НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене част, 121

• 131 061
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
На заведение ям или риба или месо със салата. Няма грешка. Поръчвала съм и плескавица с бекон в сръбски ресторант. В друг уши и език в масло. Е, ся може и да не в в масло, но както казва Сесил, не ядем всеки ден по заведения.
Аз лично много рядко 1-2 пъти месечно.
Гледам да си излизам нахранена, да не стане авария:)

# 571
с течен маргарин готвят в повечето заведения
излишен ти е коментара от какво ще загинем, 5 дни да обядваш до офиса е достатъчно, а все пак и вечер се излиза по кръчми

# 572
Ами който излиза всеки ден, си се съобразява с това какво ще яде там.
Аз избягвам такъв тип хранене и съответно посещавам заведения рядко.
На работа си нося яденето, нищо че има къде да се яде, но е под всякаква критика за човек на режим.

# 573
Сесил, олиото в яйцата е не е проблема. По- лошо е маргарина в омлета.

# 574
  • На брега на реката
Здравейте момичета,

Моля, по запознатите да изкоментират едни изследвания. На моя близка са и си спомням, че Тета беше писала, че пресмята холестерола, но не помня как.

Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
Глюкоза                                    5.93       mmol/l     2.8 - 6.1                            PHOT
Креатинин                                68       umol/l     44 - 96                            PHOT
Урея                                          6.5       mmol/l     2,60 - 7,40                    PHOT
Пикочна киселина                   293.5       umol/l     149 - 363                    PHOT
Холестерол                              7.35       mmol/l     < 5.17   
HDL-холестерол                       1.32       mmol/l     М. > 1.45; Ж. > 1.68   
LDL-холестерол                         6.21       mmol/l     < 3.36   
VLDL-холестерол                      0.84       mmol/l     < 0.65                            PHOT
Триглицериди                           1.84       mmol/l     < 1.71   

Гликиран хемоглобин                      
     Гликиран хемоглобин          46               mmol/mol    29 - 42   
     Гликиран хемоглобин            6.3       %                 4.8 - 5.9   
C-реактивен протеин                 4.47       mg/l     < 5     TD

Предписали са и Аторвистат /статини/, за които е коментирано, че не допринасят никаква полза и аз и казах да не ги приема, но се безпокоя, защото стойностите са доста високи и да не стане някоя беля.
Жената е на 69 години и със съпътстващи проблеми със сърцето и високо кръвно налягане.

Последна редакция: пн, 04 юни 2018, 17:06 от Бобулина

# 575
Здравейте момичета,

Жената е на 69 години и със съпътстващи проблеми със сърцето и високо кръвно налягане.

Предвид възрастта, резултатите на жената не са неочаквани. Добре ще е да се знае ръст и тегло, за да се види какъв е индекса на телесната й маса. Също много важно - обиколката на талията. Какъв е обичайния й хранителен режим - какво обича да яде и по колко. Тогава не просто ще се коментират лабораторните й резултати, но и ще може да се даде някакъв съвет.

На пръв поглед - кръвната захар и холестерола са проблемни. Обаче ако трябва да се прецени кое е по-важно за здравето в дългосрочен план, то захарта е със значително предимство пред холестерола. Добрата новина е, че дори и в тази сравнително напреднала възраст, КЗ на гладно е кажи-речи в норма. По принцип е добре да е до 5,6 mmol/l, но и 5,93 се ядва. По-зле стоят нещата с гликирания хемоглобин. 6,3% си е множко, това говори, че през последните три месеца дамата или си е хапвала повечко тестянко и сладичко, или панкреаса й е поизтощен с възрастта и не секретира достатъчно инсулин. Липсва обаче изследване на инсулина и няма как да се прецени. Понеже стойностите не са високи, много е възможно да се подобрят само с добра диета и повече движение.

Добрата диета и редовното движение (разходки) ще подобрят не само нивата на КЗ, но и холестерола. А и ще понижи трайно кръвното налягане. Аз не бих бързала със статините. Възрастните хора са по принцип с доста нестабилна хомеостаза и претоварването с лекарства често повече вреди, отколкото помага.

# 576
Мари, изобщо не съм се сетила че може с маргарин да готвят.
Аз рядко се храня навън, защото почти нищо не ми харесва още отпреди режима и в крайна сметка поръчвам една салата и толкова. И пържола ако съм много гладна.

# 577
  • Варна
Една лъжица маргарин никого не е убила. Особено, ако човек сяда на заведение веднъж-дваж месечно като мен. Много се шашкате.

# 578
  • На брега на реката
Samt, благодаря за отговора.

Относно глюкозата, тя от години приема Метфогама, защото е в преддиабетно състояние, но за съжаление хранителния и режим е ужасен. Хляб, бобови, сладичко от време на време. Иначе движение има, не води заседнал начин на живот. Талията не зная колко е, но е обемничка. При ръст 156, тежи около 78 кг, съответно ИТМ, би следвало да е висок.  От години е хипертоник и в момента приема 3 вида лекарства за кръвно и един вид за сърцето. Просто ми се иска да и спестя поне статините.

# 579
Една лъжица маргарин никого не е убила. Особено, ако човек сяда на заведение веднъж-дваж месечно като мен. Много се шашкате.
Така е, Хай, но момичето питаше за "режимна храна" в ресторант.

# 580
  • Варна
Лично моето мнение е, че режимна храна е само, ако си я приготвяш сам. В останалите случаи гаранция няма.

# 581
Бобулина...триглицеридите са доста високи. Бива да са под 1. Моите бяха 0.80 преди година, за сравнение. На жената са 1.84....високи.
Иначе формулите са ми на работа ...утре мога да ги постна. Но едва ли резултатите ще са добри...предвид отделните стойности.

Жена на 70г обаче не знам как ще я сложиш на яйца и пържоли. Rolling Eyes

# 582
На кюфтета, Тета, в тази възраст дъвченето е сериозен проблем

# 583
Здравейте момичета,

Моля, по запознатите да изкоментират едни изследвания. На моя близка са и си спомням, че Тета беше писала, че пресмята холестерола, но не помня как.

Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
Глюкоза                                    5.93       mmol/l     2.8 - 6.1                            PHOT
Креатинин                                68       umol/l     44 - 96                            PHOT
Урея                                          6.5       mmol/l     2,60 - 7,40                    PHOT
Пикочна киселина                   293.5       umol/l     149 - 363                    PHOT
Холестерол                              7.35       mmol/l     < 5.17   
HDL-холестерол                       1.32       mmol/l     М. > 1.45; Ж. > 1.68   
LDL-холестерол                         6.21       mmol/l     < 3.36   
VLDL-холестерол                      0.84       mmol/l     < 0.65                            PHOT
Триглицериди                           1.84       mmol/l     < 1.71   

Гликиран хемоглобин                      
     Гликиран хемоглобин          46               mmol/mol    29 - 42   
     Гликиран хемоглобин            6.3       %                 4.8 - 5.9   
C-реактивен протеин                 4.47       mg/l     < 5     TD

Предписали са и Аторвистат /статини/, за които е коментирано, че не допринасят никаква полза и аз и казах да не ги приема, но се безпокоя, защото стойностите са доста високи и да не стане някоя беля.

Ще си позволя да ви кажа че не трябва да й спирате статините , защото риска без тях е висок .Дамата е с не инсулино зависим диабет , раздвижен липиден профил ( за който освен статини е необходима и диета ) .Виждам че е изследван CRP , казвате че приема терапия и за сърцето .Значи трябва да е hs CRP  - точно за да се види дали има възпаление в остра фаза на артериите , вследствие на което да се стигне до инсулт или инфаркт .Не ви плаша но не може просто да спрете статините .Точно те свалят нивата на холестерола и триглициридите .

# 584
Лично моето мнение е, че режимна храна е само, ако си я приготвяш сам. В останалите случаи гаранция няма.
Дадох пример с неовкусена салата от краставици и варени яйца. Всичко е режимно, дори и да се поръча в ресторант!

Общи условия

Активация на акаунт