Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 1

• 61 674
  • 727
  •   1
Отговори
# 75
  • Sofia
На нас всеки път ни го искаха при постъпване.

# 76
Аз не си спомням как беше и ми се иска в наредба да го видя

# 77
Здравейте. Не знам дали е за тук въпросът ми. Изследванията на кръв и урина при първото посещение на ясла колко давност имат - пише месец, но дали 30, 31 или 28 ( както е февруари)? Мисълта ми е, че на синът ми са от 12 февруари, а понеделник Трябва да е на ясла ( 12 март), дали ще важат? Фекалната проба сме я направили пак, но за другите неща...кога изтече месец не знам?
Не разбирам, къде пише месец... Thinking
От исодз това ми изпратиха след записването в яслата и преди реалното тръгване на детето:
"2. Изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди
постъпването на детето
в детска градина;"

Ако детето вече е ходило във въпросната ясла, мисля че не трябва да давате кръв и урина отново, а само фекалните проби ако е отсъствало повече от два месеца.
Ами аз точно в исодз чета -" НАРЕДБА № 6 от 27.02.1987 г. за организацията и дейността на детските ясли. Точка 3 изследвания на кръв и урина, извършени в едномесечен срок преди постъпване на детето в яслата"
Освен да не чета на правилното място. Детето е отложено и сега ще ходи за 1- ви път. Ако е месец - дали е от 12- ти до 12- ти включително? Или да питам в яслата...

# 78
  • Sofia
Аз не си спомням как беше и ми се иска в наредба да го видя
Това не съм го чела в наредбата. Пиша по спомени, от опит. Когато ги записвах в ДЗ, самите директорки ми казваха кои документи трябва да представим чак при постъпването - това са здравно-профилактична карта, имунизационен статус, изследванията.

Синът ми беше в ясла, кандидатства май месец за ДГ и го записах. Лятото си остана в яслата заедно с картон ли е/имунизационен паспорт ли е... в старата ясла. Септември когато трябваше вече да тръгне в новата градина си взехме картона от яслата и с него го приеха първия ден.

evianna, не знам за срока в Наредбата, само цитирам какво са ми изпратили от Исодз след записването.

ПП: Малинке, виж в сегашната (не новата, от 19-ти март) Наредба за прием на деца в общинските детски градини на територи … а Столична община, чл. 8 Записване, ал.(3), стр. 4

Последна редакция: пт, 09 мар 2018, 15:58 от brin de muguet

# 79
  • София
Здравейте момичета! Детето ми посещава яслена група в детска градина, но не искам да продължава в тази ДГ, а да го преместя в друга, вече е на възраст три години и ще кандидаства за първа градинска група. Ще има ли пълния брой точки в системата плюс допълнителната за посещаване на ясла? Въобще ще се появи ли в системата, след като това е ОДЗ и местенето в градинска група е автоматично?

# 80
Ще има пълния брой точки, но няма да получи допълнителна за ясла. Тя се получава само ако детето е било в чиста ясла, а не ОДЗ.

# 81
  • София
Ioana_g, сигурна ли сте? Нали все пак е общинска ясла/ОДЗ, сменяме ареса просто? Това е много несправедливо...

# 82
Точно така е. Идеята е, че вашето дете, като посещаващо ясла в ОДЗ, автоматично ще продължи в градинска група и един вид сте привилегировани спрямо онези родители, които трябва да кандидатстват отново, защото детето им е посещавало СДЯ. В противен случай, те не биха имали никакви шансове в ДГ.

# 83
  • София
Ioana_g, сигурна ли сте? Нали все пак е общинска ясла/ОДЗ, сменяме ареса просто? Това е много несправедливо...
Не, не е несправедливо. Несправедливо би било дете, което вече е вътре в системата и има осигурено място да получи допълнително предимство пред децата, които въобще нямат място.

# 84
Точно така е. Идеята е, че вашето дете, като посещаващо ясла в ОДЗ, автоматично ще продължи в градинска група и един вид сте привилегировани спрямо онези родители, които трябва да кандидатстват отново, защото детето им е посещавало СДЯ. В противен случай, те не биха имали никакви шансове в ДГ.

Защо децата, посещаващи СДЯ, да имат предимство в която детска градина си поискат, а децата, посещаващи определено ОДЗ, да имат предимство само там?! В края на краищата се кандидатства на общо основание и хем шансът да приемат детето в новата градина е по-малък, хем си губи мястото в старата. Това не е равностойно положение!

# 85
  • София
защото тези в одз има къде да продължат, а тези от сдя няма.

# 86
  • София
Пак няма особена логика, защото детето от ОДЗ-то ще освободи мястото си и там ще бъде прието друго дете, примерно някое с допълнителни точки от СДЯ.

# 87
  • Sofia
Защо децата, посещаващи СДЯ, да имат предимство в която детска градина си поискат, а децата, посещаващи определено ОДЗ, да имат предимство само там?! В края на краищата се кандидатства на общо основание и хем шансът да приемат детето в новата градина е по-малък, хем си губи мястото в старата. Това не е равностойно положение!
По принцип в бившите ОДЗ-та (ДГ с яслени групи) обявяват най-много места за втора яслена група. За първа градинска почти не обявяват след това (или по-малко), защото децата (повечето) от яслените групи си продължават автоматично в първа градинска група. По този начин децата посещавали СДЯ почти нямат шанс всички да бъдат приети в първа градинска група в ОДЗ, просто защото свободните места там са вече по-малко. И за това децата от СДЯ имат по-голям шанс при кандидатстването в ЦДГ (без яслени групи), защото там се откриват цели нови групи.
Децата от яслените групи в ДГ, нямат предимство само в тяхното си ОДЗ... те просто са кандидатствали една година по-рано и тогава и те са имали избор между няколко ОДЗ-та.
Детето ако е записано в ОДЗ (ДГ с яслени групи) и кандидатства (за преместване) за първа градинска група в друго ДЗ не си губи мястото. Само ако детето бъде класирано в другото ДЗ, можете да го отпишете (Вие и никой друг) от старото и да го запишете в новото.

# 88
  • София
Скрит текст:

Възмущение показващо пълно непознаване на правилата за прием и написани абсолютно неверни твърдения.

Ако се чувствате ощетена във Вашия си частен случай, да бяхте прочели проекта за наредба и да бяхте дали своите препоръки по нея.

# 89
Те се възмущават ама друг да им води "войната". Не са се разписали особено в общественото обсъждане

Последна редакция: пн, 12 мар 2018, 19:26 от malinkap

Общи условия

Активация на акаунт