сериозна инвестиция, лодките също. Като се замсля, май сме инвестирали в по-устойчиви ресурси в миналите години,  за да стигнем до по-минимални усиля и разходи в настоящето....или вече просто ни мързи))))) незнам...още не сме стигнали до там, че да компостираме, като родителите ми, но определно ни е по-удобно с по-малко, когато сме на море;

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 14:49 от drakon4e

# 11 815
  • София
В какъв тип апартамент (панел, тухла...) най-лесно и постижимо може да се въведе минимализма и по-скоро лесен за поддръжка дом? Лично мен най ме дразни прахът, който се натрупва по всякакви повърхности (най-вече спалнята) и банята (плочките). Също и почистването на пода (особено като има неща, предмети, крака от столове, легла...)

# 11 816
Какво общо има дали жилището е тухла или панел? Всичко в тази тема се отнася за вътре, от вътрешната страна на на латекса/тапетите Grinning
А сериозно, и аз мразя всякакви неща по пода. Просто гледай да ги намалиш, каквото може от мебелите да е окачено на стената, без дребни мебелчета и без натурии по пода. Но мебелите ги предпочитам на крачета, роботът минава отдолу и чисти. Или корпусите да са съвсем плътно до земята.
Колко прах има, зависи от това къде живееш, на оживен булевард или в по-прашен регион няма как да се предпазиш.

# 11 817
Ей, малко да се раздвижи любимата ми тема. Hug

От началото на септември стартирах едно минималистично предизвикателство, идея за което почерпих от една скрапбукър-ка в Инстаграм.
Касае се само за лични неща - козметика, хоби, книги, дрехи и т.н.
Определих си седмичен бюджет, който е ротационен. Т.е. останалото от текущата седмица, се прехвърля към следващата, а ако случайно съм в преразход, приспада се от бюджета за следващия период.
Правилата са:
1. До 2 нови дрехи месечно (по принцип мисля, че имам достатъчно), в това не влизат бельо и чорапи.
2. Без нови книги, докато не остана само с 1 непрочетена.
3. Без нова козметика, докато старата не поприключи.
4. До 8 нови неща за хобито ми месечно (те са евтини по принцип, но лошото на това, както впрочем на всяко хоби, е че доста се залита от минимализма, а като са евтинии пък, още повече).

# 11 818
  • гр.Пловдив
Ей, малко да се раздвижи любимата ми тема. Hug

От началото на септември стартирах едно минималистично предизвикателство, идея за което почерпих от една скрапбукър-ка в Инстаграм.
Касае се само за лични неща - козметика, хоби, книги, дрехи и т.н.
Определих си седмичен бюджет, който е ротационен. Т.е. останалото от текущата седмица, се прехвърля към следващата, а ако случайно съм в преразход, приспада се от бюджета за следващия период.
Правилата са:
1. До 2 нови дрехи месечно (по принцип мисля, че имам достатъчно), в това не влизат бельо и чорапи.
2. Без нови книги, докато не остана само с 1 непрочетена.
3. Без нова козметика, докато старата не поприключи.
4. До 8 нови неща за хобито ми месечно (те са евтини по принцип, но лошото на това, както впрочем на всяко хоби, е че доста се залита от минимализма, а като са евтинии пък, още повече).
Чудесно съе го измислили,но изброените неща не са толкова важен и голям разход ,дори и за пенсионери...

# 11 819
Стига глупости сега. Идеята е да не трупаш вещи, които не ползваш.

Общи условия

Активация на акаунт