КГБ = Клуб на Готините Баби - 187.

• 69 839
  • 606
  •   1
Отговори
# 255
  • Кубрат/ Пишурка
 Ивлин, върна ме в студентските години! За първа година съм със съквартирантка от Нови пазар \ и до ден днешен сме първи приятелки \ и й казвам: Донеси ми фараша и чувена \ лопатата за смет и тенджерката \ ! Тя ме гледа  Rolling Eyes Ей го Нови пазар - на един.....разстояние, ама не ме разбра. На сутринта тя пък ми казва: Хайде да си направим джиджи папа \ пържени филийки \ Аз -  Rolling Eyes Бившата "жена" на брат ми беше българик - преподавател в Шуменския университет - лека й пръст.! Та тя казваше, че думата ОТПИХВА я има само в нашия край. Когато ти се надуе, примерно, коляното и после спадне, ние казваме: Коляното ми отпихна. Или гумата на колата е отпихнала \ или спихнала \ .
Само да уточня, че КАРАВАНА е дълбока тава, а пачавра е замърсена кърпа за бърсане на маса \ от там на магистралките им викат и пачаври \ . А за царевица има още едно наименование - ГЪЛЪБИ. От там на обвивката на кочана, от която са плели рогозки се нарича гълъбошина. В централна Б-я са правели седянки - беленки, а при нас седянки- гълъбошинки! Всеки край е с богатството на езика си! В нашия край може би има повече турцизми и румънски думи - исторически фактор! И говорим "миеко" - т.е. гласните се затъмняват - използват се тесните. Всеизвестен пример е ЗИЛЕНУ.

Последна редакция: пн, 12 мар 2018, 17:45 от Янче-то

# 256
  • София
Привет дрЪжчици Mr. Green Как сте милички? Пекна слънчо и се размърдахме - коя треволяци вАди, коя марули и китки сАди. Някои мерят улиците, а други си пият кафето в кафенето Simple Smile До обяд потръстичих, после обядвах с дружка в Мис Каприз, а после отидох да си внеса лептата за Зъболекарския съюз-олекнах с 450 лв., но това е за трима. "Почерпих" колегите с по един членски внос hahaha Joy Хайде, от мен да мине Wink
ИХИЧКА, радват ми очите тези нежни зюмбюли. А по повод използването на диалектни думи, аз си ги ползвам, когато сме на сеЙо. Мога с хората там да си говоря така, като и те говорят (много им е приятно), а в останалото време-както трябва. Я си говори както на теб ти е приятно. Кажи нещо по "вашенски", както вчера ние с ЯЖКА си говорихме по нашенски Joy
КАРИ, тези дни си мислех да те подсетя да ни пуснеш някоя хубава песен на иврит. Е, усетила си мислите ми Simple Smile Да те питам-кога мислиш да идваш в България?
ЯНЕ, днес мина метър. Не се охарчи да слагаш чай или кафе Mr. Green Имаш си отмяна.
ФУРИЙКЕ, ти пък се постара освен кафето, музика и красиви картинки да ни сервираш. Hug
ГРЕТИ, честита ти прическа. Тези дни и аз мисля малко да си отрежа от косата, че нали я отглеждам за нещо си, ама много й се проскубаха краищата, та и по-бавно май расте.
ХУЛИ, bg дай сводка за нивото на водата в мазето. Според мен работата си е много сериозна. А и синоптиците нали предвиждат дъждове...А дано не познаят. Изпращам ти чадъри  umbrella umbrella umbrella
ГРАДСКО, ЯЖКЕ, отменила си ме в превода-благодаря ти Hug Я колко са ни любознателни дружките. Току виж всички проговорили на брезнишки. Невести, одма че получите дюкимент, че сте завършИли Оксфордскио вилиал на Брезнишкио университет Joy Joy Joy Убавице, че ми е мука, додека се размотуеш по свето, ама иди да видиш ти свет и свето тебе. Оди да надзърнеш що чИнат сино и скнаата, па и унуквицете ( СВЕТЪЛЧО, тази дума я сложих специално за теб, с цел да те накарам да се усмихнеш, миличка spoko) Ка се прибЕреш, тъгай че се видимо.  Hug
ИВЕ, да си туриш ГУГЛА И ШОСЕТИ, ГАЛИБА да не отзебнеш. КазАше, че времЕто, че се промЕни. ПАзи се мОме. НаправИх збирутЪк от Брезнишки и Добруджански. Никога не бих се сетила, че шосети са вълнени чорапи, а галиба много ми харесва Simple Smile Защо мисир да е едно, а мисирка да е друго? Мисир можеше да мине за мъжО на мисирката Joy
АЙША и аз нищо не разбрах от това многоточие Simple Smile
ДЕБОРАНКЕ, Hug
Явно темата за диалектите ни харесва. Ето току що научих какво е това фараш Simple Smile. Джиджи папа го видях за пръв път в нашите рецепти-от ЯНЧЕТО го знам. Сега вече ще знам какво е това чувен, караванка, паткан, бурия. Благодаря ви момичета! Хайде още, още думи дайте.
Е, отивам да приготвя нещо за вечеря. Пак ще намина  Simple Smile
Всички неспоменати мацки са нагушкани и нацелувани Hug love001за сега.

# 257
Янче ,забравих за пържените филийки с яйца, и моите синове знаят за джиджипапа.
От маминия край между Плевен и Ловеч казват пражя-пържя.
А сега няколко от най-цветущите варненски думи и изрази
А си фон!, Авер, Бакии, Бахър, БъхтяГевезе, Генгирлик, Гъчкам са, Джаджа, Демек, Дъня са, Залюхан, Измекяр, Изсухлен, Кандисвам, Каталясвам, Кел файда, Киризя
Кирия, Кльопам, Ко стаа, мо стаа?, Курдисвам са, Кьопав, Кьорносун-табела,Лашкам са, Лешпер, Льохман, Марда, Ментя, Мискинин, Муам, Мурафет, Муфтя, Натъманих са, Окепазявам, Оръфляк, Папардак, Пишлеме, Рахат, Сакатлък
и"Мой ЧУек" мой човек hahaha hahaha hahaha hahaha

# 258
  • в малка спретната къщурка
Я да допълня Ивлин, ама има думи в списъка, които не съм чувала.
Перена- възглавница
Кратица- тава правоъгълна
Върколица- вилица
Мрачова- тъмно
Мисир у наше село казват на царевицата, а мисирка на пуйката.
 и зациклих.
Иха, ние с една колежка си говорим на диалект, но знаеш ли колко пъти изпадаме в неловки ситуации. Е, около нас пада голям смях, а за нас малко срам.
Фло, рано раних и сколасах, и с музиката, и с кафето.Щото съм станала у мрачовата. Га  натискам перената, шетането е за Янчето.

Последна редакция: пн, 12 мар 2018, 18:31 от FURIQ_65

# 259
Фло вЯрно че са игнорирали мъжкия пуек защото на село мисирка е пуйка ,а мисир е кочан царевица
Но баба казваше на мъжкия Мисирок hahaha

# 260

Курлу курлу....ти му отворих портата,то хвърчи през дувара.

# 261
  • в малка спретната къщурка
Гледам Капките. Дано да повторят миналото шоу. Започнаха силно.

# 262
  • Кубрат/ Пишурка
 И аз, Фури! Голямо започване е! Гъбче, слушаш ли Металика?

# 263
Слушам Яне, слушам!😍
Металика са ми из любимите банди.

# 264
  • София

Пояснявам - нов израз, като не знаеш нещо и не смееш да отговориш точно.
Тръгна от Господари на ефира и интервю с 1 мангал, представил се сам  като млад "меринджей".
Беше карал накякви курсове за мениджъри младежа.
Последните варненски изрази на Ивлин са повечето на  българо-турски.
Само 1 поправка Кьоролсун е сляп човек. Имаше някаква стара смешка - на  кьоролсун табелата. Че написано нещо, ама няма кой  да го прочете. Повечето турцизми са ми познати и с 1 чуване ги запомням лесно.

# 265
  • Кубрат/ Пишурка
 Айша, кьоролсун е по скоро КАТО сляп: Алооо, кьоролсун! \ Алоо, не виждаш ли, сляп ли си!\. Ама хептен кьоролсун гиби - Ама съвсем си като сляп hahaha
Ей, ама и Гери-Никол извади голям глас като малкия Джаксън! Браво!

ПП А "кексът" ме разби Joy Joy Joy

Последна редакция: пн, 12 мар 2018, 22:19 от Янче-то

# 266
[
Последните варненски изрази на Ивлин са повечето на  българо-турски.

Айша,голяма част от тях са турцизми. Това явление има връзка с гагаузите и говорната специфика на това население във варненския край. Тези хора са запазили християнската вяра по време на робството, но са приели да говорят на турски език.
,

# 267
  • София
  А знаете ли какво е грознице/мн.ч/ Интересно ми е дали се среща и на други места.

# 268
  • София
 newsm78

# 269
  • София
  Зелени джанки,с млечна костилка.

Общи условия

Активация на акаунт