Минималистичен начин на живот

• 559 552
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 11 910
Това с уличните животни ми се е случвало, да. Храна, която моите не ядат или легла, в които не спят. Там нямам колебание - разсипвам без жал. Знам, че съм нахранила гладни душички.

Иначе брагодаря на съфорумките за идеите и дискусията по моя въпрос. При следващо разчистване ще потърся в моя град подобни места. А иначе е ясно че с времето се уча да не купувам неща, които потенциално ще се озоват в торбата за разчистване, но това е дълъг процес, особено с малко дете.

# 11 911
Тези дни разчистих стари одеяла и юргани и тях ще ги нося в един приют за животни, защото идва зима и са им нужни. Организират и благотворителен пазар и вместо да изхвърлям, ще им занеса дребни неща и сувенири. На много места се нуждаят, така че и това е вариант.

# 11 912
  • София
Ако съм решила че нещо вече не ми трябва, няма абсолютно никакво значение на кого ще го дам и какво ще прави с него. Вчера засилих няколко торби до контейнера, детски дрехи и дамски чанти. За няма и минута докато ММ излезе от подземния гараж да ме вземе, вече си имаха нов дом.
Което е в топ състояние давам на приятелки или пазя за племенника, но останалите не мога да ги мисля кой какво ще прави с тях. На късмет да са им, и така. Или в текстилните контейнери, или до кофите и всичко си намира хора.
Преди 6 години като се местихме последно, се бяха събрали доста неща - възглавници, завивки, посуда, което нямаше как да вземем с нас отиде на контейнера, толкова са бързи че за няколко минути докато се върнем със следващия курс, вече от предишното нямаше и следа.
Само с едни стари телефони имахме проблем, месеци след местенето ни търсиха от полицията. ММ си сложил моя номер на заключен екран за спешни случаи и ми звъняха от районното. Някой го намерил, не го ресетнал, полицията го хванала за нещо си и откраднат ли е. Разбрахме се в крайна сметка че няма кражба, но с телефоните вече имам проблем с изхвърлянето.

# 11 913
Дори и тук във форума имаше тема за подаряване на разни ненужни неща. И аз съм на принципа д разчиствам по малко на често, за д мога по-лесно да прежаля,това ,което си заминава 🙂.
Не знам как са се озовали вкъщи тетрадки с малки квадратчета, които моите деца няма да ползват. Вчера ги занесох в близката книжарница и им ги подарих, така както съм носила цветя в цветарския, които са ми подарявали, но не харесвам и не искам да задържа. Подарявам и в групи във Фейсбук. Има и благотворителен базар пак там. Като продажбата в благотворителен базар,ще удовлетвори 3 страни. Изобщо варианти много. Само с една екшън камера не съм успяла да се справя до сега, защото е нова и е абсурд да я изхвърля, но и ми свиди да подаря. С продажбата с нея също не успях, и така стои и си чака реда, но тя пък не е обемна и не е чак такъв проблем.

# 11 914
За мен не е проблем, че оставеното до контейнера ще донесе някакви пари на човек, на когото му се занимава с това, за което мен ме мързи.
Стар фотоапарат съм дала на детето, да се упражнява с него.

# 11 915
  • София
Реша ли да се разделя с някоя вещ, нямам сантимент.

На мен тези почивни дни обаче ми бяха тежки точно в това отношение.
Нямам какво мое да разчиствам, а и летните ни неща останаха повечето на морето, та няма да прибирам, НО на мен се падна задачата да разчистя стаята на третата дъщеря. Вече и тя е студентка далеч и връщанията ѝ ще са по сколеда, Великден, когато съвпадне с нашия и лятото на морето за ваканцията. Взе си само някои вещи, другото трябваше да подредя и да оставя едни неща за вземане по-натам, да изхвърля други, да отделя трети за братовчедките ѝ. Уж вярвах, че ще свърша бързо и пратих съпруга ми и момчетата на вилата, но даже половината не успях. Много ми е тъжно и това ме спира. Дори и да се върне след дипломирането в България, може ние да не сме тук, а и няма да живее с над. Пък може и там да ѝ излезе късметът и да остане, за да не се дели от сестрите си.
Та даже и любимият ми минимализъм не ми дава стимул да пусна и това птиче да лети.

# 11 916
  • София
Аз почивните дни разчистих мои дрехи, обувки и чанти от апартамента на морето. Дъщеря ми нищо не си хареса от тях, сега на сестра ми ще ги покажа ако хареса нещо и останалото ще го пусна в Олх за подаряване.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 14:53 от iana28

# 11 917
Не помня да се е дискутирало, но следите ли някакви влогъри по тази тема или по-скоро на тема домакинство? Българките, на които попадам уж си падат чистофайници и все чистят и лъскат, живеят уж здравословно, но виждам, че са свръхконсуматори, направо им се чудя къде събират всички сезонни декорации и финтифлюшки.

# 11 918
Една единствена ми беше интересна, преди много време в ютуб. Имаше доста полезни неща без превъзнасяне. Беше по системата флай лейди и беше датчанка, или поне живееше там. Но не помня името Confused ако се сетя ще пиша.

# 11 919
Не помня да се е дискутирало, но следите ли някакви влогъри по тази тема или по-скоро на тема домакинство? Българките, на които попадам уж си падат чистофайници и все чистят и лъскат, живеят уж здравословно, но виждам, че са свръхконсуматори, направо им се чудя къде събират всички сезонни декорации и финтифлюшки.
Не помня тук или в друга тема съм споделяла, но много харесвам една унгарка, която живее в САЩ, точно влогър на тема домакинство и декорация. Отдавна не съм я гледала, но непрекъснато я следях около Коледа, предаването и се казва Scandish home и нови видеа пуска всяка събота. Много минималистично, олекотено, предимно с природни материали. Живее в най-северната част на САЩ, наоколо си събира клони, листа. Съвсем малко декорация И много уютно някак разказва и показва, вкл и лесни рецепти има.
Аз напр много харесвам декорации те и от туя. Тя излиза, намира си клони и ги декорира. Имаме селска къща, като пред много домове има туя. Каква беше радостта ми, като видях на една поляна клони от подрязяни храсти. Взех си ги, направих си декорация, а като мина празника, с тях се нахрани ха селските кози. През есента украсявам с шипки, глог, трънки, листа, шишарки и подобни. И ми е по-свежо и приятно, вместо пластмаси и джунджурии.

# 11 920
Хелия, намерих я пак в ютуб, Diane in Denmark. Още е активна.

# 11 921
  • SF
Аз общувам с малко хора и няма на кого да подарявам. Всички имат всичко, неща в повече и даже се оплакват като нас с проблеми около разчистването.
Не обичам да ми подаряват носени, макар и запазени дрехи. Не мога да износя своите, какво остава да приемам чужди. Така са и хората, които аз познавам. Освен това аз съм с доста различно телосложение.
Като кухненски уреди, други уреди - всеки има всичко. Купуват си нови модерни техники и после се оплакват от липса на място за съхранение.

# 11 922
Аз много обичам, когато разни приятелки ми подаряват дрехите си. Което ми стане, нося, всичко друго подарявам и аз. Подарявам и омалелите дрехи на малкият ми син. Пазя тези от големия, малкият което си хареса носи, което не носи, раздаваме. Същото и с обувките, въпреки, че не бива да се носят носени обувки, защото всеки има различно стъпало. Въобще това това с раздаването на дрехи, аз го намирам за много добра инициатива. И храна подарявам, която не мога да изям. Реално нищо не изхвърлям. Мисля, че по този начин, макар и в малка степен щадя планетата от въглеродни емисии, а също и си пазя финансите за по-важни неща, от купуването на дрехи.

# 11 923
Сега прибрах летните дрехи, за да извадя есенно-зимните. Ами от летните съм носила само 1/3 от всичко купувано през годините. Със зимните също ще е така. Затова от доста време не купувам дрехи - просто гледам да влизам в тях.  Дъщеря ми също си преоткри някои неща.

# 11 924
Днес извадих целият гардероб да го пренаредя и да редуцирам дрехите. И аз това лято съм носила 1/3 от дрехите….Сега искам есенните да комбинирам  и това, което ме колебае да не го прибирам.
Просто трябва да се пречупя и редуцирам 😅

Общи условия

Активация на акаунт