Дъщеря ми е скарана с баща си...

• 32 492
  • 652
  •   1
Отговори
# 435
Ами той си я обича, това не е под съмнение.
Само че не може да комуникира с нея.

# 436
  • Насред хаоса
Не разбирам защо се повтарят тези неща за границите и контрола, след като никой в темата не е казал, че такива не трябва да има. Напротив, трябва. Само че голямо значение има как ще ги въведат родителите тези неща и как ще ги упражняват, така че детето да знае, че има нужда от граници и контрол, да разбира защо му се поставят, да ги приема, вместо да се бунтува и да върши простотии, понеже не се говори с него и то ги възприема по съвсем различен начин от този, който целят родителите. Златната среда е важна, общуването и начинът, по който родителите се отнасят при поставянето и спазването на тези неща, е от съществено значение за реакцията на детето им на тях впоследствие.

# 437
  • Няма такава държава!
Ахаха, вярно е, като ти бръкнат в джоба и започваш да се вслушваш по-внимателно. Grinning Въпросът е как да ги закара двамата ината до кабинета на психолога, сложно ми се струва. По-лесно ще го изработи влизайки му под кожата според мен, след толкова години със сигурност знае как.

А, баш така. Почти съм сигурна, че терапевтът ще им каже същите неща, но ще предложи и начини за справяне, както и ще бъде нещо като арбитър, ако е читав де. Ще накара всички да си кажат болката и ще им предложи варианти, може да измисли нещо, за което нито те, нито ние сме се сетили.
Как да ги закара обаче? Имам идея как, но ще кажете, че е емоционално изнудване. Обаче в такава ситуация аз бих го използвала - какво повече мога да загубя, само ще спечеля, ако стратегията проработи.

# 438
Бих искала авторката да ми отговори на предишния пост - наистина ли детето излиза всяка вечер до 22? Какво правят през уикенда? Въобще виждат ли се, говорят ли си...

# 439
Аз не виждам бащата да е безпомощен, а и все пак се предполага, че е по-разумен от дъщеря си. Май не е пораснал обаче той, за съжаление.

А, ако слушаш някои от коментиращите детенце трябва да обясни на баща си, че от тук нататък всеки път щом я удари тя ще му се извинява, доказвайки, че го уважава.
Ужас

# 440
  • MI
Да, идеята да отиде сама авторката на психолог за да си изясни проблема и да намери възможни решения всъщност никак не е лоша, аз бях разбрала да отидат заедно като на семейна терапия.

Цвете от луната, кажи как, може да е полезно за авторката. А ако някой го сметне за изнудване си е негов проблем - на краен проблем крайни мерки....

Проблемът в поставянето на границите е че май имаме много различни представи за това къде е редно да се сложат те. В което няма лошо, лошото е когато вътре в семейството няма единно разбиране за това.

# 441
Ами той си я обича, това не е под съмнение.
Само че не може да комуникира с нея.
Да вземе детенце мъдро да му разясни как той, баща й, да комуникира с нея,м?
Това нормално ли ще ти се стори?

# 442
Бих искала авторката да ми отговори на предишния пост - наистина ли детето излиза всяка вечер до 22? Какво правят през уикенда? Въобще виждат ли се, говорят ли си...

16 годишните деца рядко излизат с родителите си дори и през уикенда. Не ходят в Музейко или Зоологическата градина.

# 443
  • Насред хаоса

Проблемът в поставянето на границите е че май имаме много различни представи за това къде е редно да се сложат те. В което няма лошо, лошото е когато вътре в семейството няма единно разбиране за това.
Според мен не къде, а как. Всички сме наясно къде трябва да се поставят, начинът е от значение.

# 444
  • MI
Според мен не къде, а как. Всички сме наясно къде трябва да се поставят, начинът е от значение.
И къде, и как са въпрос на баланс вътре в семейството. За мен няма един семеен модел, който е перфектен за всички, а множество, които са подходящи за различни характери, ценности и разбирания за живота. Затова и не ми харесва като някой размаха пръст и каже поставяй ултиматум - или така, или се развеждаш. Ами чакай малко, това че на теб техния семеен модел не ти харесва не значи, че те самите не се чувстват достатъчно добре в него - особено когато щастливо са си живели в него над 20 години. Не е казано че тя би изтърпяла съпруга на която и да е съфорумка повече от един ден, въпреки че на даващата съвети той й се струва перфектен.

# 445
Аз не виждам бащата да е безпомощен, а и все пак се предполага, че е по-разумен от дъщеря си. Май не е пораснал обаче той, за съжаление.

А, ако слушаш някои от коментиращите детенце трябва да обясни на баща си, че от тук нататък всеки път щом я удари тя ще му се извинява, доказвайки, че го уважава.
Ужас

Говориш глупости. Нито я е удрял повече, нито възнамерява, нито някой иска тя да се извинява, че е ударена.

Някои жени пък си позволяват да раздават шамари на нахални според тях мъже под път и над път, не е редно, ама е дребна работа, нали? А когато баща е плеснал нахалната си дъщеря (и гарантирам, че е леко, защото ако я беше заковал истински, тя нямаше да може да стане от пода и да продължи цирка оттатък), може би за да я извади от истерията й?, това вече е престъпление от висш характер. Е, не се е повторило, човекът не е насилник и звяр, просто му е дошло в повече. И наистина шамарът е бил завършек на поредица от грешки от страна и на двамата родители.

Последна редакция: чт, 01 мар 2018, 17:00 от Анонимен

# 446
  • Няма такава държава!
Да, идеята да отиде сама авторката на психолог за да си изясни проблема и да намери възможни решения всъщност никак не е лоша, аз бях разбрала да отидат заедно като на семейна терапия.

Цвете от луната, кажи как, може да е полезно за авторката. А ако някой го сметне за изнудване си е негов проблем - на краен проблем крайни мерки....

Бих казала и на двамата, че ми е писнало да го играя синя каска и че ако държат на мен поне малко, ще се съгласят да отидат/дойдат/пробват терапията. Аз лично съм за обща, семейна терапия, но и сама да отиде, пак ще е полезно. Но... тя трябва да приобщи и бащата, а ми се струва, че ще стане по-лесно, ако му го каже специалист - той явно се е предал и примирил с проблема.

# 447

Принципно, напоследък излиза 3 дни в седмицата, тъй като има много за учене, а е и по-студено, повече и се лежи, гледат и се филми и т.н. Но е имало периоди, в които всеки ден е излизала, да. Доста от вас може да възмутят, да се фръцнат едва ли не с думите, че детето им излиза веднъж на 7 дена за час и половина, едва ли не. Говорим за 16-годишно момиче, дала съм и правото на социален живот. Имам и доверие. Не мисля, че съм и отпуснала юздите, както смятам, че ще се изразят някои от вас. Simple Smile Кога се засичат? Когато вечеряме, когато обядваме, някой път гледаме филм тримата вечерта, двете играем карти или нещо подобно, пътуваме често за по един ден, без нощувки. Просто да разгледаме. Неделя бяхме на Бачково, примерно.

# 448
Няма да навлизам в подробности за моите близки, но пак става дума за разглезена щеркичка, таткова и мамина принцеска, която истерясва и сее драма около себе си, та таткото един ден не издържа вече, хваща я и хубаво я опердашва. И какво казва психолгът, мислите - че много добре е направил и че това дете има нужда от граници, а на майката е казал, че трябва повече да се доверява на мъжа си и да спре да се поддава на детските манипулации. За развод и психически тормоз не е ставало дума.
Защото няма психически тормоз.
Бащата 15 месеца не се е правил, че няма дъщеря, както е в този случай. Това е много, много време на игнориране.
М/у другото опердашване не е равно на граници. Граници могат да се поставят без бой, и боят не задължително значи граници и спазване. Значи единствено, че родителят не може да се справи с ролята си на такъв.

# 449
Т.е тя ходи на училище, прибира се да обядва, чете си книги, гледа филми, учи си и вечер излиза с приятели? Е, не знам. За мен е нормално.

Общи условия

Активация на акаунт