Тромбофилия - тема №5

• 65 952
  • 754
  •   2
Отговори
# 525
Много добре изглежда този на Торн, благодаря Герда, но в него има само 7% от дневната доза Б12 (200mcg). Ако си в дефицит, няма да свърши работа.
        За кой на THORNE става въпрос     -- В комплекс '12 ; В комплекс '6 или Стресов В комплекс ?

# 526
  • Варна
момичета ако някой се интересува имам една почната опаковка на jarrow b12, b9+b6 метилирани от които съм изпила 7-8 хапчета, а опаковката е 100бр. Няма как да ги пия защото на мен ми дойде висока дозата на Б12, купих ги за 50лв,ще ги дам за по малко че са отворени, ако някой желае да ми пише на лични. Освен това имам чисто нови Thorne basic prenatal, не са отваряни.
И един въпрос, правилно ли разбирам обясненията в началото, че ген. изследване за усвояване на Б12 е MTRR?

# 527
  • София
И MTRR и MTHFR имат отношение към усвояването на Б12.

# 528
Здравейте ! Може ли да ми кажете тел. номер за записване на час при проф. Паскалева и дали прави консултации всеки ден? И на някоя от вас изписвана ли е терапия с НМХ при следните мутации:
хетерозиготен генотип С/Т за 677С>Т (МТHFR)
хетерозиготен генотип А/С за 1298А>С (МТHFR)
хетерозиготен генотип А/G  за 66А>G  (МТRR)
Всичко останало от пълният пакет за тромбофилии е в норма.

# 529
  • София
02/921 1364 това е номера за записване на часове. Доколкото знам не е там всеки ден , води лекции и семинари, така, че най добре се обади и питай кои дни ще е там

# 530
Здравейте днес ми излезе изследването за тромбофилия,ако може малко разяснения - пуснах пакет от 4 генотипа: два, от които са ок,а другите два - единият показва, че не обработвам добре фолиевата киселина (хетерозиготен генотип за 677С > T MTHFR - може да се наблюдава синтезиране с намалена ензимна активност от 35%), за което АГ ми предписва метилирана фолиева, а според Генетичката да пия нормална, но в големи количества от около по 4 хапчета....?!
и другият хетерозиготен генотип РАI 4G/5G  - в коментара пише да се интерпретира в комбинация с генотипа за АСЕ  и фактор XIII (които ги пуснах днес, но ще са готови другия петък), ако някой има идея какво показва този генотип и някакво общо тълкувание, че нищо не искаха да ми обяснят...?!
Благодаря
(изследвах и НК клетки - там всичко е наред)

# 531
Здравейте днес ми излезе изследването за тромбофилия,ако може малко разяснения - пуснах пакет от 4 генотипа: два, от които са ок,а другите два - единият показва, че не обработвам добре фолиевата киселина (хетерозиготен генотип за 677С > T MTHFR - може да се наблюдава синтезиране с намалена ензимна активност от 35%), за което АГ ми предписва метилирана фолиева, а според Генетичката да пия нормална, но в големи количества от около по 4 хапчета....?!
и другият хетерозиготен генотип РАI 4G/5G  - в коментара пише да се интерпретира в комбинация с генотипа за АСЕ  и фактор XIII (които ги пуснах днес, но ще са готови другия петък), ако някой има идея какво показва този генотип и някакво общо тълкувание, че нищо не искаха да ми обяснят...?!
Благодаря

Kalina_2018, и аз съм хетерозиготен генотип за 677С > T MTHFR. След консултация с имунолог, това, което знам е, че с тази мутация не можем да разграждаме нормалната фолиева киселина, затова трябва да я приемаме в метилирана форма. Според него ако приемаме нормална, тя не се разгражда и в организма се натрупват токсични остатъци ( което само по себе си също било достатъчно за спонтанен аборт, т.е. ако пиеш по много в нормалната форма - толкова по-лошо ). АГ-то ми не беше запознато с тези особености и неглижира въпросите ми за фолиевата киселина. Пий метилирана задължително!

# 532
Благодаря Cupuacu, има логика в това, което казваш, а по едно хапче на ден достатъчно ли е ? Не знам защо така тези от генетика за втори път ме бъркат (първоначално не искаха да ме изследват изобщо за тромбофилия, защото аборта ми бил в много ранна седмица 12г.с. и едва ли това било причината), като се зачетох даже и в ранна седмица пак може да доведе до загуба, на следващото ми ходене им казах, че не искам да рискувам пък на някаква късна седмица да ми се случи и държа да ме изследват .. та с хиляда зора...и ето, че имало нужда....

# 533
Благодаря Cupuacu, има логика в това, което казваш, а по едно хапче на ден достатъчно ли е ? Не знам защо така тези от генетика за втори път ме бъркат (първоначално не искаха да ме изследват изобщо за тромбофилия, защото аборта ми бил в много ранна седмица 12г.с. и едва ли това било причината), като се зачетох даже и в ранна седмица пак може да доведе до загуба, на следващото ми ходене им казах, че не искам да рискувам пък на някаква късна седмица да ми се случи и държа да ме изследват .. та с хиляда зора...и ето, че имало нужда....

Kalina, честно казано, и аз не знам дали е достатъчно. На мен ми казаха по 1 на ден. Може би за да сме сигурни, трябва да си пуснем изследвания за фолиева, и да се види дали и как я усвояваме. Аз още не съм пускала. В изискванията на лабораториите пише, че трябва да не си приемал 10 дни преди вземането на кръв...

# 534
  • София
Една таблетка метилирина фолиева на ден е напълно достатъчна. Дори и метилираната форма, като се натрупа става токсична.

Калина, аз съм с твоите мутации и съм с антикуагулантна терапия (аспирин+фраксипарин) потвърдена от АГ, хематолог и имунолог.
Съветвам те да се консултираш с имунолог.
Освен това е добре да следиш и нивата на Б12.

# 535
1 таблетка по принцип е достатъчна, като допълваща, но ако имаш дефицит може да взимаш х1 на 12 часа. Обикновено за 12  часа се усвоява, който и да е витамин на водна основа, само трябва да се внимава за страничните ефекти на метилата. Без текущ дефицит 1 ден си е достатъчно.

# 536
huligankata, а за прием на вит. D посъветваха ли те? И аз съм с тези мутации, но освен тях имам и завишени НК клетки с повишена активност. Доволна ли си от АГ-то си ( ако си доволна, моля да ми споделиш кой е, може и на лични)?

# 537
Благодаря

Калина, аз също имам хетерозиготен генотип РАI 4G/5G, като сам по себе си той не се свързва с повишен риск от спонанен аборт. Препоръчва се изследването на тези два фактора-  АСЕ  и фактор XIII, защото и ако там има някаква мутация, вече  в комбинация двата повишават риска,. При мен излезе още една хетерозиготна мутация на ACE.  При следваща бременност, имам назначена терапия с НМХ и фракси през ден от доц. Русев.

# 538
  • София
Cupuacu,
Аз съм с вит.Д дефицит, открих го наскоро. Приемам вигантол по 10 капки дневно. АГ-тата не са много компетентни по тези въпроси.
Аз съм изключително доволна от доц.Русев (имунолог), ако си от Сф задължително се консултирай с него.
Аз също съм със завишени Нк клетки и са ми предписани вливки интралипид.

# 539
Една таблетка метилирина фолиева на ден е напълно достатъчна. Дори и метилираната форма, като се натрупа става токсична.

Калина, аз съм с твоите мутации и съм с антикуагулантна терапия (аспирин+фраксипарин) потвърдена от АГ, хематолог и имунолог.
Съветвам те да се консултираш с имунолог.
Освен това е добре да следиш и нивата на Б12.

Б12 също ми е занижено 333,90 (за рефер. 184-878), но АГ нищо не ми даде за него;
Вит.Д ми е в зоната дефицит 63,7 (като от 50 до 75 ги водят дефицит)  - изписа ми капки за 14 дни по 25 капки на седмица Вигентол (днес приключих с последния прием, ще изчакам седмица и ще пусна контролно изследване);
А тази терапия за тези мутации при бременност ли се назначава, или от сега се започва...
Ще потърся и аз мнение на имунолог, ако знаете някой добър в гр.Пловдив?

Общи условия

Активация на акаунт