Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 1

• 61 355
  • 727
  •   1
Отговори
# 675
С този малък прием и това няма да се случи. (Да се прибират от две-три градини в различни квартали).

# 676
  • София
Скрит текст:
ха, ами в новините обявиха, че откриват нов мол. И това, че не може да се направи детска градина, щото незнамсикво, е извинение, че не им се занимава. Винаги има начин, ако господа управниците пожелаят. Абе за аптеки, молове, бензиностанции има пространство и изискванията се покриват, за детски градини - не!

ама нали съм присъствала на откриването та много моля знам какво открихме Dizzy Face, и не ми обяснявай на мен че има знам какъв е начина и не става, ако ставаше щяхме да го направим, аз съм от "госпожи" управници там, за това сега фирмата ни субсидира за градина.

За сега частните не са наясно как ще се доказва тази точка, най-вероятно ще издават някаква бележка, но да, наистина на никой не пречи да прибере едни 1000 лв ( 2 месечни такси) за бележка.

# 677
Аз само ще дам пример, че в моя малък квартал - Изток от моето детство, та до ден днешен, са затрити над 6 детски градини. Буквално затрити - на тяхно място има построени блокове. Т.е, когато в един момент нямаше раждаемост, държавата реши да се откаже от децата и възможността един ден да има повече деца и с лека ръка срина десетки градини из София, а сега - олеле.  Просто нямам думи, наистина!!! Строи се безогледно, а после няма места по градини, училища....

# 678
ама нали децата трябва да се интегрират, точно както децата с ХЗ, СОП и т.н. Детската градина не е привилегия, а необходимост. Всяко дете иска да общува с деца, не с бабите си или с детегледачката.

# 679
Имаше едно чудесно предложение - децата от ОДЗтата, на които им предстои преместване в друг квартал, да имат също допълнителна точка като децата в яслите. Трудно е на човек да се постави в положението на другия, след като не го е преживял. Но примера ми с баби и бавачки не е толкова положителен, предпочитам детето ми да се учи да общува с връстници, да не повтаря О, боже! и да не слуша турски и индийски сериали. Тоест гарантиран достъп на всички деца до детската градина.Това не могат да го гарантират, защото шипсва планиране на всяко ниво в държавата ни. Те не знаят колко деца се раждат по общини и квартали. Да не говорим за стимулиране на раждаемостта. Породените деца се гледат трудно, като близнаци, само за да вземе мама същото високо майчинство... Второ, трето дете, защо са ми след като трябва да ги събирам от три различни градини и квартали?
Няма как да е гарантиран достъпът, защото детската градина е социална услуга и не е задължителна. Именно защото е социална услуга, цели да подпомогне най-нуждаещите се. Очевидно родителите на дете, което няма баби да го гледат са по-нуждаещи се от място в яслата, от такива които имат баби и дядовци на разположение. Да, аргументът че детето трябва да се социализира е напълно валиден. И затова винаги съм била с две ръце "за" децата да посещават ясла/ДГ. Но аргументът "няма кой да гледа детето" е с доста по-голяма тежест в случая. Затова не е редно дете, което може да го гледат баба и дядо да измести друго, което няма кой да го гледа.

# 680
а редно ли е майката да напусне работа, за да го гледа? Масов случай, какъвто ще бъде и моят.

# 681
Това сериозно ли?
Всички деца трябва да имат достъп до Образование. В яслите и ДГ децата също се образоват! Това има или не баба и дядо на разположение няма значение. С нищо няма да си помогнем ако се караме за такива неща.

# 682
бабите и дядовците са си отгледали децата, защо трябва да са длъжни да гледат внуци. Гледането на нашита деца си е наше задължение. И при положение, че плащаме данъците си в район Х, не разбирам защо да си водя детето в район У на детска градина.

# 683
Никой с никой не се кара, споделяме мнения. Не е редно една майка да напусне работа, за да си гледа детето. Коментарът ми беше по отношение сравнението на дете, посещаващо частна ясла и дете, което го гледат вкъщи майка му или баба му и защо едното трябва да има някакво предимство пред другото. Никъде не съм написала, че една майка трябва да напусне работа, за да си гледа детето...Безумие е изобщо една майка да бъде изправена пред тази ситуация, но за съжаление сме сбъркана държава....
А това дали има или няма баби и дядовци на разположение да гледат детето, повярвайте ми е от огромно значение!

# 684
  • София
Аз не мога да повярвам, че чета такива коментари? Как може някой да каже: Защо детето ще е с предимство, ако бащата не е имал късмет и го е блъснала кола? Хора, чувате ли се какво говорите? Факт е, че местата не достигат, но тези деца ли са проблема? Или държавата е проблема?
Аз съм решила да я пратя да ясла в съседен град , ако не я приемат в София. Там се избиват за деца. Дали ще пътувам 20 или 40 минути не ми е фатално. Винаги има начини, стига да има желание. Това не е края на света.

# 685
бабите и дядовците са си отгледали децата, защо трябва да са длъжни да гледат внуци. Гледането на нашита деца си е наше задължение. И при положение, че плащаме данъците си в район Х, не разбирам защо да си водя детето в район У на детска градина.
Не са длъжни, разбира се! Но в критична ситуация, в която нямате друг избор, те винаги ще помогнат на Вас - тяхното дете! Така, ако не приемат Вашето дете на ясла, поне знаете че ще има на кой да го оставите и няма да Ви се налага да напуснете работа, за да го гледате. Едва ли Вашите родители ще кажат "Няма да го гледаме това внуче, напускай работа и си го гледай сама!". Докато, ако нямате на разположение тези баба и дядо на разположение, напускате работа или си давате заплатата за частна ясла и увисвате на заплатата на таткото например...или още по-лошо, ако става дума за самотна майка.  Няма сила на света, която да ме убеди, че нямало значение дали има баба, която да помага.

# 686
Всеки гледа през своята призма, което е нормално. За вас може да не е проблем 40 минути, за други - е. Четно казано от новите правила прецакани са само родителите с каки батковци, друго много не се е променило.. И преди беше бинго, но поне тогава децата с каки и батковци влизаха сигурно. Сега и те са в бингото.

# 687
Всеки гледа през своята призма, което е нормално. За вас може да не е проблем 40 минути, за други - е. Четно казано от новите правила прецакани са само родителите с каки батковци, друго много не се е променило.. И преди беше бинго, но поне тогава децата с каки и батковци влизаха сигурно. Сега и те са в бингото.
Прецакани са и родителите на близнаци, защото са в една опашка с децата с каки и батковци и еднакви точки в класическия случай. А преди близнаците почти нямаха конкуренция в социалната опашка и влизането им беше гарантирано.

# 688
  • София
значи най-малко прецакани са си стандартните деца, без да са близнаци, без каки и батковци в градинска възраст, с бащи и майки.
те и преди влизаха,ако изобщо се класират, само с късмет, сега пак така  Rolling Eyes

# 689
Не е само проблема за деца с каки и батковци. Проблем е и че са обявени малко места или 0 места.

Баба и дядо е добре да има, но!
Колко от тях са под 65 год. и не работят?
Колко от тях са здрави?
Колко от тях могат да гледат толкова малки деца( да ги хранят, да сменят памперси)?

Общи условия

Активация на акаунт