КГБ = Клуб на Готините Баби - 187.

• 69 828
  • 606
  •   1
Отговори
# 195
Добро ви утро от мен!
Преди малко се събудих,че нещо осъмнах,нищо ново.
Зарадвахте ме много ,да ви видя засмени тук.
Искам да попитам ,имам покана за приятелство във фейсбук от жена от Варна ,но снимката  не познах,тя е лице във някакъв макет ,знаете как си пъхаш лицето в,в носия  някаква виждам,та да не е някоя  от тук,съжалявам,че не  я познах.Защото не ми се иска непознати в приятели да имам,та да си питам.С извинение,ако е  наш човек.
Благодаря за  хубавите думи за малчовците ,някак бързо растат напоследък ,но и помня че са големи само на снимка и все пак...растат.Пък и  хубави като баба си ,пу  пу...лъжа малко.

Хубав ден,аз да наваксвам спането...слънчице е навън.

# 196
  • София

Борянче, не знам аз за такава дружка от тук. Поне в моята френдлиста  Mr. Green нямам такава.

( Ей богу не мога да схвана защо казват " много ти ходи"...израз който напоследък срещам масово).  newsm78 newsm78 newsm78

Не, се чуди, Кари, това е диалект. Употребяват го много и то из цяла България, даже и в София, откакто стана космополитен град.

Ще има да се чудиш и на още мнооого думички като не си у нас.  Joy  По моему е по-добре да се обръщаме към старите думи, които имат толкова много съдържание и колоритност, ама коя съм аз и кой ме пита.  Heart Eyes

Хайде, след малко потеглям.

# 197
  • Кубрат/ Пишурка
 Кари, отговорът на "много ти ходи" е : Тича, тича, даже! Joy
А иначе, "много ти ходи" означава: Много ти прилича!
Борянке, а името й не видя ли?

Последна редакция: пт, 09 мар 2018, 18:56 от Янче-то

# 198
  • София
Арита, да ти е жива и здрава рожденничката! Да я слушат децата и мъжа, да са щастливи заедно!   bouquet
Борянка, аз също приемам само познати за Фб приятели. Такава дама от Варна нямам, прегледах ги сега.
Може би нещо покрай стихотворенията.
За прилича ти = ходи ти съм чувала също и много ти тича.
Янка го е обяснила по-горе.
Езикът се изменя, не стои на едно място, идват нови изрази.
Няма как да спрем на старите.
Същото забелязах при руския - уж го усвоявах на място.
Но след 20 год. доста неща имаха друг смисъл.
Затова постоянно гледам техни филми - поддържам си езика.

# 199
Цитат
( Ей богу не мога да схвана защо казват " много ти ходи"...израз който напоследък срещам масово).

Естествено, че разбирам какво значи, затова и потърсих по нормална дума, да не използвам "синоним", "приляга", просто като чета не пубери, а уж интелигенти хора да пишат по този начин ми  става неприятно.
Айша и за руския си права. От 74 год до средата на 90 работата ми беше основно на английски.Като се отвориха широко портите и милиони отвсякъде тръгнаха за навсякъде,  изведнъж преоткриха  Grinning че знам руски. Как стана това (въпреки че ми беше в резюмето) :
 Влиза в банката една девойка ,оглежда се и се стрелва към мен, а аз току що свършвах работата с друга клиентка. Колежката я кани, че тя е свободна,но девойчето отказва и ме сочи с думите- не, не тя говори руски.   Joy Joy Joy Естествено не казах нищо, нали си приличам на Матрьшка. От този ден нататък станах основния преводач, вече колежките наоколо започнаха да разбират Joy, отговаряха ми  с ДА и Нет Joy Това продължи няколко години , доато не постъпиха рускоговорящи младоци. така си усъвършенствах руския, 10 университета нямаше да го постигнат Joy Joy Joy
 След това вече и на улицата или на спирката, абе ще чакат 100 души, някой ще се обърне, ще потърси с очи и направо мен заговорват, дори не питат говоря ли руски или не. Честно, понякога ми писваше...Защо ви го казвам това, сега докато домочадието не е в къщи , аз си пускам руския канал има едно  предаване Сляпата (като баба Ванга само дето е в Русия). И две три сериали с криминалета.Да ви кажа и руския са го опропастили с тези жаргони, особено младите , ужас. Знаете ли какаво е "пацан"? Ако го намерите в речник, обадете ми се newsm Mr. Green
Хаиде лека нощ и хубави сънища

# 200
Аритка, ЧРД  на твоята дъщеря, с пожелание за здраве и щастие във всичките  му измерения!

# 201
  • София
Младеж, момче - пацан.
А кой ще познае  какво е кроссовки? Ами маратонки - преди ги е нямало, сега има дума за тях. Не са обувки или гуменки. Но пък пацана няма да знае какво е лапты, все пак от 100 г. не се носят.
За мене е нормалво езиците да се развиват, да  се утвърждават нови думи.
Иначе и до сега щяхме да си  търсим драсни-пални-клечицата.
Времето е друго, живота е по-интензивен и няма как да се говори с витиевати литературни термини от преди 70год. Отделно, че ние тук сме учили някакъв литературен руски. Разговорите между хората по улиците на Москва бяха на друго ниво, с много неизвестни и за професори филолози думи и значения.
Същото е и с турския език - като работех в турски холдинг имах в стаята колеги от Шуменско, Родопите и Истанбул. Те си говореха на български, не заради мене. Просто  турския на трите места беше доста различен. Докато се уточнят за пържени картофи ми се отяждаха. Истанбулските  колеги казваха, че тези с български произход говорят като бабите им.
Преди години и ние не сме чували за скролване, болдване, ко пр. бро? и подобни.
За мене няма лошо - живота върви напред.

# 202
Не знам какво става на форума, но в никакъв случай не ми дава да редактирам. Да изтрия, да. Да редактирам , ми дава грешка .

Отговорих веднага че кроссовки е маратонки., после видях , че си дала обяснение.
А пацан е наистина хлапе-от малко до тиинейджър

# 203
  • София
А, само не ми казвайте, че е нормално езикът да се развива като се опропастява. Ние не можем да избягаме от ползането на чуждици и жаргон, но трябва да защитаваме езика си! Какво хубаво има в думи, които се натикват в речника ни и които позволяваме да ни се натрапят. Тези от рода на пазаря, намалям,  преценям, натокам, облякан, та дори и изрази от тези, които Кари спомена - ходи ти, тича ти -  мен лично много ме дразнят.  Ами, не са правилни, а трябва да се стремим да пишем и говорим книжовно, а не да поощряваме неграмотността. Да, точно неграмотност е неправилният изговора на тези и подобни думи.

Моята дума беше за онези редки и остарели, диалектни думи, които могат само да обогатят един език. Използването на диалекти е неизчерпаем източник на лексикално богатство. Говори за много добро отношение и за култура на човека. Те направо красят езика и с тях родният език само ще спечели. Ами помислете си само за родопския или трънския диалект, врачанския, а и този, дето Флото и Яжка говорят, когато искат. Богатство е - пазете го!

Нали бяхме започнали да правим нещо подобно на речник, какво стана с тази идея и докъде стигна?  newsm78

Днес много се разприказвах и нощта преваля, та ви казвам лика нощ.

# 204

Ха добро слънчево утро! Заповядайте на кафе!
Приятен ден за всички и не се преуморявайте!!!

# 205
Привет на всички.
Дидимити , правя ти компания с второ кафе. Излюпих се рано рано за почивен ден. Бялото пухче трябваше да се изведе...Татко му замина през нощта за Америка, на десетдневен курс, мамка му замина в четвъртък вечер за 3 дни при съседите ви през Дунава, да отбележат с колежки 8 март , а братята му  спяяяяяяят.
 Грета вчера се обажда и разправя, че влезли в Старбак цялата група, екскурзоводката им отишла до тоалетната и се върнала "олекнала " с 9000 евро. Пак добре, че паспортите не са отмъкнали.
Не си спомням дали ви разправих, но на рождения и ден през януари мъжа и и направи изненада и по следите на снега посетиха същата братска столица. В центъра на града били в един от хубавите хотели и решили да отпразнуват рождения ден в един прехвален ресторант на 10на минути пеша от хотела. По едно време ги спира младеж, заговорва ги, казват му че не разбират езика, продължават на английски. Той се представя също като турист и започва да ги разпитва. Виждат че умишлено протака разговора, нали се виждат случайно и за първи път. Те се канят да продължат, онзи ги задържа с излишни приказки. Изведнъж отнякъде се появяват двама бабаити , обръщат се към зетя , показват му някаквви карти  и се представят за полицаи. Той ги оглежда, бързо издърпва Грета тичешком на по осветено място, като  бягайки им вика сега ще видите вие полиция..
 Май онези не са очаквали такава реакция, минута стояли и изчезнали. от този момент  нашите се движели само с таксита на някаква реномирана фирма.

Марианка, затова писах че ми прави впечетление това изкуствено окипазяване на езика. А за новите изрази  свързани с новата технология това си е съвжсем естествено  да се "осиновят" от всички народи, защото преди никога не са съществували такива понятия. Но да приема думата пич като комплимент , е не го преглъщам.Или  тича ми прическата  Twisted Evil

Видях нещо, което ми хареса във фейса, та да ви го споделя, ако не ви е попадало пред очите

http://webstage.bg/zdrave/2718-nikoy-ne-mozhe-da-se-skrie-ot-sob … richard-giar.html

Приятни почивни дни

# 206
Добро слънчево утро!

Открих сезона!
Пия кафе навън😘

Днес ще съм перачка,готвачка,чистачка и т.н.
Спанакът ме чака в компания на ориз зелен лук и гьозум😀
Нящолко джолана с картофи,моркови,грах,лук -в гювеча.
Сутринта си пообиколих градинките.
Работата идеее.
Всичко що посадих е наболо.Ще чакам цветове.
Вчера си купих разни семенца на цветя,че тпябва да ги засея в саксийки.
И маруля да бучна в калта.
Купих разсад айсберг.Да видим ще се получи ли нещо.

Хайде,приятен да е денят ни на всички!

# 207
  • Кубрат/ Пишурка

Добро утро, приятелки!
Благополучно се излюпих преди час Embarassed Сега си пия кафето и аз.
Заформили сте интересен разговор за езика. Аз, като бир парче българист \ вижте как на чист български го казах hahaha \ съм съгласна с вас . А за писането  - доста време ми трябваше, докато свикна със: здр ко пр Joy
Айша, за българския турски не помня дали съм ви разказвала истинска случка от времето на "голямата екскурзия" Тръгват едно семейство от Кубрат и отвъд границата сядат в едно кафене. Нашенецът поръчва: Беним бир кафе, каралъ - сок \ на мен едно кафе, на жената - сок \. Да, ама сервитьорчето го гледа ококорено, а наоколо хората се подхилват. Оказало се, че на турски това звучи като: На мен едно кафе, на жената - го сложи! Joy Joy Joy
Преди малко питам Анжелка нещо и тя ми отговаря: ИДЪКЪ. Питам я това какво ще рече, а тя: НЕ ЗНАМ на английски Joy Значи не само българския се съкращава newsm78
 Гъбче, кой си има работа - да си я работи! Аз една пералня ще пусна и трябва да измисля нещо за в тенджерата. Това са ми плановете за днес hahaha

# 208
Внучката се е заиграла и аз открадвам 10 мин. да ви навестя.
Маринке, моето мнение за езика съвпада с твоето.
Янче, в моята тенджера има леща гореща, на сина и внучката в тавичката има мусака. Тази сутрин бях  много организирана и рано приключих с готвенето.
Гъбка, аз хич не съм по твоята част, но като разказваш, все си представям майка ми в двора как сади, копае, полива. Сега е пустош. Там вече няма никой.
Кари, в Париж също имаше опит за бъркане в чантата на жена от групата. Крадци има навсякъде, но дано  поне ние не ги срещаме.
Иначе големите крадци в нашата държава са известни на всички. От тях няма отърваване.
Хайде, до скоро, че ще редя  мозайка.

Последна редакция: сб, 10 мар 2018, 14:07 от K.A.G.

# 209
КАГ  разправих за Букурещ Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт