Минималистичен начин на живот

• 558 851
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 5 220
  • Варна
Афродита, лично потвърждавам, че с под 200 лв на месец САМО за продукти съм карала няколко месеца подред. И не съм се ограничавала само с варива. Храних се с всякакви хранителни групи. Сезонни плодове, зеленчуци, месо, млечни, яйца, тестени, риба, зърнени... Жалко, че не си пазя таблиците от преди 3 години, но е факт. Със следене и сравняване на цените и планирано пазарене, е напълно възможно. Естествено без всякакви пакетирани боклуци като  чипсове, снаксове и бисквити, пълни със захар и консерванти, както и без "натурални" сокове и газирани и без алкохол.
Купувала съм си портокали и грейпфрути по левче - килото и си правех по един фреш всяка сутрин с кафето. Един килограм хубави сочни плодове стига за фрешове за 3 - 4 дена. А кафето ми е среден клас 20 лв килограма, на зърна, стига ми за половин година по едно кафе на ден.
Дори филе от риба тон съм си позволявала да купувам, намалено от 40 на 20 лв килото, както и сьомга. Тя е толкова тежка и засищаща, че половин котлет на хранене ми стига. Въпреки, че е скъпа, като грамаж заминава по-малко...

Нина, никой не казва, че задължително трябва да пестиш. Обясняваме, че съвем спокойно може да ти стигнат тези пари и без да гладуваш или да се храниш непълноценно. Който иска да си прави пищни мелби или салата с 8 продукта, няма нищо лошо в това. Simple Smile

п.п. Да пестиш не означава непременно че си закъсал с парите. В моя случай пестях целево и изключително стегнато, въпреки голямата си заплата. Просто реших да си увелича фонд спестявания максимално, за да събера по-бързо парите за това, което исках да си купя.

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 16:32 от Didi168

# 5 221
  • София
Афродита, лично потвърждавам, че с под 200 лв на месец САМО за продукти съм карала няколко месеца подред. И не съм се ограничавала само с варива. Храних се с всякакви хранителни групи. Сезонни плодове, зеленчуци, месо, млечни, яйца, тестени, риба, зърнени... Жалко, че не си пазя таблиците от преди 3 години, но е факт.
Скрит текст:
Със следене и сравняване на цените и планирано пазарене, е напълно възможно. Естествено без всякакви пакетирани боклуци като  чипсове, снаксове и бисквити, пълни със захар и консерванти, както и без "натурални" сокове и газирани и без алкохол.
Купувала съм си портокали и грейпфрути по левче - килото и си правех по един фреш всяка сутрин с кафето. Един килограм хубави сочни плодове стига за фрешове за 3 - 4 дена. А кафето ми е среден клас 20 лв килограма, на зърна, стига ми за половин година по едно кафе на ден.
Дори филе от риба тон съм си позволявала да купувам, намалено от 40 на 20 лв килото, както и сьомга. Тя е толкова тежка и засищаща, че половин котлет на хранене ми стига. Въпреки, че е скъпа, като грамаж заминава по-малко...
Аз си мсилех, че говорим за разходи в реално време, т.е. сега /ест. без да включвам чипсове и други такива джънк фууд, които не са за нахранване/. Преди 3г. с доста лишаване можеше да се изкара с 200лв. Зависи обаче, кой какви хранителни навици и нужи има. Ето например Гал изкарва месеца с 2 кила месо, останото явно и е постно, аз обаче не мога така, ако говорим за нормално ежедневие, а не за период с намалени или никави доходи. На нея (ако не бъркам) за месеца и стигат кило мандарини - на мен не, е вероятно няма да са мандарини всеки ден, ще е друг плод, но определно не би ми било комфортно с кило плодове за цял месец.
Та при положение, че сега само за салата отиват около 80лв./месечено на човек  и поне около 60-80лв. за плодове, няма как да ме убеди някой, че със 150лв. се храни нормално и пълноценно. И тук не включвам извращения от рода на кило череши за 60лв.

# 5 222
  • София
Е, преди 3 г 200 лв за храна за сам човек си бяха перфектни.

# 5 223
Как и защо стигнахме до цената на салатата и кой колко яде Simple Smile

# 5 224
Диди, ами то и твоят случай ме учуди. Ако пестя за нещо, да речем ще спра да си купувам нови дрехи, обувки, декоративна козметика, бижута и книги, няма да отида на почивка, екскурзия, кино, ресторанти и заведения, въобще забавленията, ама чак пък да огранича хранителните продукти ми е прекалено. Но това си е твоя работа, де, аз може да съм повече чревоугодник пък.Joy

# 5 225
  • София
Как и защо стигнахме до цената на салатата и кой колко яде Simple Smile
Защото Гал, в идеята си да уточни колко минималистично живее, написа, че 150лв. на месец за храна й стигали перфектно за основно, плодове и зеленчуци, а аз се възмутих, та чак се замислих аз ли не съм в ред и съм абсолютен прахосник на пари или налистина средна калкулация, показва доста над тази сума за храна, без да се вкл. скъпи храни като салати с ядки или череши от първите за 60лв. килото например. Дидка й припява и тя как за без пари се храни "пълноценно и разнообразно".

# 5 226
Явно пазаруваме от различни магазини и/или различни продукти. Със стандартни местни продукти (тоест без хилти изгъзици като чиа и киноа) - 150 лв.
Кило ориз ми стига за 2 месеца, 1,5кг краставици за 3-5 салати, две големи топки моцарела са ми за 2 салати, пакет спагети 500г са ок. 6 порции, 2кг месо също ок. 6 порции, но готвено. Натъртвам на начина на приготвяне на месото.
Гледам си екселския файл с разходите и оттам цитирам тези 150 лв.
В другата тема цитирах и средна консумация на пр. и кисело мляко за месец, съответно 4 и 10 бр. Сирене не ям много, но кашкавал заминава едно 1-1,5кг месечно.
Пишеш за салати - трябва да спомена, че аз не ям 3-5-8степенни менюта със салати, супи, основно и десерт, защото се нахранвам още с първото. За мен е излишно плюскане и разхищение на храна. Със салата от  2 домата, 1 краставица и 50г кашкавал вече съм се нахранила. Не знам хората по капанчетата примерно къде побират 250г салата + 250г основно + 3 бири.

# 5 227
  • MI
Нина, въпрос на вкус. За мен хубав домат с босилек и зехтин е сто пъти по-добре от салата със 101 неща вътре. И наистина добър сладолед е много по-вкусен от мелба с тройно повече калории. А и в случая явно има нужда от пестене, та наистина не разбирам защо трябва да се учудва някой, че не яде авокадо.

# 5 228
То щото авокадото е много скъпо...

# 5 229
  • Варна
Диди, ами то и твоят случай ме учуди. Ако пестя за нещо, да речем ще спра да си купувам нови дрехи, обувки, декоративна козметика, бижута и книги, няма да отида на почивка, екскурзия, кино, ресторанти и заведения, въобще забавленията, ама чак пък да огранича хранителните продукти ми е прекалено. Но това си е твоя работа, де, аз може да съм повече чревоугодник пък.Joy

Нина, в онзи ми период на пестене всичко беше редуцирано, не само храната. Единствено за дипломирането ми заминаха 100 лв за панталон и нови обувки, но като цяло си имах достатъчно дрехи и е имало месеци, в които не съм си купувала нищо ново. Само някоя козметика, ако ми свърши нещо. Ресторанти и заведения бях зачеркнала на 90%. А хранителни продукти както казах, не съм ограничавала, само съм внимавала от къде ги купувам. И съм си готвила каквото ми се е дояждало. И друг път съм писала, че тогава започнах и да тренирам (у дома) и изключването на мазните храни от улицата и пакетираните боклуци от менюто ми, ми помогна още повече да се вкарам във форма. Без нито един лев за фитнес.

Гал, чиата изобщо не я намирам за изгъзица. Преди година си взех пакетче не помня 250 или 500 г беше, за 6 лв (редовна цена) и още не съм го преполовила дори. А редовно слагам в доста рецепти. Тя така се надува... по една лъжичка, по една лъжичка... няма свършване. Дори понякога специално търся рецепти за нея, защото се притеснявам вече да не й изтече скорът на годност, а не искам да хвърлям продукти.

# 5 230
  • София
Е сега вече разбрах за себе си, че плюскам и разхищавам, защото не мога изкарам вечерята ми да е една салатка, а ям и основно, че понякога и десерт (ама с десерт веднъж месечно, че много се трупат килца така), както и че защото менюто ми за месеца включва повече 6 хранения с месо! Bowtie Явно това обяснява, защо аз не мога да се впиша в 150лв./месец за нормално пазаруване без "изгъзици" като киноа Satisfied.
За авокадото - хубаво авокадо е около 4-5лв. бройката и като извадя костилката и видя колко грама остават - бе не ми идва много евтино, ама аз нали съм скарана с калкулациите. Satisfied

# 5 231
Споделих си личното мнение, че половин кило ядене на едно хранене за мен е много. На моя организъм му идва много. Ще се заяждаме ли? Да знам дали да почвам.

# 5 232
Галинор е младо момиче, живее само (доколкото разбирам), което сигурно е тъничко и слабичко! Храната не му е особено важна и яде по малко. Напълно й вярвам, че не харчи повече от споделеното и че не гладува или пести насила при това!
И аз преди 100 години, когато бях 50+ кила обядвах със сандвич от една филийка с парче шунка отгоре и едно купешко кафе, сега омитам парче пица и ми стига само за едното зъбче. А днес пиците знаете какви са! Сигурно колкото 3 от онези сандвичета. Съответно бях колкото вече казах, а сега съм почти двойно повече Simple Smile
Шегата настрана, как може да се карате за това! Хората са различни, ядат различно като количество, продукти, приготвяне, съответно и като разход. И наистина има такива, които без да гонят диети или някакво специално здравословно уж хранене, просто се задоволяват с малки количества. Такава може да си направи салата от половин домат и 1 корнишон и като добави едно варено яйце или 1 кремвирш и вече се чувства преяла.
Жените отваряме апетит като се задомим. Някак започваме да се храним наравно с мъжа, а мъжете ядат по много... И често... И дълго... И резултатът за нас е... хрррр!  Joy
Между другото, пак препратка към "преди и сега" - на майка ми чиниите бяха наполовина на моите. И не само моите, аз нямам някакви различни от масовката. Просто сегашните за основно са 2 пъти по-големи от тогавашните. И ордьовърните... Имам няколко запазени и като ги гледам, направо се чудя как сме оцелели. Ами купичките!? Те като детски! А ни е стигало!

# 5 233
  • София
Не се заяждам, както виждаш не аз посочих с пръст хренещите се със салата + основно, и ОМГ десерт за плюскачи. А защо си решила, че ако ядеш салата и основно е задължително трабва да са по 250гр. не знам.

# 5 234
Птица, пак си права...за всеки храненето изисква различни финанси...защото яде различно!
Аз мога да се няма с едно яйце, салата от половин краставица и домат....и така 5-6 пъти за деня....преди бях 49 кг, сега 64...! Joy

Общи условия

Активация на акаунт