Минималистичен начин на живот

• 558 655
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 5 040
  • Варна
Кафе от вкъщи не бих носила, просто защото няма как след час - два да е същото като току що направеното. Какъвто ще и термос да имам. Кафето ми е слабост и с него компромиси не правя.

Fever Ray, малко наизуст говориш. Но нямам намерение да задълбавам в дискусията. Всеки е свободен да има своите убеждения. Simple Smile

# 5 041
  • София /Абсурдистан
Аз преди съм носила кафе в термос, защото купувам само 2 марки кафе, свикнала съм с тях. Ами същото си е и се запазва добре.
 За соковете - имам сокоизстисквачка и цитрус преса и сокове си правим в къщи. А хляба е от домашна хлебопекарна. Уреди имам всякакви.
Ама тази година буквално се олях с покупката на летни обувки. Но и изхвърлих доста от минали години.

# 5 042
  • София
Didi168, възможно е. Стилът на живот на нашето семейство не включва ходения по заведения през делничните дни, защото работим от/до дома ни. Излиаме в петък вечер с приятели обикновено на бар. Когато излизам през делнични дни да обядвам с някоя приятелка, основно хапвам салата с чаша вино. По заведения се храним, когато пътуваме и почиваме. Като цяло, много храни и напитки изобщо не влизат в менюто ни, защото се храним здравословно и нямам особени наблюдения над ресторантьорския бранш. Даже и кафе в кантората си правим на кафемашината, затова излизането на кафе обикновено е през почвините дни с приятели и качествено.
Както и да е, това е съвсем извън темата.

Досега всичките ни домове са били минималистични, но сега работя над още по-изчистени дизайни.

Понеже интериорите и организацията са ми страст бих ви попитала как подреждате домовете си? Как организирате вещите си, какво дарявате и какво вече не купувате или ограничавате ползването?

За мен е важно домът да е практично организиран. Държа да имам минимум вещи "на показ". Уредите и всичко възможно е прибрано в шкафове. Мебелите са олекотени, с крачета, под които може да се почиства и без разни "украси", изключвайки един мой портрет и няколко икони по стените.
Не купуваме вече излишни уреди, не купуваме излишна техника (съзнателно ползваме един необходим минимум), не купуваме излишни дрехи и обувки (писала съм за моите списъци, сезонни капсули и т.н.). Единствено не успяваме да се ограничим откъм парфюми и бижута, защото вкъщи сме 4 дами. Козметика понякога вземаме повече, но сме си поставили ограничението до напълване на шкафа в банята. Не купуваме излишни препарати за домакинството. Вещи и дрехи, които не ползваме повече от 6 месеца, веднага се изнасят (даряваме или оставяме на съответните места). Наскоро подарихме 2 телевизора, защото решихме, че няма да имаме телевизори в спалните.
За храната - обичаме да готвим и се опитваме да живеем здравословно. Не купуваме газирано, сокове, вафли, снаксове (разбира се, понякога вземаме, но обикновено при пътуване някъде за гризкане по пътя). Не купуваме полуфабрикати, замразени плодове и зеленчуци, готови туршии, лютеници и подобни. Рядко купуваме бяло брашно и бяла захар.

# 5 043
  • Варна
Fever Ray, нищо не съм казала за стилът ви на живот, много хора си живуркат така и не го намирам за странно. Но не мога да се съглася с изказвания за неоправдано високи цени за крем супа от моркови за 14 лв. Да, всички можем да сметнем каква е себестойността на една купичка такава супа, приготврена с първокласни продукти. Но както казах вече два пъти, това не е всичко. Нали се сещате, че такъв тип заведение не плаща на готвача 610 лв, а поне 2610. Само купата и лъжицата, с която ядете, може да са 10 пъти по-скъпи от купата и лъжицата, с която бихте яли същата супа в заведение до офиса за 2.20. Само масата, на която седите, може да е с крака от ковано желязо и дървен плот с епоксидна смола, които струват над 500 лв. Наемът на такова заведение - да речем резиденция на брега на морето, също е несравним с наемът, който плаща собственикът на ресторантчето до офиса ви. И така... Всеки лев в цената на тая супа, докато стигне до 14 лв, означава нещо. Това, че на повчето хора такива цени не са по джоба, и че не разбират нищо от ценообразуване, си е техен проблем.

# 5 044
Момичета, вложете малко минимализъм и в писането. Опитах се да прочета постовете за подправки, кутии, супи и т.н. сравнения, но се оплетох и в крайна сметка се отказах да следя нишката. Извинете ме.

# 5 045
Откъм уреди имам в квартирата: от хазяйката мини комби печка, абсорбатор, хладилник, пералня; мое - микровълнова.
Нашите се сдобиха с мултикукър наскоро и много ми го хвалят, но аз предпочитам печено и също така обичам да си бъркам манджите, та такъв уред ми е леко излишен. Обмислях хлебопекарна, но за сам човек за какво ми е - омесвам за 10 мин тесто, втасва и пека във фурната. Бях харесала една мобилна сушилня на Кларщайн, но в темата за сушилни изказаха големи съмнения за нея и засега ще се въздържа. Съдомиялна много искам, но просто нямам къде да я сложа, освен ако не махна МВ... което сериозно обмислям Simple Smile
Имам комби пасатор с блендер/смутимейкър и мини миксер. Прибрани са в шкафа. На плота седи тостер - замразявам си хляба и го размразявам с тостера. В шкафа имам сандвич преса, която ползвам, когато ме мързи да готвя обяд за другия ден, тоест честичко я вадя.
Стига ми откъм домакински уреди.

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 19:09 от Анонимен

# 5 046
  • София
Аз съм много минимална по отношение на джаджи. Кафе робот, микровълнова, ръчен пасатор, сандвич преса. Това виждам. Имаме ел.ренде, ама е някъде в шкафа.
Машина за хляб няма да взема, защото ще започнем да се търкаляме.

# 5 047
  • MI
Понеже интериорите и организацията са ми страст бих ви попитала как подреждате домовете си? Как организирате вещите си, какво дарявате и какво вече не купувате или ограничавате ползването?
Харесва ми минималистчният дизайн, но вкъщи в чист вид не си го представям. Но като цяло са много изчистен дизайн всички мебели, цветовете са малко (около три на стая), гледам всичко да е подредено така, че да е лесно за намиране, поддържане и почистване. Не обичам килими, дебели пердета и т.н., съответно не купувам. Но например за бебка ще купя въпреки непоносимостта ми към килими. Всъщност обичам да гледам килими, има невероятни например от близкия изток но вкъщи не бих сложила. Стремя се да не купувам прекалено много неща за къщата - посуда, покривки, техника и т.н., защото бях почнала да се оливам. По-добре по-малко, но качествено. Но там не съм минималист, какво да правя. Имам например робот, но и малки пасатор, чопър и миксер. Просто са ми по-удобни за малки неща. И с цветята, мнооого са. Но не радват, там минимализъм не искам.

Диди, дай да не разваляме добрия тон в темата. Живуркане далеч не е това, описано от Fever Ray. Въпреки че и аз съм на мнение, че за 2,20 няма как да е ОК супата, поне за моя стомах, не е това нормалния тон. И ние не излизаме много от сума време, покрай ИП съвсем. Ами в такъв етап сме, не е дори за пестене.

# 5 048
Вероятно ще се повторя, но тайната на минимализма била в голямото жилище.
Ако разполагам с 5 стаи (една от които дрешник с открита и осветена с LED витрина за токчета), а в кухнята един шкаф за ел-уредите, че да не са на плота - знаете ли колко мининалистично ще изглежда?
А в малките жилища, колкото и да прибираш, хвърляш, оптимизираш, подреждаш и оставяш по половин картина в стая да не е без хич - все нещо има навън и ще изглежда претрупано.

# 5 049
Не съм съгласна за малките жилища и семейството ми е живия пример за това.На почти 60 квадрата сме аз и съпруга ми,както и двете ни деца.Намалете си боклуците вкъщи и място ще има предостатъчно. И не,нямаме по един чифт гащи,децата ми имат играчки предоволно.

# 5 050
Галинор, не е съвсем и в голямото жилище, защото колкото е по голямо повече трупа човек...! Уж периодично разчистваме, но пуста Плюшкинска душа все е склонна да трупа ненужни вещи! Останахме двама на почти сто квадрата, що нещо оптимизирах и пак има за изриване ....това са вещи трупани цял живот, малко по малко....лошото е, че у нас ММ не разрешава да се хвърлят доста неща, та се налага като го няма да ги зафуча...! Wink Примерно, до скоро пазеше кубинките, от казармата, 20 години не ги е обул, ама и не ги хвърля!  Grin

# 5 051
Разчистването е до време,важното е да се спре това непрекъснато носене на разни неща в дома.

# 5 052
  • София
Ох, ако сега мога да направя ремонт, още по-минимално ще го направя. Нещо такова:

# 5 053
Синът ми ходи на уроци по рисуване а госпожата го приема у дома в помещние   - кухня преливаща във всекидневна. Един път влязах и паднах - моята мечта за минимализъм- високо просторно светло без излишества като килими пердета, плотът празен с една кафе машина за капсули в цвят. Изчистна като дизайн маса с шест стола, единствен семпъл диван. Няма грам нещо да стои някъде и дразни окото. Прибрах се вкъщи, въздишам. После се празмислих - децата й големи, разведена, живее сама може да живее както си иска, далеч  съм още от такъв минимализъм

ФивърРау
Ако сервирам на домочадието спаначена или постна супичка на което й да е ядене през деня ще ме заръбат. Особено пък за вечеря. Това може да бъде само напитката към основното ядене на моите.

# 5 054
И аз скоро ходих в едно семейство, паднах абсолютно никакви джунджурии, спалня с гардероб и легло, детска гардероб и легло, кухня която е и всекидневна с един единствен диван, маса с 4 стола, телевизор на стената, на плота също само кафе машина...сигурно имат десет чинии ...детето играеше в детската имаше килим и един голям мечок...питах жената как постига такава семплост и минимализъм, и тя ми каза всичко, което не се ползва непрекъснато го разчиствам и изхвърлям! Къщата беше с хубави мебели и светеше от чистота! Но аз май чак такова съвършенство не мога да постигна, аз обичам да купувам, купувам...! Thinking Осъзнавам го, разхищение е, купуват се сума ти излишни неща, но не мога да го превъзмогна! Бухали и Сови кажи ка да стане?

Общи условия

Активация на акаунт