Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-25

• 101 295
  • 749
  •   1
Отговори
# 480
  • София, Bulgaria
Всеки стар имот си има история. Скоро продадох един апартамент и още при първите огледи разбрах от хората, които идваха, че блокът е известен в квартала, като блокът на самоубийците. Поразрових се и намерих и статия в интернет за него. Оказа се истина, имаше няколко случая за период от 2-3 години.
Продадох имота за 3 седмици и в крайна сметка го купиха пак хора от квартала. На огледите, ако ме питат: вярно ли е, че се случило еди какво си, казвах " да вярно е" , но не съм афиширала факта. Не съм посрещала купувачите с " добре дошли в блока на самоубийците" .  Смятам, че продавам имот, а не история и съм наета от продавача да продам имота. Не мога да знам, на кой потенциален купувач му е важен този факт . В крайна сметка си имат брокери, да си проверяват, това което  е важно за клиентите им. Аз когато съм брокер на купувача как си проверявам всичко, говоря си със съседите, питам каква е историята на имота, кой е живял там и т.н.
Замазване на течове и проблеми от този род не сме правили. Ако е имало, се отстраняват и тогава излиза имота на пазара, или ги оставаме така, да знаят хората, какво трябва да ремонтират.
Имах уникално фрапиращ случай с един апартамент на последен етаж в сграда на 10г. През тези години никога не е имало нито теч, нито влага или нещо подобно. В апартамента  не се живееше от 3 години.  Продаваме имота, подписваме предварителен договор и седмица преди изповядването съседи на долния етаж звънят на пожар на собственика, че им тече от тавана. Отиват в имота и какво да видят, така е протекло от последните обилни дъждове, че локва имаше на пода. И това се случва седмица преди изповядване и предаване на владение. И за миг не се поколебаха собствениците. Скоростно намериха фирма, която ремонтира покрива. Естествено за тяхна сметка и естествено нямаше време да се организира етажната собственост, да се събират пари и т.н. Беше лятото, всичко изсъхна бързо, нямаше щети в апартамента.

# 481
  • Куциндрел
1000 евро ми се виждат много за стоп капаро. newsm78

# 482
  • София
При дадено стоп капаро и отказан на купувача кредит от банката, редно ли е стоп капарото да се връща?

# 483
Мисля, че ако се развали сделката по вина на купувача нищо не се връща. Стоп капарото покрива пропуснатите ползи. Но все пак може и да може да се договорите друго.

# 484
E, то в този случай вината не е на купувача, а на банката, как така няма да му се връща стоп капарото ако не е станала сделка? Че на мен ми искаха от едно място 10 хил. евро за стоп капаро. Не че ги дадох де, просто давам пример.

# 485
  • Куциндрел
Направо да искат цялата цена за стоп капаро. Joy Joy Joy

# 486
То сега нали пазарът е на продавачите, та са възможни всякакви изпълнения.

# 487
Зависи, ако има предварително одобрение от банката, може би и тя може да носи отговорност, но в противен случай - ако купувача само се е надявал да получи кредит, но не е станало, си е лично негов проблем. А продавачът пък изобщо не се интересува как купивачът ще се сдобие със средства за покупката

# 488
  • Варна
А купувачът не трябва ли преди това да е изчистил всички подробности с банката, да знае какво може да му отпуснат като кредит, да знае %, който ще му дадат? Ако той не си е свършил работата си мисля, че това стоп капаро може и да не му се върне... разсъждавам си, може и да не е правилно. Simple Smile

# 489
Той не се интересува, обаче при покупка с кредит минават едно три-четири месеца от предварителен договор до окончателно прехвърляне, точно заради процедурата по отпускане на кредит. Та не е без значение за продавача купувачът кредит ли чака или има готови пари за имота.

# 490
  • In transit
Той не се интересува, обаче при покупка с кредит минават едно три-четири месеца от предварителен договор до окончателно прехвърляне, точно заради процедурата по отпускане на кредит. Та не е без значение за продавача купувачът кредит ли чака или има готови пари за имота.
Точно така. Скоро имах случай при един оглед собственика да ми каже, че ако не сме с банка ще ми направи малко отстъпка...500евро Grinning защото имал едни мераклии ама те били с кредит и не му се чакало два месеца да минат одобрение.

# 491
А купувачът не трябва ли преди това да е изчистил всички подробности с банката, да знае какво може да му отпуснат като кредит, да знае %, който ще му дадат? Ако той не си е свършил работата си мисля, че това стоп капаро може и да не му се върне... разсъждавам си, може и да не е правилно. Simple Smile
То не става така. Ти резервираш имота. После банката си праща оценител, от който зависи колко ще ти даде. Банките не дават % на продажната цена, а на оценката. Ако оценителя даде ниска оценка, си прецакан всякак. Самата оценка отнема около седмица, т.е всякак си е по-добре да резервираш преди да я получиш, че току виж някой ти го капарира, докато се разправяш с оценители.
Примерно: искаш да купиш апартамент за 100 000 евро. Искаш 90% финансиране от ипотечен кредит.
Идва оценителя и казва: Оценявам на 90 000 евро. Банката ти финансира 90% от 90 000 евро.
За остатъка, който ти липсва, имаш 2 опции:
- изнамираш го отнякъде с жален вой към роднини;
- взимаш потребителски кредит, с който допокриваш и става една сложна и дебела... защото ако взимаш потребителски кредит, веднага това ти променя условията и лихвата за ипотечния ти скача...

# 492
  • София, Bulgaria
То не става така. Ти резервираш имота. После банката си праща оценител, от който зависи колко ще ти даде. Банките не дават % на продажната цена, а на оценката. Ако оценителя даде ниска оценка, си прецакан всякак. Самата оценка отнема около седмица, т.е всякак си е по-добре да резервираш преди да я получиш, че току виж някой ти го капарира, докато се разправяш с оценители.
Примерно: искаш да купиш апартамент за 100 000 евро. Искаш 90% финансиране от ипотечен кредит.
Идва оценителя и казва: Оценявам на 90 000 евро. Банката ти финансира 90% от 90 000 евро.
За остатъка, който ти липсва, имаш 2 опции:
- изнамираш го отнякъде с жален вой към роднини;
- взимаш потребителски кредит, с който допокриваш и става една сложна и дебела... защото ако взимаш потребителски кредит, веднага това ти променя условията и лихвата за ипотечния ти скача...

Освен, ако нямаш контакти и да звъннеш 2-3 телефона, да ти кажат последно в дадения район, какви оценки са правени и какви са приемани от банката. Пък и няма големи разлики между продажна цена и оценка на оценител, ако има то оценката е по-висока. Рядко купувачите с на ръба и 2 000 евро разлика би им саботирала сделката. Все пак имат и самоучастие.

# 493
Убедена съм, че при неотпуснат кредит от банката, купувачът пие една студена вода и прежалва стоп капарото. Да не говорим, че преди предварителен договор може да се направи оценката и вече да е ясна сумата на кредита спрямо доходите на купувача и оценката на имота, но Банката започва реално преглеждане на документите чак след предварителен договор. И може да намери проблем и да не отпусне кредита. При ново строителство може да има някакви тежести върху земята например. За мен е безобразно изнудване плащането на стоп капаро без да са видяни всички документи.  При СС е много важно да се видят не само тези за имота, но и за собствениците - примерно бракове и разводи, наследници и т.н.  Как така се оставят 1000-2000 евро? Връщане би имало при фрапиращи проблеми с документите, но ако нещо поражда само съмнение и следва убеждаване от продавача и брокера, че ще бъде оправено, си в много слаба подиция да си търсиш парите без съд. Например, за да продаде имот, продавачът трябва да представи декларация, че няма данъчни задължения. За отпускане на кредита тя се изисква и от банката. При даване на стоп капаро как да съм наясно, че всичко е ОК?  Но за съжаление това е пазарът в момента и може много лошо да изгориш.
Tomeva може да има много големи пазлики в оценките. Оценителят гледа имота и отдава много малко значение на извършен ремонт, докато цената на ремонтиран и обзаведен апартамент може да е 20 000-30 000 евро по-висока.

# 494
Здравейте, обръщам се с молба за съдействие към вас.
Дали е реална обява за тристаен, обзаведен, старо строителство на ул. "Чумерна" за 129900 EUR,  според вас,  или е "зарибявка"?
Нямам никакъв опит, а търся имот в района.
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт