Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 5

• 82 940
  • 742
  •   1
Отговори
# 480
  • Sofia
Когато вадих удостоверения за настоящ адрес стана веднага - плащаш таксата и ти го връчват. Предполагам, че с удостоверението за промени на настоящ/постоянен адрес ще е същото.

# 481
  • София
По-назад се обясни, че експресната поръчка е 3.50, а за три дни е безплатно. И е съвсем различно удостоверение, не това, с което се сменя адреса.

Ако имате по-голямо дете в училището, трябва и за него да вадите такова удостоверение.

# 482
  • София
Според мен заявените критерии ще се доказват при записване, а не при кандидатстване. Т.е. подавате си заявлението и в някой от следващите дни отивате и си вадите удостоверението, а на 5.06 като излезе класирането, заедно с оригинала за завършена предучилищна група го носите в училище, за да запишете детето.

# 483
Според мен заявените критерии ще се доказват при записване, а не при кандидатстване. Т.е. подавате си заявлението и в някой от следващите дни отивате и си вадите удостоверението, а на 5.06 като излезе класирането, заедно с оригинала за завършена предучилищна група го носите в училище, за да запишете детето.

Така мисля и аз.

В удостоверението се вижда колко време назад, вкл. и по време на подаване на заявлението, сте живели на адреса.

# 484
Как точно се казва удостоверението,което вадите и даже вече сте извадили някои?

# 485
  • София
Оригинал на удостоверение за промени на постоянен адрес на детето, издадено от съответната районна администрация /приложение № 16 към чл. 24, ал. 1 от Наредба за издаване на удостоверения въз основа на регистъра на населението;

Оригинал на удостоверение за промени на настоящ адрес на детето, издадено от съответната районна администрация /приложение № 17 към чл. 25, ал. 1 от Наредба за издаване на удостоверения въз основа на регистъра на населението;

# 486
  • София

Така мисля и аз.

В удостоверението се вижда колко време назад, вкл. и по време на подаване на заявлението, сте живели на адреса.

Би трябвало да е така и миналата година дори пишеше изрично, че всички документи, доказващи заявените критерии се предоставят при записване, обаче на мен ми поискаха удостоверение за адрес при подаване на документите. Други познати споделиха същото за други училища. Затова аз мисля да отида на 16.04. да извадя удостоверението и след това да отида в училището да подавам заявление, пък ако ми кажат да си го задържа и да го занеса при записване, то не се губи.

# 487
  • София
И при нас при кандидатстване  миналата година проверяваха документите и предимствата и чак тогава отбелязваха в заявлението точките.
Така според мен си спестяват малко работа - искат да избягнат класиране на дете с нередовни документи. Щото после трябва да му откажат записване и да пуснат мястото отново.

# 488
  • София
То принципно така е супер, стига предварително да са обявили, че ще ми искат удостоверяване на критериите при подаване на заявлението. Защото ако не го напишат и ме върнат като отида да подам, ще стане малко неприятно Simple Smile

# 489
  • София
За голямата ми трябваше документ, когато тя кандидатстваше, и миналата година за брат й се бях подготвила предварително.
Една позната обаче била отишла без удостоверение за адрес. Помолили я да го донесе, за да отбележат точките...

Затова по-добре да се пита по тел. Щото колкото и правила/наредби да има, все се вкарва момента на лично тълкуване.

# 490
  • София
То всъщност си пише:

Първа група деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището и постоянният/настоящият им адрес не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявлението.

# 491
Попълнено заявление плюс подадено удостоверение.

Защото може някой да си напише,  че е в първа група, да го класират "на доверие", а после няма доказателство или не отговора на написаното

# 492
  • София
Според мен този документ ще се иска при подаване на заявлението. При това вероятно ще се иска оригинал за всяко училище, в което се надидатства. В нашето ОДЗ имаше среща с представители на 3те училища от района и директорката на едното каза, че за разлика от други години ще се иска оригинал, няма да може с копие да се подава в различните училища, за които се борят децата. И е нормално да го искат при подаване на заявлението, а не всеки да си измисля нещо, а после да се сверяват данните и да отпадат деца...

# 493
  • София
Когато кандидатствахме за градина, критериите се удостоверяваха при записване, което е абсолютно нормално. От догодина ако въведат електронна система няма да има как да доказваме адреса при кандидатстване, така че не виждам логика да го искат и сега. Ако са решили да се презастраховат, ок, но никъде не пише, че трябва да се носи като се подава заявлението.

# 494
  • София
Когато кандидатствахме за градина, критериите се удостоверяваха при записване, което е абсолютно нормално. От догодина ако въведат електронна система няма да има как да доказваме адреса при кандидатстване, така че не виждам логика да го искат и сега. Ако са решили да се презастраховат, ок, но никъде не пише, че трябва да се носи като се подава заявлението.
И аз това се опитвах да намеря, но не видях такова изискване. В т.5.2 пише, че при кандидатстването се подава заявление и нищо друго. https://council.sofia.bg/documents/20182/599819/R.1%2C2%2C3-PR-8 … 95ce-47ed6998b35e

Общи условия

Активация на акаунт