Отговори
# 255
  • София-Младост
Здравейте,имам няколко въпроса.Разведена съм и имам дете от този брак,което живее при баща си,родителските права са негови,сега имам дете от друг мъж.Трябва ли при тези условия да впиша първото си дете в декларацията за еднократна помощ?Ако да-трябва ли ми оригинала на неговия акт за раждане,или копие ми върши работа,тъй като оригинала е в баща му?В декларацията за детски надбавки трябва ли да опоменавам първото си дете?Благодаря предварително.

Според мен не трябва, за първото дете право на детски ще има баща му, защото след развода той има родителските права.

# 256
Винаги можеш да извадиш Дубликат на Удостоверение за раждане - отиваш във гражданската регистрация на общината и подаваш заявление за такъв дубликат. Този дубликат си е оригинален документ, а не ксерокс-копие на оригиналното Удоствоерение за раждане. И има същия вид и сила като оригинала.

Какво значи : "родителските права са негови" - ти лишена ли си от родителски права?... Гледането на едно дете от единия родител (след развода) не лишава автоматично другия от родителски права ( и задължения,... примерно за издръжка).

Последна редакция: пт, 12 окт 2018, 10:42 от agitak

# 257
  • София-Младост
В декларацията за еднократна помощ при раждане, да, трябва...там се гледа поредността на родените от майката деца.
В декларацията за детските-не, там се вписват децата, отгеждани в семейството.

Най-лесния вариант е да извади дубликат, както е писано вече.

# 258
Благодаря!

# 259
Обаче, ако се извади дубликат, оригиналът се обявява за невалиден. Ако бащата го представи пред институция, с въвеждането на номера му в системата ще излезе, че е невалиден. Мисля, че в ГРАО издават точно документ за родените от майката деца. Преди беше задължителен при подаване на документи за еднократната помощ, сега го отмениха и служителите в СП имат служебен достъп до информацията.

# 260
  • София-Младост
Обаче, ако се извади дубликат, оригиналът се обявява за невалиден.
Това пък от кога и защо?

# 261
Обаче, ако се извади дубликат, оригиналът се обявява за невалиден. Ако бащата го представи пред институция, с въвеждането на номера му в системата ще излезе, че е невалиден. Мисля, че в ГРАО издават точно документ за родените от майката деца. Преди беше задължителен при подаване на документи за еднократната помощ, сега го отмениха и служителите в СП имат служебен достъп до информацията.

Няма такова нещо! Дубликатът затова се казва дубликат. Той не замества изцяло оригинала!
Разполагам с Оригинал и два дубликата.... все са си валидни! (Заради това, че не можах да ги намеря вкъщи, при спешност се наложи да вадя дубликати. По-късно си ги намерих, и така - сега имам повече "автентични" , а не просто ксероксни копия на Удостоверение за раждане.)

# 262
Здравейте,
в изчисляването на доходите за детски месечни надбавки, трябва ли да се включи инвалидната пенсия на родителя?

# 263
  • Sliven, Bulgaria
Здравейте,
в изчисляването на доходите за детски месечни надбавки, трябва ли да се включи инвалидната пенсия на родителя?

Да

# 264
Здравейте,
Не.Те си я вземат автоматично

# 265
  • Ямбол
Как си я вземат автоматично? Преизчисляват сумата от декларацията?
Защо пишете подвеждащи коментари?

# 266
Навярно отговорът трябваше да бъде, че трябва я включват, но не е нужно бележка за нея. Лиляна е права.

Искам да се извиня за коментара ми за удостоверението за раждане. Логично беше за мен. Правих аналогия за обявяване на невалидна диплома, при издаването на неин дубликат. Даже караха навремето да се пуска публикация в ежедневник. След като направиха единния регистър в МОН това отпадна.

# 267
Да,точно така  бележка не се изисква ,те сами си ги включват в дохода

# 268
  • Ямбол
Никой не пита за бележка, обаче.

# 269
Момичета,ще има ли превод днес?

Общи условия

Активация на акаунт