Минималистичен начин на живот

• 558 915
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 4 755
Сетих се, че бях писала на НОИ (май) писмо да ми опростят 3 здравни вноски между гимназията и университета. Върнаха ми писмо, че според системата им не дължа нищо. Сега си го къткам Simple Smile

# 4 756
Съгласна съм за А1, това са най-големите идиоти и измамници едновремено. Трябва да се пази всичко от тях, а най-добре да имаш не минимални, а никакви отношения с тях.

# 4 757
  • София
Аз днес с чиста съвест се оттървах от старите ни спални чували. Когато бяхме по-млади и с по-малък брой деца, обичахме да ходим на палатки в планината. Не сме ходили от 10-тина години, но упорито пазех 4 чувала. Палатката я подарихме отдавна с уговорката да я ползваме, когато ни дотрябва. Хората си я ползват, ние не.
Изхвърлих 2 стари настолни лампи, които уж пазех за вилата, но там купихме лед лампи и фенери. Тези останаха.
И най-накрая се разделих с някои бебешки неща от най-малкия, които уж пазех за Номер 5. Ако се появи такъв, все ще му купим столче за кола и разни одеалца и възглавнички, каквито пазех. Сега ще използвам пространството в надстройката да си подредя чантите, че да се виждат. Нямам много (ще ги преброя после), но ги държа в раклата под дивана и все ме мързи да ги вадя и си нося една до скъсване. Надявам се сега да се вдъхновява да ги "завъртя".
Сега обмислям кои и колко декоративни възглавнички да изхвърля, защото имам доста. Ще оставя няколко и ща им сменям само калъфките.
Доволна съм.

# 4 758
М тел 8 месеца ми взимаха такса за спрян от мен с молба номер! След като се обадих в Сф, ми пратиха извинително писмо, че това било прецедент и извинения! В момента, в който ми изтече договора за втория номер се разделих с тях завинаги!

Последна редакция: ср, 20 май 2020, 17:01 от mimi.7299

# 4 759
Това за сметките беше отдавна, скоро не съм чувала, но няма да се учудя...

С А1 едно и аз се разделих с триста мъчки, накрая завърши с жалба срещу тях и ме набутаха само с една сметка Simple Smile

# 4 760
Аз пазя бележки и документи,дори миналата пролет имахме случай,в който добре че съм запазила платежното.КАТ искаха повторно да платя глоба,която аз вече съм платила.Занесох им платежното и ми се извиниха за възникналата грешка.

# 4 761
Нямам познати, които да са си приключили отношенията с Мтел, и да не са получавали заплахи за съд заради неплатени сметки, невърнати устройства и пр.
Аз не съм получавала такива заплахи. Но то е защото аз ги заплаших писмено, след като бяха така любезни да ми начислят сметка, след приключването на отношенията ни. В отговор получих писмено извинение и потвърждение, че нищо не им дължа и не искат нищо от мен. Мисля да си го сложа в златна рамка и да го пазя в сейф, че не се знае кога ще ми потрябва този драгоценен документ.

# 4 762
Нямам познати, които да са си приключили отношенията с Мтел, и да не са получавали заплахи за съд заради неплатени сметки, невърнати устройства и пр.
Аз не съм получавала такива заплахи. Но то е защото аз ги заплаших писмено, след като бяха така любезни да ми начислят сметка, след приключването на отношенията ни. В отговор получих писмено извинение и потвърждение, че нищо не им дължа и не искат нищо от мен. Мисля да си го сложа в златна рамка и да го пазя в сейф, че не се знае кога ще ми потрябва този драгоценен документ.
И аз си пазя милото, извинително писмо, приспаднаха надвзетата такса от таксата на другия ми номер, но след като ми строшиха нервите се заклех изтече ли ми договора  - АДИО завинаги!

# 4 763
  • София /Абсурдистан
А, важни документи трябва да се пазят. И такива, удостоверяващи липса на задължения, особено пък от монополистите. На времето и аз едвам и с 300 зора се отървах от Мтел + много разправии имаше, но се откачих накрая. А също така, 2 пъти веднъж платих един ток, преди още ЧЕЗ да бяха дошли. Сега сметките се плащат през банка с разплащателна сметка и не би трябвало да има проблем. Когато се наложи, справка от банката може да се вземе.
При мен проблемът е, че живея в малко жилище и  нямам никакво място, направо няма къде да ги слагам всички тези бумаги.

# 4 764
  • Варна
Намали шаренията като начало. Махни всичко с десен, остави само едноцветните неща, а за тях пък намали цветовете, в които са оцветени. Не повече от 5 цвята за помещение. Може да боядисаш или облепиш мебелите с фолио. Също свали етикетите от бутилките с козметика - шампоан, веро и т.н.
5 цвята също е твърде шарено за едно помещение според мен. Максумум два основни цвята и един допълнителен за акцент.
За документи зависи. Платежни за обикновени сметки пазя само за последния месец, защото е ясно, че няма как да не съм платила за по-предния. Разни документи за прекратяване на договори, липса на задължения, приемо-предавателни протоколи за техника пазя 5 години, колкото е давността за изискуемост. Имам и една папка с гаранции и касови бонове за разни техники и други, тях също преглеждам през няколко месеца и на което му е изтегла гаранцията, хвърлям листчетата.
При добра организация, не е никакъв проблем да се съхраняват важните бумаги. Абсолютно всички документи, които притежявам, все с нотариални актове, талони, всякакви договори, грамоти, сертификати, дипломи и книжки, ми се събират в една папка с размери А4 и дебелина 3 см.

# 4 765
Аз за да си минимизирам хартиите,се сетих,че всички инструкции,упътвания за употреба и т.н. ги свалям от интернет и си ги запазвам в специално създадена за целта папка на компютъра.Гаранционни карти плюс касови бележки ги пазя заедно.Примерно за прахосмукачката в един плик,за фотоепилатора в друг и така.Доста по-подредено е.

# 4 766
  • Варна
А вие пазите ли кашоните на гаранционната техника? На мен това ми е особено досадно и вкъщи вечно има кашони на всякакви уреди, които само чакам да им изтече гаранцията и да хвърля, ама през това време идват нови кашони и така... В мазата мухлясват, няма как да ги складирам там. Уж съм ги натъпкала един в друг, да заемат минимално място... Като се замисля, досега ми се е налагало 2 - 3 пъти само да връщам техника и то все дребни неща.

# 4 767
Аз лично не,но при мен всичко е ново и все още в гаранция.Физически нямам къде да съхранявам толкова много опаковки и кашони.

# 4 768
  • София
Кашон за 50 инчов телевизор. Няма начин!

# 4 769
  • София
Никога не пазя кашони, опаковки и подобни.
Напоследък, понеже вкъщи всички дами сме почитателки на Пандора, се побърквам от факта, че опаковат всяко бижу в отделна кутийка, отделна торбичка с панделки и накрая ги слагат в една по-голяма торбичка. Дори и да им кажа, че няма нужда. Такава им била политиката. И после в хубавите им торбички, понеже са хартиени и рециклируеми, събирам обелки от домати, картофи и др.
И друг път съм писала, но за мен минимализмът е с насока и към опазване на природата.

И понеже последните дни активно гледам "Екстремни купувачи", сериозно се притеснявам от масовата потребителска лудост. Днес една жена купи 100 и кусур кучешки консерви без пари, хем няма куче, а 14-годишна девойка купи шампоани, които да й стигнат до края на колежа (дали имат толкова дълга трайност не разбрах).

Последна редакция: пт, 29 май 2020, 10:48 от Fever Ray

Общи условия

Активация на акаунт