Минималистичен начин на живот

• 558 807
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 5 205
  • Варна
Е не е точно така. За 2 - 3 лв ще купиш един килограм домати или краставици. Тоя килограм салата можеш да си го разделиш на два дена по 2 гарнитури - за обяд и вечеря. Иначе сигурно има квартални магазинчета в скъпите квартали, които продават краставици по 5 лв - килото, но ако човек пести, просто няма да пазари от там. Ще си направи сметката, ще купува на промоцийки и така.

# 5 206
  • София
Е не е точно така. За 2 - 3 лв ще купиш един килограм домати или краставици. Тоя килограм салата можеш да си го разделиш на два дена по 2 гарнитури - за обяд и вечеря. Иначе сигурно има квартални магазинчета в скъпите квартали, които продават краставици по 5 лв - килото, но ако човек пести, просто няма да пазари от там. Ще си направи сметката, ще купува на промоцийки и така.
Ами около 2,50лв. за кило домати /ест. за сам човек ще стигне за 2, 2+ дена/, а краставици, а лук, сирене, зехтин или олио /не че е кой знае колко за 1 салата, ама за месеца не е без пари/, и така от тук малко от там малко и една салатка ти отива към 2-3лв. - смятай го по 30 дена колко отива само за салатка. Да не говорим за разни други салатки с авокадо, ядки и т.н.

# 5 207
  • Варна
Добре, половин кило домати и половин кило краставици също е равно на един килограм салата. На мен една бутилка зехтин 1 л ми стига за почти година. Последно купих намалена от 15 на 8 лв на Costa d'Oro. Половин глава лук колко излиза? 10 - 20 стотинки? Сиренето си е скъпо, да. Хубавите са над 9 лв/кг. Но ако се следят намаленията, човек може да се справи и с под 200 лв на месец. И без да яде само хляб и макарони или само 2 кг месо за цял месец. Правила съм го това упражнение няколко месеца, като пестях за кола. Говорим само за продукти, без излизания за кафе и без разходите за ток и времето за готвене. Авокадо често си купувам намалено на левче. Всичко е въпрос на организация и следене на цените.

# 5 208
Аз си признавам, че в това отношение хич не ме бива, да организирам пестеливо храненето! Това ме тормози и се успокоявам, че поне готвя у нас, което определено пести не само здраве, но и пари... ММ пък смята, че пари, хвърлени за храна не са хвърлени на вятъра...и купува ли, купува! Сигурно ако бяхме по организирани със спестеното да сме купили още една кола...

# 5 209
  • MI
И тук ли салатите с авокадо и ядки? Satisfied Ако някой иска да пести, спокойно и без тях ще мине. Иначе ядки ям, ама в салата и с бой не можеш ме накара да ги сложа. Та хора различни, потребления различни.

# 5 210
Не обичам ядки в салата, нито авокадо. Като пазарувам хранителни стоки си правя план какво ще готвя, ако нещо не ми е необходимо не го слагам в количката.

# 5 211
  • Варна
Относно ядките, аз съм с брекети и сега не мога да ги ям, въпреки че обичам. Но по принцип всяка рецепта може да се видоизмени. Вместо бадеми, съм слагала смлени орехи, които са доста по-евтини. Онзи ден правих палачинкова кето торта. Вместо брашно от рошков, сложих какао, което е три пъти по-евтино. Даже не съм си го измислила сама, в рецептата пишеше, че може да се замени.

# 5 212
  • София
Ние сме 4 човека и яденето си върви. Ядки купувам рядко, харесвам ги, ама са скъпи. Гледам да имам печен белен слънчоглед, той ме залъгва вместо ядки и върви на салати.

# 5 213
За мен е важно да не изхвърляме храна, но и да не ядем неща, само за да не ги хвърлим. Основните хранителни продукти, които ползвам постоянно, купувам без значение дали са на промоция или не, а има такива, които не са основна част от менюто ни, но ако са на промоция - купувам.

Слагала съм ядки в салата, но тъй като не допринасят съществено за вкуса ѝ, предпочитам ги отделно. А ММ, който е основния фен на ядките у нас, изобщо не ги иска в салата.

# 5 214
За 4 човека хем е по-скъпо като тотал, хем не е, защото повече пестиш от мащаба. 4 салатки на заведение струват в пъти повече отколкото вкъщи, барабар с авокадото. За манджата да не говорим- тава ядене у дома струва колкото 1-2 порции навън. Или колкото навън, ама с по-хубави продукти Simple Smile За хора с непоносимости, различни особености и деца си е направо супер по-евтино у дома, обикновено и доста по-качествено
Разбира се минималист не знам дали е равно на евтино

# 5 215
  • София
Айде сега за ядките се хванахте. Да се върнем на обикновената салата: домат, краставица, лук, сирене, зехтин/олио. С нея сметките пак не ми излизат да се вмести сам човек (жена) в 150лв. на месец, ако ще само на промоции да си купува всичко. Не, че практически е невъзможно, то с паста (спагети, макарони и кускус), леща и ориз, ако обстоятелствата го налагат, всеки ще изкара, но говорим за нормално ежедневие все пак, а не за кризисен период.

# 5 216
  • Варна
Хепи, абсолютно е така. Малко е кофти като живееш сам и се налага да ядеш една тава два дена и половина, но това не е ежедневие и се преживява, ако пестиш... Важното е, че е вкусно и здравословно.

# 5 217
  • MI
Бадемите и орехите са ми без пари, понякога и лешници. Купувам кедрови ядки редовно, но ги готвя. Нито едн от тях бих сложила в салата. Въпрос на вкус, не е дори до цена. Авокадо вземаме рядко и го готвя, също не го обичам в салата. Та живее се спокойно и ако диетата не е месо и салата с авокадо и ядки. Може някой ден леща да яде или боб, друг безмесно зеленчуково ядене, трети ориз и т.н. Дори ежедневна салата от домати не виждам защо е необходима щом ядеш други зеленчуци, освен ако не мезиш с ракия.

# 5 218
Да  и аз така смятам, аз мога да живея с базови продукти, месо, яйца, сирене, кашкавал, варива зеленчуци, наши местни плодове! Не мисля, че е кой знае колко вкусно и здравословно всеки ден ядки, авокадо, сини сирена, прошуто, панчети, чоризо...никога не купувам такива, особено колбасите... Но у нас другите двама държат на тези неща!

# 5 219
И тук ли салатите с авокадо и ядки? Satisfied Ако някой иска да пести, спокойно и без тях ще мине. Иначе ядки ям, ама в салата и с бой не можеш ме накара да ги сложа. Та хора различни, потребления различни.
И защо да пестиш от храна, освен ако не си закъсал за пари? Не говоря да не купуваш от промоции, а да не ядеш това, което искаш и както ти харесва, защото имало и по-евтин вариант. По тази логика може и само нарязан домат, вместо богата салата, или само сладолед, вместо да си направиш хубава мелба.

Общи условия

Активация на акаунт