Минималистичен начин на живот

• 558 678
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 5 025
Отвън е доста скъпо, особено на хубавите заведения...мм и щерката понякога поръчват за вечеря, еми то егати сметката, за три дни ядене вкъщи!

# 5 026
Днес пилешка супа-2.20 лв, вчера пиле с картофи- 4 лв.
Колко пък да спестя-но ще пробвам с кутиите пак за в къщи (ще дам отчет).
За да можеш да направиш разлика, освен цената ще трябва да включиш и какво е количеството и качеството на продуктите в една порция. Има разлика между рехава супа, направена с вода, тук там месо и основно картофи и супа, направена с предварително приготвен бульон от кости и щедро количество зеленчуци и месо в нея.

# 5 027
  • София
Днес пилешка супа-2.20 лв, вчера пиле с картофи- 4 лв.
Колко пък да спестя-но ще пробвам с кутиите пак за в къщи (ще дам отчет).
За да можеш да направиш разлика, освен цената ще трябва да включиш и какво е количеството и качеството на продуктите в една порция. Има разлика между рехава супа, направена с вода, тук там месо и основно картофи и супа, направена с предварително приготвен бульон от кости и щедро количество зеленчуци и месо в нея.
Добро е- даже предостатъчно. Просто не е лъскаво място, но проверено до работата ми, което е плюс.
Но, както и да е-ще пробвам сутрешното кафе в къщи- до работа пак е 70 ст, и обедното хранене от вкъщи и ще видим дали ще ми се отрази благотворно (ми дано).

# 5 028
А за кошчетата си купувам специални пликове.
Какви?

В Бг мисля за последно виждах черни.Почти навсякъде по магазините ги има,големите хранителни магазини.Иначе аз съм извън Бг и купувам с големина взависимост от кошчето ми.

# 5 029
За дребните разходи съм писала напред - смятайте ги на годишна база и вижте дали ви се дават толкова пари. Напр. едно кафе от 70 ст. 300 дни в годината е ок. 200 лв., две кафета - ок. 400 лв. И кафето вкъщи не е без пари, но ако не се пият скъпи марки, все ще излезе под тази сума. Същата сметка може да се направи за всякакви редовни дребни разходи - солети, сок, бутилчица вода, вестник и т.н. Напр. аз редовно оставям пари на хората на бензиностанцията - изчислила съм, че накрая имам повече полза, отколкото е разхода, и не ми тежи. Обаче примерно 30 лв. месечно\350 годишно за вестник не ми се дават.

# 5 030
За замразяване според мен най-добре е с торбички, защото кутията дори след како се изпразни на половина, пак ще заема същото място.

За замразяване купувам различни по големина пликчета с ципове и в тях замразявам,но разбира се не храна,а месо или останала ми кайма или настъргани ябълки или тиква.

# 5 031
  • MI
За замразване купувам торбички (на руло, да не ми заемат място), които подреждам после в кутии, като показаните от Мими. Не знам минималистчно ли е, но знам в коя кутия има месо, в коя риба и в коя зеленчуци и ми е много по-лесно и бързо да намирам каквото ми трябва.
П.с. Много лесно се отваря мелничката, моята е дървена, отвива се отгоре. Много по-добре се запазва аромата на пипера

# 5 032
Галинор, не се отварят трудно мелничките. Не става въпрос за тия мелнички, пластмасовите, в които се продава скъп черен пипер. Продават се отделно мелнички - стъклени, дървени, най-различни. И много лесно се отварят. Аз държа само черния пипер в такава мелничка, защото най-често се използва и седи на плота до котлона заедно с една стъклена солница. Останалите подправки са  ми смлени и в 18 бурканчета, прибрани в един плитък шкаф, който скрива щранговете в кухнята и има съвсем малко място вътре. Но не ми стигат. Все ми се налага да купувам нещо допълнително и вечно някое пликче ми се пречка... А, и на хладилника имам 2 буркачнета за подправки с магнити, със сушени зеленчуци вътре...

Скрит текст:

# 5 033
  • Варна
Абе каква супа за 2.20... колко ще се наяде човек с една малка супичка за 8 часов работен ден? То и аз знам места, където правят такива супички и доста други неща. Да, вкусно е и е евтино, но това не означава, че е качествено. От тия 2.20 като извадиш 20% ддс, опаковка или сервиз, ток, заплати, осигуровки, наем и нз още кво... сама можеш да си сметнеш колко пари остават за продукти и колко качествени могат да бъдат.

Иначе ако гоним най-евтиното... аз мога да си взема един среден дюнер за 3 лв и да го ям цял ден. Или дори голям пакет солети за 75 ст. и пак ще се заситя за цял ден. Но не това е целта... дори и в минимализма.

Напълно съм съгласна със сметките за месчна и годишна база. Аз така много лесно се отказах да купувам сокове и безалкохолни вкъщи. Едно шише е 2 лв и за да има всеки ден за двама човека... заминаваха 60 лв на месец. 720 лв на година. Това ми е сметката за тока или една почивка лятото... Пием само вода. Не само зараи парите, ами и защото соковете и газираните са много вредни, а взехме да спортувваме и да се вкараме във форма. Алкохолът не го броя... той е много калоричен, ама... човещинка. Grinning

# 5 034
Стремежът към минимализъм и самото изпълнение на идеята е много различен за различните типажи хора с различни разбирания.
За мен е важно да ми е подредено, удобно, красиво и всичко да е организирано и не претрупано. Не говоря за онзи минимализъм с 3 чинии и 3 чаши само Simple Smile

# 5 035
  • София
2-3 лв. за купа супа и то качествена си е съвсем нормална цена. По-високите цени за супа не са реални. Сметни колко ти излиза една цяла тенджера супа у дома. И при най-голям брой продукти, и с най-високо качество, надали излиза над 10 лв. тенджерата, но се яде поне на 2 пъти и от поне 2-ма човека. Ако на всяка супа ми калкулират заплати, наем и осигуровки, тя златна ще излезе.
Това при положение, че говорим за обикновена супа, а не за гурме.
Ето, днес направих тенджера със спаначена супа - 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 кг. спанак, 1 ч.ч. ориз, 1 морков, малко олио и подправки, вода и бучка сирене. Както и да го смятам, все излиза под 10 лв., дори и с тока. И ще я изядем довечера 6 човека.
Ние не пием сокове и газирано не от минимализъм или с цел пестене, а от грижа за здравето си.

Yummy Mommy, аз също го разбирам така. С идея да е подредено, удобно и всяко нещо да е на мястото си, без излишни вещи, които ми "крадат" от въздуха.

# 5 036
  • Варна
Естествено, че във всяка купа супичка са калкулирани заплати, наем, осигуровки, ддс и още един куп неща!!! Във всяко едно нещо са калкулирани - дори и в пърленката за 50 ст... Хората не работят, за да има какво да ядете вие в обедната си почивка, а за да имат печалба те и да има какво да яде тяхното семейство...

# 5 037
  • София
Те са, но е нереално тази калкулация да надскача в пъти реалната цена. И заплатата за деня не се плаща само от едната купичка със супа, а от всички поръчани през деня храни. И най-добре се печели, когато има оборот, а не от неоправдано високи цени.
Да, има места, където сервират морковена крем супа за 12 лв. купичката.
Слава Богу, нямам дилема какво да ям на обяд, защото си обядваме вкъщи. По заведения ходим само за кеф.

# 5 038
Досега всичките ни домове са били минималистични, но сега работя над още по-изчистени дизайни.

Понеже интериорите и организацията са ми страст бих ви попитала как подреждате домовете си? Как организирате вещите си, какво дарявате и какво вече не купувате или ограничавате ползването?

# 5 039
За мен основното да се носи храна е здравословното ядене, един диетолог веднъж в интервю казваше, че купешка храна, дори наподобяваща домашна се готви съвсем различно от у дома, повече мазнина, сол и разни изкуствени бульони се слагат... и те не са непременно боклуци, хубаво олио, но много и т.н.
Газирано, сокове и подобни неща у нас не влизат, вафли, бисквити, десерти от рода на сникърси също...не от пестене!
Ако ми се допие кафе в службата ще си купя, и то хубаво, не пия кафе след обяд всеки ден. Няма и да помъкна от къщи, че да спестя 70 стотинки, просто нямам толкова сили и манджа и салата, че и кафе...!  Flushed Имам термо чанта за храна, която не може да побере целодневно ядене и пиене в работата...
Yummy Mommy, не купувам повече уреди за кухнята, имам всичко което ми трябва и е нужно за моя начин на хранене, забраних си да купувам и купища почистващи препарати, макар, че ръцете ме сърбят, имам цял шкаф и докато не го използвам няма да взема нищо ново, не купувам вече толкова декоративна козметика, стана ми ясно, че от дрогериини кремчета, маски за коса, сто лака, червила и пр. боклуци полза няма. Имам скъп крем за лице, за около очи, спирала и червило...никога не съм носила цветни сенки, не ми се носят и сега. Забраних си да имма и повече от три-четири чифта обувки от вид, преди съм стигала до 11 чифта сандали, сега имам 3. Същото и с връхните дрехи...това за сега смятам да минимализирам. Излишните уреди, които съм ползвала, но са здрави , а вече не ми трябват подарих, колежката ми още ми е благодарна за ел. ренде, ползва го с кеф...

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 16:44 от mimi.7299

Общи условия

Активация на акаунт