Минималистичен начин на живот

• 558 690
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 5 160
Да, като правихме проекта за къщата, което беше преди почти 20 години, просто не се сетихме да предвидим килер, никога не съм имала и не знаех какво удобство е. Впоследствие накарах ММ да обособи пространството под стълбите за втория етаж като килерче. На гардероба ми е много грозно да има нещо, под леглата също не прибирам нищо. Сега се замислих, че някои могат да влязат един в друг, май всичко ще отиде в килера. Куфари ползваме основно за почивки в страната, навън пътуваме с раници. Дъщеря ми ги ползват и за пътувания навън, защото пътуват за по-дълго време, а и често се местят. Таванът ми е краен случай, освен, че е прашен, достъпът до там ми е по-труден, с доста стръмна стълба. Благодаря ви за мненията!

# 5 161
Ох куфарите са голям проблем, нямам килерче, нямам мокро...а винаги съм си мечтала за такава стаичка, имаме два от най големите куфари, един по среден и три малки ръчни куфарчета за всеки по един, когато пътуваме наблизо и за малко време!
Единия голям с едното ръчно щерката разнася до Сф и обратно лятото като се прибира тук от баба си.
Единия голям има специална ниша направена в гардероба на спалнята, единия слагаме в раклата под леглото, и тя е конструирана така че да го събира, в големите слагам тези за ръчен багаж един в друг!
Аз гладя в спалнята, през седмицата ми се налага почти всеки ден, защото нося официално облекло, събота и неделя я сгъвам зад вратат до гардероба, там ми е и коша за пране, стилово се връзва с мебелите, но ми се иска да си имам голяма баня със суха част и тези неща да са там!

# 5 162
Тук са много популярни вградените гардероби, които реално нямат гръб и стени, за такива ползват стените на стаята. Просто една ниша или част от стена се прегражда отпред с врати до тавана. Отзад се оформя удобно място за съхранение, отпред се виждат само врати и изглежда много прибрано. Ще потърся снимки. А всъщност най-старата ни къща в България имаше такъв вграден гардероб.

# 5 163
Тук са много популярни вградените гардероби, които реално нямат гръб и стени, за такива ползват стените на стаята. Просто една ниша или част от стена се прегражда отпред с врати до тавана. Отзад се оформя удобно място за съхранение, отпред се виждат само врати и изглежда много прибрано. Ще потърся снимки. А всъщност най-старата ни къща в България имаше такъв вграден гардероб.
И при мен има подобно нещо, в коридора имахме една дълбока ниша на чупка обаче, по чупката конструираха вграден гардероб, сума неща побирам там, иначе съм загубена...! Но понеже е на ъгъл не можеше да се направят само врати отпред...!
Забравих да кажа, че ръчните куфари преди да сложа в големия мия колелата и пак ги поставям в наелонова торба, не мога да си представя да ги пъхна така...защото и такова прибиране съм виждала по приятели!

# 5 164
  • Най-красивата страна
В единия апартамент имахме един огромен коридор за което много се ядосвах.Беше дълъг и широк.
Там ми направиха вградения гардероб.
Останах доволна,че така оползотворихме пространството.

# 5 165
Къде е това "тук"? Ти къде си?
Това наистина е най-удобният гардероб, за съжаление у нас в България повечето стаи са така планирани, че не позволяват затварянето на цялата стена. Единствето в панелката на родителите ми имаше 2 такива стени и то пак не съвсем, защото в едната стая вратата, в другата прозорецът пречеха да е 60 или дори 50 см дълбочината по цялата дължина. А има ли чупка в гардероба, вече общата визия на "просто стена" се разваля и си стават 2 големи шкафа, макар и залепети един до друг.

# 5 166
Къде е това "тук"? Ти къде си?
 А има ли чупка в гардероба, вече общата визия на "просто стена" се разваля и си стават 2 големи шкафа, макар и залепети един до друг.
Птица, моят сякаш е излят по ъгъла и въобще не прилича на два големи шкафа...много от вътрешното пространство обаче така се губи, защото е съобразен с чупката!

# 5 167
Да, като правихме проекта за къщата, което беше преди почти 20 години, просто не се сетихме да предвидим килер, никога не съм имала и не знаех какво удобство е.

Трябва да си имал килер за да разбираш колко е нужен за живот в къща или апартамент. Когато живеех с родителите ми апартаментът беша гарсониера но имахме хубав килер, който гълташе наистина много неща, които родителите ми не искаха да се подмоткват, слагат под кревати или над гардероби. Когато си купувахме апартамент с мъжа ми, в него нямаше обособено място за килер но пък спалнята ни щеше да бъде с размер  3,5  на 5 метра. Имаше вграден гардероб отстрани на входата врата но той е от тези дето е само за палта. Отградихме от спалнята  килер в който се влиза от коридора, а спаляната остана като отделно помещение с размер 3,5 на 3,5. Вътре няма нищо освен креват и огромен гардероб на едната стена с плаващи крила , така че не е суперпросторно но малкото неща не я правят да изглежда по-голяма. А пък килера глътна всичко, вкл и куфарите. Родителите на мъжа ми никога са нямали килер , затова той беше против в началото за килера. Сега казва, че това е най-умното преустройство по апартамента.

# 5 168
Помощните помещения и пространства са от голямо значение в един дом.
На моя приятелка бащата беше направил малки антресоли (окачени килерчета под таваните в коридорите), в които също събираха много неща.  И аз напоследък взех да заглеждам нашите коридори Wink За какво ми е височина в коридора 2.60, но си е трудно да уговориш мъж, а и направата им не е лесна. Ползването също (приятелката ми мърмореше), но вършат доста работа.

# 5 169
Помощните помещения и пространства са от голямо значение в един дом.
На моя приятелка бащата беше направил малки антресоли (окачени килерчета под таваните в коридорите), в които също събираха много неща.  И аз напоследък взех да заглеждам нашите коридори Wink За какво ми е височина в коридора 2.60, но си е трудно да уговориш мъж, а и направата им не е лесна. Ползването също (приятелката ми мърмореше), но вършат доста работа.
При свекърите има антресоли, побират много багаж, но някак си не ми изглеждат красиво, задушава коридора и става прихлупено...

# 5 170
  • София
Един куфар си държа под леглото, в него са ми дамските чанти ( 3 общо), а останалите 2 един в друг, в пликове разбира се и най-отдолу в гардероба. Може би ще ги свалим в гаража някой ден, но не съм сигурна. Там мнооого се праши всичко, само в кутии може да се запазят нещата.
Антресол и аз не харесвам, става схлупено и не е удобно за ползване.

# 5 171
Нашите куфари и пътни чанти са в една голяма барака в двора.

Там са надуваеми лодки, водна маса за игра, стари компютри, монитори, телефони, количка за децата, големи коркови дъски за офиса и подобни.
В дрешника за спалното бельо, покривките, килимчета, хавлии и прочие държим раниците, възглавничките за глава за път, леките чанти и някои извън -сезонни обувки и връхни дрехи, но ние имаме много място.

Под стълбите имаме цяла стая пак за багажи, кашони с неща за продажба и уреди, които не ползваме, като екстра кафемашина, тостер, микровълнова, Еърфрайър, Инстапот, пекарна и прочие. Тези уреди са просто останали след като купихме вградени за навсякъде и ще се ползват като се преместим и за квартиранти.

В гаража имам рафтове за охладителните чанти за пикник, одеялата за пикник, кошници и градински пронадлежности, колело, скутери, водни играчки, освен хилядите неща на мм като инструменти, уреди (за тревата, снега, цикруляри, екстра хладилник за домашните луканки, които прави, мелачка за месо, уреди за луканки/ суджуции прочие).

Под леглата имаме чекмеджета и там във вакумиирани торби държа дрехи, които не носим.
В такива торби си държа неща в гардеробните като някои големи плюшени неща, които щерката държи да пази, дювети и дрехи за продан.

При нас, в Канада, са популярни вградените дрешници, на половин стена, и мм направи над 10 общо в къщата, като в някои спални са си цели стаи с рафтове, чекемджета, релси за дрехи, а в други са цели дълги стени.
Аз гледам да редуцирам багажи и пособия и много от гардеробните стаи са празни или пълни с големи контейнери с багаж.

Но държа много на килери, гардеробни и вградените шкафове и чекмеджета, защото не харесвам много неща на показ.

Последна редакция: пт, 05 юни 2020, 16:26 от Анонимен

# 5 172
Аз пишех за Великобритания. Тук наред с някои странности в разпределението на помещенията (говоря за по-скромните къщи), имат и много практични решения.
Окачени шкафове в коридор съм виждала у приятели в България. Повечето ги разкарваха при първия по-съществен ремонт, защото нямат добра вентилация и наистина захлупват коридора. А дори и в по-големите апартаменти от по 100-120 квадрата, онези в т.нар. жилищни кооперации, пак нямаше хубави складови помещения. Може би се е разчитало на това, че всички имат допълнително гараж, таван и маза.

# 5 173
Не, просто навремето хората не са имали толкова вещи, дрехи, бяла и всякаква техника.
Както всяка мода е добре забравена стара, така и днешният манимализъм всъщност не е нищо ново, а връщане към старото и по-разумно потребление. Преди 100, че дори и 50 години, хората реално не са притежавали и ползвали и половината от нашите дрехи и въобще вещи. Изобилието на стоки и натрупването на "блага" започва поне десетилетие след Втората световна, а достига до сегашните уродливи размери през последните 2-3 десетилетия. На Запад от свръхпроизводство и съзнателно насочване на населението към свръхпотребление, при нас, по времето на соца - от презапасяване заради периодичния недостиг на стоки по магазините, а пък през последните години се пообъркахме от многотията и се втурнахме и ние да не изостанем от западняците в купуването и трупането Simple Smile

# 5 174
Много си права Птица. През ИП нали три месеца се ограничихме и някак по спокойно живях, без магазини за дрехи, заведения, непрестанни излизания, срещи по кафета...като че ли си починах от обществото, суетата и многото емоции...видях, че живота може да е и на по бавни обороти, по спокоен и по красив.../като изключим стреса от непрестанното мислене за вируса/

Общи условия

Активация на акаунт