Минималистичен начин на живот

• 558 649
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 5 010
  • София
Аз по принцип си нося торбичка, но понякога забравям. От друга страна, торбичките от Ф са ми много удобни за боклука. Опитвам се да купувам торби за боклук, но никога не мога да ги улуча.
И да, имам торба с торби. Напролет и наесен прибирам много дрехи в тях. Вакуумни не се научих да ползвам. Освен това, сегашния сезон е лудница- ту вадя, ту прибирам!
Вчера ми набутаха много торбички на пазара, но ще ги ползвам за кошчето в тоалетната.

# 5 011
  • sofia
Торби за боклук купувам само, ако ми трябват чували да прибирам някакви дрехи Smile
За кошовете използвам тези тънките от плодовете и зеленчуците и разни озовали се вкъщи при съвсем различни покупки. Кошчетата за боклук умишлено са ми малки, за да се хвърлят често (иначе, без да искаме, чакаме да се напълни и тогава се хвърля) и за да ползвам тънките и малки пликове.
Всичките ни органични отпадъци са на компоста в двора. Бях чела някъде, че органичните отпадъци заемат голям дял от общия боклук и са си проблем. Дали е така - нямам представа.

# 5 012
  • София
И ние пазаруваме само с многократни торбички, но все вкъщи все се завъждат 5-6 найлонови. Май ММ ги донася, ако си е купувал обяд. И ние ги ползваме за боклук. Един път пазарува и забрави многократните и като видях 50ст. за пликче на Била лошо ми стана, че то платнената е 1лв, а я ползваш с години.
И аз страшно много харесвам всичко да ми е подредено по кутии, но честно казано рядко купувам, както и рядко намирам нещо подходящо. Последните стъклени, които купих вече не им уплътняват добре капаците Sad .Иначе и тези за сладолед си ползвам повторно - за носене на обяд (стъклото ми тежи) или за замръзяне на разни неща във фризера.

# 5 013
  • MI
Въпреки че пазаруваме основно с платнени торби (имаме поне 5-6 различни големини), имам и торба с торбички и хич не ме е срам от това. Grinning В началото беше голям шок за ММ, но свикна. Ползваме ги за боклука. Органичният задължително се слага в биоразградима торбичка, тези от супера задължително са такива. Струва ми същото, както ако купя, а не се късат преди да изхвърля боклука като другите. Говорим за два дни средно, не за седмица. Та не виждам защо не. Ако ми дадат от другите, отива за рециклиране в крайна сметка с останалата пластмаса.

# 5 014
  • София /Абсурдистан
Стъклени кутии има в Икеа всякакви размери и форми, имам от техните. Мързи ме да пресипвам подправки и ги ползвам в оригиналните пакетчета, които са прибрани в 3 картонени кутии в чекмедже. Ето този рафт е над печката и малко встрани, на него държа нещата, които се ползват ежедневно - бурканчета с основните подправки за готвене - сол, брашно, черен и червен пипер 2 вида, сушени зеленчуци, както чаши и купички, които също се ползват всеки ден и мерителна каничка. http://i-fotki.info/26/5b6f16994c93ea3d3885e1c880552b304d4642373838624.jpg.html    
 Другите са в чекмеджето и по шкафовете. За носене на храна ММ  ползва стъклените кутии, но той не слиза от колата, така че няма проблем тежестта им. За замразяване и аз ползвам пластмасови, че стъклените са заемат повече място, а мястото е ограничено . Платнени торби за пазар има, но ги ползвам само аз. Мъжете в къщи все забравят да ги вземат и купуват найлонови, които после отиват за събиране на боклука.

# 5 015
  • Варна
За замразяване според мен най-добре е с торбички, защото кутията дори след како се изпразни на половина, пак ще заема същото място.

# 5 016
  • София /Абсурдистан
Аз слагам и в торбички, но напоследък не мога да намеря плътни, а другите се късат.

# 5 017
Бре, тук всички ще се окажем подредени домакини! Аз съхранявам в тези, стъклени на Симакс... много ми харесаха бурканчетата и кутиите на всички!
Скрит текст:
А тези са ми за фризера, от по мека незамръзваща пластмаса и гъвкав капак!
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 16:54 от mimi.7299

# 5 018
Почти всичките ми подправки и продукти са в стъклени буркани, с изключение на брашното, то е в два големи пластмасови буркана. Ориз, леща и боб държа в едни цветни ламаринени кутии на "Маги", които иначе са за подправките "Вълшебен вкус". Пластмаса почти не ползвам в домакинството, с изключение на купи за салата, тези от по–дебелата пластмаса, които стават и за микровълнова. Имам във всякакви форми и цветове, ползвам ги и за разбиване на кексове и сладкиши, а ММ ги ползва за пуканки.  Имам и стъклени купи за салата и една голяма порцеланова, но тях ги ползвам само за гости, в ежедневието пластмасовите са ми по–удобни.

# 5 019
За плодовете и зеленчуците - нямам кварелно магазинче, нямам доставчик, имаме две сергии на пазара до супера но да пазаря от там е все едно от магазин. Стоката им е борсата същите турски домати имкитайски чесън. Минус ми е че те ми избират стоката( не се попа пише )  и пестя от торби но пък често като се прибера се оказва че да ми набутали негодна стока. Така че не ходя специално за зарзават в специален магазин. Пазаря го когато пазаря за седмицата храна от някой хипермаркет , което ми пести време. Ако е зеле, банани , слагам лепенката отгоре , картофи купувам с гаци, което е същата работа по принцип. Така че торбички от зарзават имам на всяко пазарене. Ползвам ги за боклук но не е точно минимизиране.  Ако пък трябва да купувам сирене от там, месо от другаде, плодове от едно, зеленчуци от друго място веростно ще отиде повече от половин ден. Така че правя компромиси - опитвам се да балансирам . ако ще съм в магазина от където купувам месо , ще е компромис със сирененто примерно. Или ако е където е хубав зарзавата млякото няма да съвсем идеално. И аз съм човек.

# 5 020
Re-ge ми то всеки все прави компромис с нещо, и всеки си преценява с кое да е, не можем да живеем идеално безвредно и всичко да ни е под конец! Simple Smile Няма пък за пет спестени стотинки да си разваля спокойствието, то ми е по важно...

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 14:03 от mimi.7299

# 5 021
  • София
От топлата витрина никога не ям, пробвала съм яденетата имат ужасен вкус, солено, мазно, отвратително...аз обичам да е приготвено сега, топло, сочно...на ресторанта поне готвят с боклуци, но го поднасят топло...не претоплено...поне в ресторантите, които обичам! В заведенията, където носят не свежи зеленчуци, попретоплена вчерашна храна не стъпвам. Иначе съм наясно, че отвън ли е качество на продуктите няма как да има...! И да истина е, че носенето от вкъщи за обяд в офиса пести много пари, видях се със заплата през ИП Joy, защото изобщо не ядяхме навън с колегите от страх от зараза! Виждам, че постепенно се връщаме към старите навици и ще гледам да ги огранича до минимум, примерно веднъж седмично!
Замислих се, колко ще се пести ако намалея поне някое хранене от вън на обед докато съм на работа- за вечеря готвя. Аз купувам от едно, което има масички и продава и за вкъщи-проверено и чисто е. Днес пилешка супа-2.20 лв, вчера пиле с картофи- 4 лв.
Колко пък да спестя-но ще пробвам с кутиите пак за в къщи (ще дам отчет).

# 5 022
Bossa Nova, от къщи аз нося салата и основно, ако поръчам двете неща навън са ми минимум 8 лв...че даже и повече...основното обикновено е останала порция от вечеря! Наистина си излиза по икономично...поне аз така го усетих през ИП. А и само с една супа на обяд не мога да се наям...

# 5 023
  • София /Абсурдистан
Е ако се готви, излиза доста по-евтино, вярно е. Ама така ми е писнало от ежедневно готвене, че ... И ако преобладаващите в къщи са мъже, просто няма как да не се готви. Всичко омитат.
Аз съм сигурна в точно 4 заведения в София и то хем уж не бяха много скъпи, но за всеки ден става много. Смятала съм го, средно по около 15-17лв излиза на човек за един път хранене с качествена храна, като тази в къщи. Това е супа и основно, или салата и основно. Преди ИП бяха малко по-евтини.

# 5 024
А за кошчетата си купувам специални пликове.
Какви?
Пак найлонови Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт