Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 1

• 61 677
  • 727
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Не само друг да им води войната, но да защитава и малкия им частен интерес.

# 91
Скрит текст:
Точно така е. Идеята е, че вашето дете, като посещаващо ясла в ОДЗ, автоматично ще продължи в градинска група и един вид сте привилегировани спрямо онези родители, които трябва да кандидатстват отново, защото детето им е посещавало СДЯ. В противен случай, те не биха имали никакви шансове в ДГ.

Защо децата, посещаващи СДЯ, да имат предимство в която детска градина си поискат, а децата, посещаващи определено ОДЗ, да имат предимство само там?! В края на краищата се кандидатства на общо основание и хем шансът да приемат детето в новата градина е по-малък, хем си губи мястото в старата. Това не е равностойно положение!
Възмущение показващо пълно непознаване на правилата за прием и написани абсолютно неверни твърдения.

Ако се чувствате ощетена във Вашия си частен случай, да бяхте прочели проекта за наредба и да бяхте дали своите препоръки по нея.

Искрено се надявам да сте права, а аз да бъркам в случая!!! Но не приемам критиката за частния интерес. Смятам, че децата трябва да имат равни възможности за кандидатсване в детска градина, независимо какво са посещавали и дали са посещавали нещо до този момент. Защото се създава омагьосан кръг, в който ако детето не е класирано на ясла после трудно може да се класира в детска градина или ако се премести в друг квартал, то е вероятно да бъде отписано, защото нямс смисъл да пътува 1 час до детската градина. Не смятам, че са защитени правата и интересите на всички деца!

# 92
След като искате да Ви чуят, напишете становище в общественото обсъждане за СДЯ-тата. Сега се провежда.
Но не ми се вярва, че ще дадат допълнителни точки на дете посещаващо ОДЗ. Децата от СДЯ са много ощетени и с тази точки им дават шанс да се класират в ЦДГ.  

# 93
След като искате да Ви чуят, напишете становище в общественото обсъждане за СДЯ-тата. Сега се провежда.
Но не ми се вярва, че ще дадат допълнителни точки на дете посещаващо ОДЗ. Децата от СДЯ са много ощетени и с тази точки им дават шанс да се класират в ЦДГ.  
Напълно сте права! Направо ме е срам, че излезе, че искам допълнително да ги ощетя Sad Все пак ще опитам да повдигна въпроса за случаи, при които има обективна необходимост- например при преместване на дете в друг административен район.
Благодаря

# 94
  • Sofia
Смятам, че децата трябва да имат равни възможности за кандидатсване в детска градина, независимо какво са посещавали и дали са посещавали нещо до този момент.
Ама как така независимо какво са посещавали?
Именно като се даде допълнителна точка на децата от СДЯ се изравняват шансовете.
Едно ясленче от ОДЗ си има осигурено място в първа градинска група, едно ясленче от СДЯ - не.

# 95
  • София
Искрено се надявам да сте права, а аз да бъркам в случая!!! Но не приемам критиката за частния интерес. Смятам, че децата трябва да имат равни възможности за кандидатсване в детска градина, независимо какво са посещавали и дали са посещавали нещо до този момент. Защото се създава омагьосан кръг, в който ако детето не е класирано на ясла после трудно може да се класира в детска градина или ако се премести в друг квартал, то е вероятно да бъде отписано, защото нямс смисъл да пътува 1 час до детската градина. Не смятам, че са защитени правата и интересите на всички деца!
1. Да, права съм, защото съм чела (не само веднъж) и проекта и наредбата. Дала съм и мнението си по проекта.
2. Правата и интересите на всички деца няма как да бъдат защитени, след като местата в ДЗ са по-малко от нуждаещите се от тази услуга деца.
3. И случаят наистина е частен. Това че родителите се местят да живеят в друг район и ДГ, която посещава детето вече не ги устройва по никакъв начин не може да се причисли към обществен интерес, а си е личен и частен.

# 96
1. Да, права съм, защото съм чела (не само веднъж) и проекта и наредбата. Дала съм и мнението си по проекта.
2. Правата и интересите на всички деца няма как да бъдат защитени, след като местата в ДЗ са по-малко от нуждаещите се от тази услуга деца.
3. И случаят наистина е частен. Това че родителите се местят да живеят в друг район и ДГ, която посещава детето вече не ги устройва по никакъв начин не може да се причисли към обществен интерес, а си е личен и частен.
т.2 и т.3 не заслужават коментар!!! По т.1 ще кажа, че се надявам и други хора да са дали мнение..

# 97
  • Sofia
Точно. В този случай се кандидатства отново (за преместване) по общия ред и ако има свободни места.

# 98
  • София
То този случай като при една майка която във фейсбук вдига шум че видиш ли получила наказание защото 1 седмица било малко време за да запише детето на ясла на междинно класиране както и да уведоми директорката че няма да запише детето, дискриминация било! То ако трябва за всеки частен случай нова наредба къде ще му се види края...

# 99
Повдигам въпроса заради децата, които няма да имат възможност да посещават детска градина, защото родителите им са имали “наглостта” да се преместят, както и заради децата, които също няма да имат късмета да се класират за детска градина, защото не са имали късмета да се класират и за ясла. Не знам дали е дискриминация, неравни права или просто липса на късмет!

# 100
  • София
Май4ето моля ви се, има хора които обикалят цяла София за да им посещават детето СДЯ защото в квартала им има само ДГ  за да имат и минимален шанс да влезнат. Познавам доста такива. Имам приятелка която живее в Красно село и детето и посещава СДЯ в Дървеница . Огледайте се добре, не е нужно да кандидатствате в градината до вас, може и до работа ако имате повече шанс. Има теми във форума за размяна на места, така няма да се налага да кандидатствате.

Последна редакция: пн, 12 мар 2018, 21:30 от Мацето

# 101
  • София
Май4ето, и като повдигнете въпроса в тема във форум ще промените ли нещо? По-горе Ви писахме какво трябва да направите ако смятате, че Вашия случай е специален и детето Ви трябва да бъде привилегировано.

От сега Ви казвам личното си мнение, но съм сигурна, че ще бъде подкрепено и от СНБМ, случаят е частен и ние ще бъдем против даването на точка за дете от яслена група в ОДЗ. 

П.П. Децата ми отдавна са излезли от градинска възраст. Нямам личен интерес към нито една точка от правилата и се старая да бъда обективна, отчитайки интереса на повечето деца, а не на конкретен личен случай.

# 102
За съжаление твърде много хора обикалят София, за да може детето им да посещава детска градина, включително аз, но това не може да продължава 5-6 години. Също за съжаление не винаги човек има други възможности... Ще дам конкретно предложение където трябва, въпреки, че бях информирана, че то няма да бъде прието Simple Smile

# 103
Как хората ще бъдат мотивирани да запишат детето си в СДЯ ако не получат допълнителна точка? Ако това стане всички ще участват в голямата лотария за ОДЗ (базите на СДЯ няма да се използват) и Вашето дете няма да има голям шанс да бъде прието в ОДЗ.

# 104
  • София
И аз да се включа. Добре, нали казаха, че вече и децата посещаващи частна ясла ще имат една точка (не знам от кога ще влезне в сила) и се оказва, че само тези в ОДЗ няма да имат точка. И нали наистина на мястото на това дете в ОДЗ-то в първа градинска група ще влезе друго дете ако то отиде в друга ДГ. Ето при нас нямаше СДЯ в квартала, принудени бяхме само в ОДЗ да кандидатстваме. И сега се местим и познайте какво - шанс нулев. Всички имат или точка от СДЯ или продължават в ОДЗ. Мисля, че това трябва да се промени. А в това ОДЗ, което напускаме някой много ще се зарадва на освободеното място...

Общи условия

Активация на акаунт