Минималистичен начин на живот

• 558 646
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 5 055
Това в последните 2 поста не е минимализъм, а мебелен магазин. Поне по моите разбирания. И то скучен Wink Чак пък толкова стерилност и липса на дух не е нужно! Все пак домът е дом, когато си оставил своя отпечатък там, когато си личи, че хора живеят в него - във вещите, книгите, картините, снимките, нещата за хобито. А не когато е празни помещения с базови мебели. Ама било чисто! Е, и!?
От години търся един разказ - всеки път когато във форума започнем да се надскачаме за чистота, минимализъм и против "прахосъбирачките", се сещам за него. За съжаление не помня на Моам ли беше, на кого? Така се и казваше - "Чисто". Някой да помогне?

# 5 056
Тези мелнички не се ли отварят трудно? Имам спомен, че пробвах няколко мелнички да отворя и не успях и ги хвърлих.
Мъжът ми успя и сега вече са за многократна употреба.

# 5 057
Описаните по- горе жилища за мен не са минимализъм. Аз не искам да живея така, обичам да виждам нещица, които ме радват.

# 5 058
Акцентът ми не беше върху имането, а върху липсата на адекватно пространство, мебели и умение да се подрежда.
Живях в жилище, където нямаше къде да си прибера куфара. Иначе си беше минималистично, нали.
Да ви кажа, вече почва да ме дразни тази идея, че минимализъм значи да хвърлиш всичко и/или домът ти да изглежда като хотелска стая, без нищичко в него.
За мен едно от израженията на минимализма е да умееш да си прибереш и подредиш вещите, независимо дали имаш 2 чинии или 22 комплекта посуда. Голи стени са минимализъм, ама малко по-друг тип, не за хора с емоции.

# 5 059
Аз и да искам не мога да го постигна,...а и май не е да искам много... но хората така разбират подредбите и така жиеят, аз искам да има все пак тук там разни работи за цвят, но без излишества и дженджурии...изнервя ме претрупаността! Галинор, и аз харесвам голи стени... не харесвам картини, гоблени, икони подредени по тях! Много трудно би ми харесало нещо такова на стена...!

# 5 060
Аз харесвам декорации, картини, пана, гоблени - въпрос на вкус е.
Ама да си ревизирам всеки сезон имуществото, па да броя, па тая дреха я облякох само веднъж, па онзи уред го включих само два пъти, па леглото ми е твърде голямо за минималист - мерси от такъв минимализъм. Уж мини, ама на усилия и време твърде макси ми изглежда.
Имам сешоарче и ютия от първи курс, 14-15 години вече, ползвам ги 3 пъти годишно - по 99% от теориите за минимализъм трябваше да съм ги разкарала година след покупката.

# 5 061
И за мен е същият  принцип.
Живеем в  къща тримата с много пространство за съхранение на всичко от дома.
 Не обичам много неща да са ми на показ и държа дa имам много пространство за съхранение на багажи и мм конструира всичко да е по мой тип.

Аз харесвам още по- изчистеният дизайн от момента,  но понеже имам бизнес от дома си и си поимвам още много детски неща заради това. Иначе в следващият ни  дом ще е точно диван, маса и тв примерно .

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 22:31 от Анонимен

# 5 062
  • Варна
Ама защо трябва да ства? Идеята на минимализма е да се чувстваме добре. Ако трява да "превъзмогваме" вътрешните си потребности, защо изобщо да го правим? Не е задължително да прилагаме минимализъм в абслютно всеки един аспект от живота си.

# 5 063
Аз харесвам декорации, картини, пана, гоблени - въпрос на вкус е.
Ама да си ревизирам всеки сезон имуществото, па да броя, па тая дреха я облякох само веднъж, па онзи уред го включих само два пъти, па леглото ми е твърде голямо за минималист - мерси от такъв минимализъм. Уж мини, ама на усилия и време твърде макси ми изглежда.
Имам сешоарче и ютия от първи курс, 14-15 години вече, ползвам ги 3 пъти годишно - по 99% от теориите за минимализъм трябваше да съм ги разкарала година след покупката.
И за мен е натоварване да броя колко жилетки имам и коя с коя с какво си пасва, да правя списъци с това кое трябва да се подновява и кое не, но искам да ми е разчистено максимално от излишни вещи, защото така по бързо се разтребва, обира прах, пуска прахосмукачка, мие пода! Уреди и посуда, които  са стари, но работят и ми вършат работа не хвърлям...като сервизът ми от 20 години, няма едно счупено парче и нямам намерение да се разделям с него! Имам миксер, който съм купила, защото как къща без миксер, но никога не съм ползвала и съм замислила да го подаря на майка ми, защото нейния изгоря...не правя никакви сложни сладкиши, по точно почти не правя сладкиши и наистина ми е излишен..!

# 5 064
То и моя миксер толкова го ползвам, но предпочитам да имам, защото няколко пъти годишно все пак се налага да забъркам нещо по-енергично. Някои неща ми е по-лесно да ги правя с уред, на ръка е изморително или пък въобще не се получава. В случая, минимализирам си личните усилия за сметка на заето място в шкафа колкото стар компотен буркан.
Под излишна вещ разбирам счупена вещ. Уред, пластика, кутийка - ако е счупено дотам да не може да се ползва или да не украсява, защото самото то стои грозно - хвърчи. Само едно изключение - на сандвич пресата ми на първата седмица се счупи заключващото палче. Вече 2 години така я ползвам, като събирам двете части с подръчни средства. Пресата си работи, не виждам защо да я хвърлям.
На куфара ми му се зацапа хастарът със сладко от счупен буркан и след 3 опита за изпиране, след които все лепнеше, го отрязах. Сега съм в дилема да хвърля ли самия куфар.

# 5 065
Yummy Mommy та ти живееш в палат според нашие разбирания, много хубав просторен дом, но не мисля, че още по минималистично от това ще е добре, няма да има уют!
Галинор, куфарите ги пера на две пътувания, с вода и детергент, как не е излязло сладкото, при мен хастарите стават като нови! Ами и на мен ми се налага да забъркам понякога тесто, но го правя в робота, има пластмасова бъркалка за по течни теста, та миксера ще го разкарам, решила съм вече!

# 5 066
Никаква идея нямам. Куфара съм го ползвала броени пъти, купих го за едно местене по спешност - буквално минути преди да се кача в колата, с която ме преместиха. Това с буркана му беше последното ползване всъщност и после само като шкаф. И така вадя калъфи и торби с дрехи - лепнат. Хастарът и той лепне.
В интерес на истината не ми трябва куфар, защото имам сакове всякакви размери, но... Предполагам, че го пазя от сантименталност - явява се част от едно 'спасение' Simple Smile

# 5 067
Никаква идея нямам. Куфара съм го ползвала броени пъти, купих го за едно местене по спешност - буквално минути преди да се кача в колата, с която ме преместиха. Това с буркана му беше последното ползване всъщност и после само като шкаф. И така вадя калъфи и торби с дрехи - лепнат. Хастарът и той лепне.
В интерес на истината не ми трябва куфар, защото имам сакове всякакви размери, но... Предполагам, че го пазя от сантименталност - явява се част от едно 'спасение' Simple Smile
Най добре да го хвърлиш...чак такава голяма прахосъбирачка от сантиментални чувства не си струва да държиш...Wink

# 5 068
Yummy Mоmmу благодаря за споделеното.
Много ми хареса, точно толкова премерено обожавам. Поздравления за стила, имам слабост към бялото макар рядко хората да посягат към него в обзавеждането. Горе долу на учителката на сина ми е така, но в нашите български размери и пропорции. Искам да живея така. Но докато децата са с нас е невъзможно.

# 5 069
Благодаря, 2 години я преустроявахме и пак има неща, които са ми претрупани.
Скрит текст:
По-следващата къща ще е просторна, с по-големи спални и бани и по-малко на брой Simple Smile

Мм иска ферма/ранчо със земя и да си строи цехове, пристройки и гаражи и да си трупа там, защото аз харесвам минимализма, а той е максималист Simple Smile

Харесвам още по-минималистично и с всяко следващо жилище и през 2 години уж намалявам нещата и изчиствам все повече и повече и пак има тонове с неща.
Но и ние не хвърляме неща, които работят и много от дрехите, обувки, уреди и домашни пособия са над 10 годишни, че и повече.
Ре-ге, мерси. Ако беше оставено само на мен всичко щеше да е предимно бяло, но мм се наложи за сивото по стените Simple Smile Не е голям компромис, защото всичко друго е сиво и цялата къща (от фасадата до интериора) са в тези 3 цвята- бяло, сиво и дървесина.

Общи условия

Активация на акаунт