Дъщеря ми е скарана с баща си...

• 32 395
  • 652
  •   1
Отговори
# 615
Ха-ха, ама че умници сте извъдихте, Черен Сапфир и Ежко! Направо ви се чудя! От главния проблем в темата, вие въртяхте, сучехте и стигнахте до...колко езика учи дъщерята и аджеба, че лежи по цял ден и те и пишат шестици по милост, щото физиономията и е симпатична. Когато не сте сигурни в нещо и предположенията ви са ТЪПИ И НЕОБОСНОВАНИ, моля помислете преди да пишете. Момичето учи 2 езика, живеем в малък град- да, но училището далеч не е ''проста провинциална гимназия'', айде моля, гражданите! С профил английски и математика е, от което следва, че има и трети профилиращ информатика. Ежко, респект към сина ти, само може да се гордееш с него. Да ти е жив и здрав!

Ама вие цялото семейство ще излезете хашлаци, при най-малкото и хоп - викане и обиди, че и ха-ха за разкош. Хората разсъждават по твоята тема, защото и коня и каруцата са ти в рЯката. Ако в една тема с възрастни не може да се държиш разумно и обосновано, то с тинейджърите ще си пълна скръб. Което, вече е и факт - единия си е вдигнал чукалата и ви избягва на всяка цена, другата просто чака момента.

# 616
В този смисъл е доста по- добре да се отдадат на нещо, което не изисква аналитичен ум, а не да ги натискат да знаят това и това и да покриват критерии, които очевидно не да им по силите. Има една граница на часове, прекарани в учене, и усилия, отвъд която е ясно, че човекът не става за тая работа. Усилията и ученето по принуда не заместват мозъка.
Сори бът нот сори.
Има нещо такова. Не си спомням  в университета или в гимназията да съм прекарвала повече от час-2 на ден в учене реално и то едва ли всеки ден. В сесиите са се случвали такива ужаси като 4-5 часа плътно учене, когато графика на изпитите е позволявал безумия тип 2 тежки изпита през 2 дни, но си спомням, че принципно чаках с голямо нетърпение сесията. Grinning Приемах я за почивка. Хем не си на работа, хем не си на лекции, хем можеш да си разпределиш времето - кеф. Особено лятната. Цял ден навън и вечер учиш. Имах колеги, които се затваряха вкъщи по цял ден, "за да учат", ама постоянно бяха на линия във фейса и повечето учене беше блеене и мъчение над записките.

# 617
Обадете ми се като почнем да си мерим гарджетата, че да нафатасмогирам и моето що за природно учдо е  Crazy
Пък до тогава отивам да го отлепя от спойката му с компютъра.

# 618
Точно пък по математика може без много учене, защото е логична.

Иди го кажи в някоя тема за СМГ.

Както и да е. Очевидно въобще не е тема на разговора.

Чудесно, ако училището е добро, макар че сега тия профили ги прикачват къде ли не. Докато не се яви на външните изпитвания (т. е. сертификатните изпити и матурите), нищо не може да се каже за реалното ниво. Масово децата излизат полуграмотни от училищата, а иначе в бележниците шестици до шестиците. Хубаво е, че учи 2 езика, но ако са само задължителните 2 часа седмично в училището, това не е нищо. Ако искате да знаете къде сте, направете няколко примерни теста (безплатни са и са качени в нета) по съответните международни изпити.

Достатъчно сериозното училище изисква поне по 2 часа самоподготовка дневно, за да се постигне отличен успех.  Такива 15 минути до час-час и нещо (а кое е по-често?) не вдъхват особено доверие. Имам съвсем скорошен поглед върху гимназиалния материал и съм наясно, че сериозната подготовка и сериозното усвояване на целия този материал няма как да става за 15 минути. Обяснението е, че не се изисква много-много, допуска се преписване и се подаряват оценки. Или пък става дума за изключително, изключително умно дете, което е грехота да си пропилява живота само с едната гимназия.

# 619
За СМГ не знам, но за НПМГ общо взето си е вярно. Мъчехме се повече по литература и история там. Аз го казвам с важното уточнение, че никога не съм била математичен гений. Висшата математика в университета покоси потока като чума и не бях изключение.

# 620
  • София
Нечивешките усилия, които не са компенсаторни за интелигентността, а са допълнение, са за тия по международните олимпиади със златните медали. Някои тук говорят сякаш принадлежат към тях.

# 621
Много хубаво, ако успява да усвои отлично всичките си уроци средно за 1 час дневно. Значи има достатъчно време да помага вкъщи по 1 час дневно, да ходи на уроци по език, на спорт и на някакво артистично хоби. Таман няма да й остава много време за бездействие и излишни драми. Отделно може да срещне по-интересни и по-свестни хора, включително да се излекува от несподелената си любов.

# 622
Ха-ха, ама че умници сте извъдихте, Черен Сапфир и Ежко! Направо ви се чудя! От главния проблем в темата, вие въртяхте, сучехте и стигнахте до...колко езика учи дъщерята и аджеба, че лежи по цял ден и те и пишат шестици по милост, щото физиономията и е симпатична. Когато не сте сигурни в нещо и предположенията ви са ТЪПИ И НЕОБОСНОВАНИ, моля помислете преди да пишете. Момичето учи 2 езика, живеем в малък град- да, но училището далеч не е ''проста провинциална гимназия'', айде моля, гражданите! С профил английски и математика е, от което следва, че има и трети профилиращ информатика. Ежко, респект към сина ти, само може да се гордееш с него. Да ти е жив и здрав!
Което искрено желая и на дъщеря ти Сани.
Ако погледнеш предишните ми коментари, лесно ще забележиш, че не се втелясвам по езици или дори висше непременно. Всеки сам избира с какво да си изкарва хляба. Въпросът е дали един младеж на 16 би се справил/а сам/а след  две години с нивото на усилия, които полага в момента?
За съжаление, оценките​ в държавните училища в момента не са никакъв ориентир по въпроса.
Никой от моите младежи няма изискване колко и какво да учи. И двамата не са съвсем глупави. Но никой от тях не си е позволил да падне под 4 часа средно на ден отгоре на училището. Защото са наясно, че след абитуриентския бал остават единствено на морална подкрепа.
Изисквам от тях да спортуват по 2 часа, три пъти седмично. Кой каквото си е избрал.
Имат си ясно определени отговорности в къщи. От които големия се "отърва", като "избяга от нашата с майка му тирания" зад океана. Сега и пране и простиране и чистене и гладене и пазаруване са изцяло негова отговорност. Няколко пъти е благодарил за създадените навици. Снощи тормози майка си за рецепта на баница. Стола може и да е безплатен, но едно и също писва.
И повярвай, шесте момичета и момчето, с които замина не се различават с нищо. Нито пък е бяла врана сред съучениците си от щатите, за които всичко описано по-горе е в реда на нещата и ежедневие.
Въпреки, че родителите им плащат грозни такси за училището. А може би именно поради това? Не мога да ти опиша последиците​ за ПРИТЕЖАНИЕТО на алкохол. За напиване да не говорим.
Едва ли заможните американци са станали такива поради душевна тъпота и имат тези изисквания поради липса на уважение към чувствата на децата си?

Мисля, че и най-либералните родители на безкрайно талантливи деца от езикови или математически гимназии биха били съгласни с мен, че два езика не се учат само с часовете​ в училище.

# 623
Нечивешките усилия, които не са компенсаторни за интелигентността, а са допълнение, са за тия по международните олимпиади със златните медали. Някои тук говорят сякаш принадлежат към тях.
Аз познавам ето това момче:
http://www.168chasa.bg/Article/679087
Описанията звучат същите. Дано пък е вярно. Имаме нужда от повече такива деца.

# 624

2-3 часа дневно да си учиш уроците след училище ти се виждат "нечовешки усилия"?

Нищо чудно, че по матурите процентът на двойките расте от година на година, независимо от драстичното понижаване на нивото на задачите.

# 625
На мен си ми звучи бая. Предвид, че сутрешна смяна започва в 7:15, а приключва около 14 часа, а следобедната започва около 11:15 и свършва в 19:30.

# 626
На мен си ми звучи бая. Предвид, че сутрешна смяна започва в 7:15, а приключва около 14 часа, а следобедната започва около 11:15 и свършва в 19:30.
Нормалното работно време е от 8:30 до 17:30 с половин час обедна почивка и две почивки по 15 Мин.
Единствената разлика е в повечето време за междучасия. Да отварям ли дума, колко е реалното работно време?
А домакинската работа чака...
И това - само след две години.
Можете да заместите работата с университет - същото е.
А какво става когато дойдат и децата?
КОЕ точно е нечовешкото?
Съвсем обикновено ежедневие на самостоятелен човек.

# 627
Майко мила, да не съм ви дете на някои. То Меркел да бях, нямаше да издържа. Абе вие кога се забавлявате, смеете ли се някога, лигави моменти има ли. Оставам с впечатление, че е един безкраен парад на отговорностите и чекване на успехи.
Лошо ми е.Simple Smile

# 628
Сутрешната смяна средно е от 7:30 до 13.00, а следобедната - от 13:30 до 19:00. Така е в повечето училища. Не знам как е в НПМГ, но ако е така, е изключение. Средно имат по 6-7 часа по 40 минути или общо около 4 часа астрономически. Ако прибавиш 2-3 часа за самоподготовка, е нормален работен ден. Като се има предвид, че тук се включват и разни часове като рисуване, физическо, музика, психология, в които практически не се учи, положението е много по-леко, отколкото го представяте. А и младият човек може да се товари повече.

За поколенията преди моето е било съвсем нормално да се учи интензивно по 8-9 часа дневно, включително в събота. И никой не е изперкал от това.

Родителите, които много си жалят децата, ги ограничават възможностите им за развитие.

Няма проблем да се забавляват, да си имат гаджета и всичко останало - намира се време за всичко с добра организация. Вечерите са техни, уикендите са техни. Както на всеки пораснал човек.

# 629
Е нямат ли купчина СИПове, ЗИПове, ЧК и прочие? Ние имахме и в гимназията, и в прогимназията.
Мен и спорта 2 часа 3 пъти в седмицата ми звучи брутално на фона на явно нормалното ежедневие от 7 часа училище, 4 часа учене и 2 часа домакинство. Ако ме накараш да тичам по 24-25 км 3 пъти седмично ще ми почупиш ставите и ще намразя бягането.

Общи условия

Активация на акаунт