Минималистичен начин на живот

  • 558 655
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 4 995
  • В заешката дупка
  • Мнения: 5 553
Аз пък имам любими ресторанти и ако бях мнооого богата щях да ям само там, а ако бях няколко пъти по мнооого богата щях да плащам на някой от шефовете да ми готви у дома. И при толкова много фенси храна, щях да си разнообразявам чат-пат с миш-маш, таратор и баница, приготвени собственоръчно. Simple Smile 

Иначе как е организирано храненето и готвенето при нас съм писала преди в темата. Относно здравословното хранене - човек трябва да внимава какво яде, със сигурност, но не и да се усложнява живота в търсене на “иделната” репичка или маруля.Това е моята философия.

# 4 996
  • MI
  • Мнения: 11 890
Разбира се, че има ресторанти, които готвят само с качествени продукти и всичко е перфектно. Само че са доста скъпи и наистина не знам кой би издържал само там да се храни. От средата класа, де.

За подправките купих тесни и дълги бурканчета, надписах и сега хем са подредени, хем не заемат много място. Подредени са в две кутии, сложени една върху друга. Най-накрая малко ред в шкафа. Simple Smile Иначе кутиите за храна и аз ги смених със стъклени всички, доволна съм.

# 4 997
  • Мнения: 6 792
Продукти и подправки  държа в стъклени буркани от кафе. Някои в големи , други в средните , а за най - рядко използваните са в стъклените бурканчета с мелнички от черен пипер.

# 4 998
  • Мнения: X
Тези мелнички не се ли отварят трудно? Имам спомен, че пробвах няколко мелнички да отворя и не успях и ги хвърлих.

# 4 999
  • Sofia
  • Мнения: 29 342
А за кошчетата си купувам специални пликове.
Какви?

# 5 000
  • Мнения: 22 255
Нали се сещате, че заведения с обедно меню за 10 лв. няма как да готвят с щастливи пилета и домашен домат Simple Smile Иначе е ясно, че има ресторанти, които готвят чудесно с качествени продукти, има качествен кетъринг, както се писа напред - има опция у вас да идва шеф готвач, но това е друга орбита, не е заведението до работа, в което ходи под строй целия трудов колектив.

Относно торбичките - пазаруваме предимно с постоянни торби, така че еднократните торбички, които влизат у дома, са малко на брой и почти не се задържат, обикновено се ползват още същия ден за боклук или нещо подобно.
Подправките - тези, които ползвам много - с килограми, - са в стъклени буркани - примерно у нас годишно се ползват килограми червен пипер, риган и т.н., - другите си стоят в пакетчета, подредени в два панера - за сладки и за солени рецепти, - изглеждат като библиотечни каталози и е много лесно да бъде намерена необходимата подправка.

# 5 001
  • София
  • Мнения: 18 692
Вкъщи нямаме торбички. За пазар имаме 5 платнени чанти, 2 брезентови големи торби и 2 мрежички. Всички стоят сгънати в панер в килера на коридора.
В хладилника съхраняваме храна в стъклени купи, а за носене навън ползваме Таперуеър.
За подправки имаме от тези тънките шкафове на 2 реда, които са предвидени отдолу за бутилки, а отгоре за подправки и на горния ред съм си подредила стъклени бурканчета (има едни малки комплекти в Икеа от по 6 бурканчета). С 2 такива комплекта всички подправки са ми подредени по вид, цвят и вкус.

# 5 002
  • Мнения: 15 987
А по какъв начин пазарите зеленчуците и плодовете. Този проблем не мога да го реша, става въпрос за магазините където продават хранителни стоки. Не мога даго измисля как да стане.

# 5 003
  • Мнения: 7 083
Аз имам малки мрежести торбички за зеленчуци и плодове. Не я виждам сега същата оферта, но са подобни на тези: https://www.amazon.co.uk/Reusable-Stanbow-ECO-Friendly-Washable- … 62670&sr=8-10

# 5 004
  • София
  • Мнения: 18 692
Ние плодове и зеленчуци не купуваме от големите магазини. Имаме си любима сергия на пазара и любим "Плод и зеленчук". Купуваме основно от тях. На въпросната сергия пазаруваме вече 7-8 г. и жената ни познава. Винаги ни казва кое е хубаво, кое е прясно, кое не е съвсем ок. Мери всичко на везната и направо слагаме в брезентовите чанти. Единствено някои съвсем дребни неща и такива, които може да се разпаднат, слага в пликчета. Ползвам ги после за пакетиране на нещо, което може да протече, например.

# 5 005
  • Мнения: 33 772
Плодове и зеленчуци и аз пазарувам само от зеленчуков магазин, нося си ги в отделна торба от другите покупки, за да не се смачкат...
За обедите има и квартални малки тип био заведения, с домашна кухня с ежедневно сготвени пресни неща, цените са малко по високи, но нещата са доста по добри от заведенията тип бързо хранене сготвени в големите тави от по няколко дни. Също добрите ресторанти предлагат кетъринг разнасян по офисите, край нас има няколко такива, където се ползва кетчуп Хеинц, без нишестета, киноа, соев сос Кикоман, оригинален от ферментирали соеви зърна, без захар, домашно мляко в бурканчета от малки ферми... и т.н. На едното собственикът ми е приятел и комшия и отлично знам с какво зарежда.
Подправките са ми в малки бурканчета, тези които не са български съм изрязала етикетчето и го слагам на бурканчето, българските си ги познавам. Гръцките, турските и италианските зареждам при възможност едни и същи и ползвам бурканчетата многократно!

# 5 006
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 818
В колите и мотора имаме прибрани торби за пазар. Така винаги, когато се наложи да се пазарува, не се купува найлонова торбичка.

Снимката е от карантината, когато пазарувахме веднъж на 7-10 дни, нормално пазарът ми не е чак толкова голям.

# 5 007
  • Мнения: 22 255
А по какъв начин пазарите зеленчуците и плодовете. Този проблем не мога да го реша, става въпрос за магазините където продават хранителни стоки. Не мога даго измисля как да стане.

От малко магазинче и един плод-зеленчук, чиито собственици познавам - казвам им какво търся, те ми казват дали е Ок. На тях понякога поръчвам и по-големи количества - напр. "трябват ми две щайги еди какво си и три от нещо друго". Също така купувам от производители - най-често такива, които имат възможност да доставят в София - череши, ягоди, малини ми носят с щайгите, у нас вървят много. Подправки - част си осигурявам сама, друга част купувам пак от производители. Шарлан, ядки, част от варивата, месо, млечни - също от производители - идват ведвъж месечно в Сф, предварително съм казала какви количества искам и само минавам да ги взема.
Когато свърши купеното от производителите, в квартала имаме две добри месарници, две млекарници, фурна и т.н.

ПС - от стремеж към изчерпателност съм смесила някои неща - хората с шарлана, ядките, варивата и някои други неща идват веднъж месечно, а тези с месото и млечните  - веднъж седмично.

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 10:21 от EmmaT

# 5 008
  • София
  • Мнения: 830
Бях доста консервативна и за съдомиялна, и за сушилня, но съм грешила. Направо се родих, откакто ги имам. Не съм измила и една чиния на ръка повече.
И аз така... отне ми време да го осъзная. Сега не робувам, а вещите ми робуват.

# 5 009
  • Варна
  • Мнения: 7 029
Галинор, не се отварят трудно мелничките. Не става въпрос за тия мелнички, пластмасовите, в които се продава скъп черен пипер. Продават се отделно мелнички - стъклени, дървени, най-различни. И много лесно се отварят. Аз държа само черния пипер в такава мелничка, защото най-често се използва и седи на плота до котлона заедно с една стъклена солница. Останалите подправки са  ми смлени и в 18 бурканчета, прибрани в един плитък шкаф, който скрива щранговете в кухнята и има съвсем малко място вътре. Но не ми стигат. Все ми се налага да купувам нещо допълнително и вечно някое пликче ми се пречка... А, и на хладилника имам 2 буркачнета за подправки с магнити, със сушени зеленчуци вътре...

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт