Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-25

• 101 811
  • 749
  •   1
Отговори
# 345
Има ли разлика,ако се води офис?

# 346
Аз исках да пиша преди малко
Ако е офис ти отпускат по малка ипотека като процент
Може да се обърне на жилищно лесно без съгласието на комшиите, ако има паркомясто
Не зная дали ще ти позволят адресна регистрация в офис, гараж,склад

# 347
Няма паркомясто,затова е офис сграда.А данъка и тока?

# 348
Никое от трите изброени. Няма проблем с продажбата, както и с покупката на ателиета, данъка не е по-висок, камо ли - двоен и не плащат промишлен ток. Не знам защо генерализирате така, ако съдите от някакъв изолиран частен случай.
Аз говоря за Варна. В една и съща сграда и квадратура данъка на ателие е 360лв, този на апартамента е 170лв. Тока със сигурност е промишлен. За продажбата на вторичен пазар не е невъзможна, но трудна особености докато има строителен бум и ако цената е колкото на апартамент. 
Не е съвсем така.
Собственик съм на такъв имот. Тока си е битов, по НА е ателие. Данък плащам в пълен размер, защото си имам основно жилище и няма как да ползвам намаление. Адресна регистрация не съм вадила на адреса, очевидно защо.
Явно зависи кога е актувана сградата и как са се договорили с енергото...
и, купих го на вторичен пазар. Laughing

# 349
Няма паркомясто,затова е офис сграда.А данъка и тока?
Ателие, офис, склад, таванско...нямат право на 50% намаление на данъка, т.е. плаща се в пълен размер.
Ако е апартамент и е основно жилище на собственика, данъка е наполовина заради въпросното намаление. При втори, трети имот, данъка не по нисък ако е апартамент или офис.
За тока, зависи от общината и енергото. Peace

# 350
Малко по-горе стана дума за Артекс. Ако някой живее в апартамент, построен от тях, моля да сподели дали е доволен, защото цените им са супер солени. Любопитно ми е например дали в техните блокове е направено нещо, за да няма ударен шум.
В някои има плаващ под (дано това е правилния термин).

# 351
  • In transit
Скрит текст:
Никое от трите изброени. Няма проблем с продажбата, както и с покупката на ателиета, данъка не е по-висок, камо ли - двоен и не плащат промишлен ток. Не знам защо генерализирате така, ако съдите от някакъв изолиран частен случай.
Аз говоря за Варна. В една и съща сграда и квадратура данъка на ателие е 360лв, този на апартамента е 170лв. Тока със сигурност е промишлен. За продажбата на вторичен пазар не е невъзможна, но трудна особености докато има строителен бум и ако цената е колкото на апартамент. 
Не е съвсем така.
Собственик съм на такъв имот. Тока си е битов, по НА е ателие. Данък плащам в пълен размер, защото си имам основно жилище и няма как да ползвам намаление. Адресна регистрация не съм вадила на адреса, очевидно защо.
Лъки, става дума за новопостроена сграда, преди може и да е ставало. То и сега сигурно може да смениш статута, ама си е занимавка.

# 352
Скрит текст:
Не е съвсем така.
Лъки, става дума за новопостроена сграда, преди може и да е ставало. То и сега сигурно може да смениш статута, ама си е занимавка.
Да, сградата е 2011-та, не е нова. Обаче сега има друга врътка с тока, преди издаване на АКТ 16.
Статут не съм сменяла, не ми се занимаваше...няма какво да спечеля.

# 353
Вече има изискване и ателиетата да имат паркоместа. Ще стане интересно Simple Smile

# 354
Какво мислите за Студентски град за инвестиция?
Гледам този двустаен, в бюджета е, дали ще се дава лесно под наем в този район?
http://www.superimoti.bg/imot-66017-dvustaen-apartament-zavarshe … -studentski-grad/
Това май до 61 блок от общежитията, на завоя преди НСА. На мен тази цена на реална площ на гарсониера ми се струва доста. Шумно е там от главната улица, но иначе като местоположение не е лошо. В района много се застрои и има доста празни жилища. не знам от наем дали ще успеете да си избиете цената и дали, ако решите да го продавате, ще успеете на по-висока цена. Няма ли как да се понамали тази цена? В идните години ще бъде доста мръсно там, защото е предвидено цялото поле да се застрои(ако е там сградата, където мисля).
И още нещо: в Студентские пълно със сгради "за инвестиция", а университетите масово си ремонтират общежитията по разни програми, студентите са все по-малко..... та не знам в близките 10 години какво ще стане с тези безбройни, маломерни имоти.
Това е сградата на ПИ Ей Ви, реалната площ е под 50 кв.м.-ето тук са разположенията: http://pav-bg.com/prodazhba/zhilishtna-sgrada-kv-studentski-grad
Преди година ги продаваха по около 50 000 евро, така че като включиш разходите по сделката, ремонта и данъците и печалбата, ето ти 72 к евро. На мен не ми харесва, че няма гледка, стаичките са тесни. За инвестиция ми се струва си позакъсняла, поне с тази сграда.

# 355
До колкото знам в София са по-толерантни с ателиетата. Но във Варна например, не можеш да регистрираш адреса си в ателие, не може да го обявиш като основно жилище (т.е. да плащаш 1/2 данък). За тока не знам как стои въпросът.

Това с данъка е невероятна глупост. Вие разглеждали ли сте бележката от данъчното за данъка и от какво се състои? В повечето общини “данъкът” се състои в голямата си част от такса битови отпадъци, а намалението, което може да се ползва за първо (и единствено) жилище, се прилага САМО върху данъка за имота, но не и за ТБО. Т.е. при данък 100 лв. и ТБО 100 лв., може да спестите 50 лв.на година, ако ви се води основно жилище. Ако обаче имате повече от един имот на свое име или по лична карта не се водите на адреса на имота, това намаление не може да се ползва.
Наистина е смешно да говорите за имоти за десетки хиляди евра и да изтъквате като недостатък годишна отстъпка от 50 лв.(а някъде и доста по-малко).
И твърдението, че годишен данък върху ателие е двоен, е подвеждащо.

# 356
Кои са актуалните сгради в строеж във Варна в момента?

# 357
  • София
Живяхме в жилище със статут на Ателие. Строителят го е записал такова, защото навремето не е било нужно да осигури паркоместа в проекта за него. Всички така правеха. 3 изложения, 120м2, 40м2 тераси, битов ток, направихме и постоянна адресна регистрация заради детската градина без никакъв проблем. Имахме и мазе към него и две паркоместа. Данъкът беше 310 лв за МанЛи. Голям, малък, не знам. Отстъпка със сигурност не сме ползвали. Продадохме го, новият собственик ми казаха, че платил над 2к лв да си направи проект и го преобразувал в жилище. Интересно ми е как е станало, защото не купи от нас паркоместата. И те така...

# 358
Интересно ми е с това преобразуване в апартамент, за колко години се избиват парит за проект и др. съпътстващи разходи чрез спестяването от данък и други бенефитс?

Аз имам ателие, на битов ток, с адресни регистрации, никога не ми е хрумвало да му сменям статута.

# 359
На нас ни се наложи в Люлин да сменим статута от офис на апартамент
Тпкът падна
Разходите бяха Около 5000 лв и 3-4 месеца
Другите неща, ти виж дали ще са ти изгодни

Общи условия

Активация на акаунт