Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 5

• 82 843
  • 742
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Наредбата за детските градини и предучилищните групи, която приеха на същото заседание на СОС си я има вече качена окончателна, ама тази никаква я няма...Голямо писане, подреждане и мъдрене му удариха.

# 151
  • София
Само информативно - предните 2 години занималнята при  нас беше до 18. От тази година е до 17.35, като в петък е до 17.20. А като минат децата 2-ра смяна, няма особено значение кога свърша занималнята Wink
ПС. Исках да запиша малкия на спорт в у-ще - тамън щеше да се засече с шестия час на кака си, но той категорично ми отказа.

# 152
Извънкласните дейности се плащат и сега като те зачисляват към дадено училище няма гаранция, че тези дейности ще се харесат на детето. В крайна сметка много родители нямат възможност за такива допълнителни разходи. Така, че могат да разчитат само на безплатна занималня.

И само да кажа, че например в ДГ много подробно ни разгледаха документите, директорката ме поразпита за работата ми, тъй като влязохме с такъв критерий, така че не трябва да се разчита много, че може да не се задълбочат дали си отбелязъл нещо или само си сгрешил. Естествено в училищата може да е по-различно.

# 153
  • Куциндрел
За ДГ и ние ползвахме точки по месторабота. Уверението си беше ОК и не са ме разпитвали. Същото беше и за яслата.

# 154
За ДГ и ние ползвахме точки по месторабота. Уверението си беше ОК и не са ме разпитвали. Същото беше и за яслата.
При мен също всичко беше наред, но вероятно й беше интересно, но , съм малко мнителна и тогава си помислих, че просто разпитва, за да види дали действително работя там, откъдето имам бележка. Иначе жената е много точна и мисля, че е доста принципна.

# 155
Трябва ли да вадим някакви документи преди класирането? За Удостоверенията за адрес по-конкретно...?!?

# 156
  • София
Миналата година пак пишеше в наредбата, че документите, с които се доказват заявените точки, се предоставят при записване, ама на мен ми ги поискаха при подаване на документите още и се наложи спешно да отида до ГРАО да си извадя удостоверение (кандидатсвах за предучилищна в училище и приемът беше по правилата за 1 клас). Така че тази година мисля да си вържа гащите и да отида за удостоверение преди подаването на заявление в училище.

Нашата занималня също е до 18 часа, като някои от допълнителните дейности са до 20 часа, но пък е вярно, че детето може да не харесва точно тези, късните, а може и родителите да нямат възможност да отделят средства за такива неща. А занималнята си е до 18 часа чак до 4 клас, като всеки клас има своя учителка за тези часове, не се събират 2-3 или повече класа заедно с една учителка, както съм чувала, че се прави в някои училища. Събирания има, ако има някаква екскурзия и учениците, които няма да ходят са малко на брой.

# 157
Аз за занималните съдя от колегите ми. Те определено бързат да си вземат децата около 17  часа, но не съм ги питала дали просто кръшкат или занималнята е дотолкова😀

# 158
  • sofia

Нашата занималня също е до 18 часа, като някои от допълнителните дейности са до 20 часа, но пък е вярно, че детето може да не харесва точно тези, късните, а може и родителите да нямат възможност да отделят средства за такива неща. А занималнята си е до 18 часа чак до 4 клас, като всеки клас има своя учителка за тези часове, не се събират 2-3 или повече класа заедно с една учителка, както съм чувала, че се прави в някои училища. Събирания има, ако има някаква екскурзия и учениците, които няма да ходят са малко на брой.
[/quote]

Супер ,че има такова училище  Peace . Късметлии сте  Wink .
При нас за съжаление нещата не стоят по този начин ,но какво да се прави всеки се оправя според ситуацията .

# 159
Ама и наемателите плащат данъци. Техният ДОД отива в държавната хазна, а СО получава пари и от бюджета, не само от местните данъци и такси. Това може да се види на сайта на СО, има описано как се формират приходите и какви са планираните разходи.
И не че нещо, ама въртим и сучем и накрая пак си говорим кой е по-по-най... Щото СО си спазва принцип "разделяй и владей"...
Не всички, които са под наем плащат данъци, дори повечето не плащат.
Естествено, че има и допълнително финансиране, но не е едно и също да плащаш данъци в София и да си с постоянен адрес извън София, където данъците са различни, по-ниски обикновено.
Затова са и тези предложения за предимство на постоянния адрес. Всъщност допълнителната точка, която се получава при кандидатстване за детска градина за съвпадение на постоянен и настоящ адрес не е лоша. Можеха да взаимстват повече неща от с-мата за детските градини.
Нашата занималня е до 17.30 с дежурен учител до 18 часа.

# 160
  • София
Значи, аз когато съм имала възможност съм бързала да я взема и в 14ч, ама не защото занималнята е до толкова, а защото е убийствено детето да прекара в училище от 8 сутринта до 18ч следобед. Това няма нищо общо с детската градина и ги смила от умора, особено докато свикнат. Затова и целях училището да е близо, за да може при първа възможност да й спестя този ад и да се прибира или тръгва наобед.

# 161
  • София
Занималнята и при нас е до 17:30 часа и в този час децата вече са изкарани пред входа на училището и не мога да си позволя да закъснея, защото детето ми стои отпред, а и след 10мин закъснение и госпожата ми звъни, защото иска да си ходи...Случвало ми се е няколко пъти да не успея да стигна до този час и детето ми стои само до охраната и определено не е приятно това за едно дете, особено в 1 клас...Дъщеря ми ходи на танци, но те са 2 дни в седмицата, срещу 45лв такса...не мога да си позволя да и уплътня и другите 3 дни...и финансово няма да издържа, а и не мисля че и за детето е добре всеки ден да е от 8:00 до 19-20ч в училище.
Изключително трудно ми е от другия край на София да стигна до квартала в 17:30, но не бих си избрала училище близо до работата..Сега детето ми е 3 клас и ми е по-спокойно, че дори и да закъснея тя ще си тръгне и ще се прибере в нас, вместо да стои пред училището и да ме чака да се преборя с трафика и да стигна до нея. А относно работата...днес съм там, утре - не се знае...сигурна и вечна работа няма...на предишната си месторабота работих 12 години, но уж сигурната фирма фалира и сега съм в друг квартал на друга работа...за съжаление и сегашния ми работодател явно ще приключи дейността си и отново ще съм на друга....не ми се мисли, ако детето ми учеше в зависимост от това, къде работя...

# 162
  • София
Сигнализирала ли си някъде затова, че децата ви биват изкарани пред училище в 17.30? Това е пълен абсурд и нямат абсолютно никакво право да го правят.

# 163
  • София
Мисля, че се работи по отстраняването на грешките: като липсващите адреси. Това ще отнеме време.

А и е по-лесно да няма много време за протести.

# 164
  • София
Да ви шокирам и аз с часовете на занималнята. Всъщност 1 и 2ри клас се водят целодневно обучение. Класът си е следобед с 1 учителка в същата стая, само те. Свършват в 16:40 ч.
Да, има доп. дейности - до 17:30 и едно карате само, което е до 18ч. Така че наистина е трудно да се обобщава и да се дават съвети на други родители. Всеки трябва да си проучи у-щето и да взима решение как да организира най-добре деня на детето си. Съгласна съм с jijibiji, че дори и да не се намесва финансовата страна на въпроса за децата е убийствено да прекарват над 10 ч. в у-ще.

Общи условия

Активация на акаунт