Етажна собственост - между филм на ужасите и латино сериал - 5 тема

• 52 907
  • 736
  •   1
Отговори
# 240
Договорите към операторите могат да се преподпишат със сменен титуляр. Сменяла съм на близооо преди време. Попитайте, не мисля, че ще е проблем.

# 241
  • Вестерос
за почистване и за вземане на решения от този тип 50% кворум или ако нямате,се изчаква 1ч и тогава мисля беше 30%.
И аз да питам нещо,дали някой е откривал сметка при Етажна Собственост?Искат ми заверен протокол от Нотариус....
Тук пише 3/4 и след час - колкото са толкова... Close
Скрит текст:
II. ОБЩО СЪБРАНИЕ
Чл. 4.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Общото събрание може да взема решения, ако на събранието присъствуват поне 3/4 от собствениците. Решенията се вземат с мнозинство от гласовете на присъствуващите на събранието собственици.

(3) (Нова - Изв., бр. 32 от 1957 г.) Ако при първото свикване не се явят нужното число лица, събранието се отлага за 1 час по-късно при същия дневен ред и се счита законно, колкото и лица да се явят. https://lex.bg/index.php/laws/ldoc/-25376254
Купих на БОБ 2лв на месец,плащам го през FastPay и ми дават касов бон,за СИМ картата и за пакета,май платих 10лв.Иначе от предната фирма,която смених ,ме омайваха със 7лв на месец да плащам и за СИМ карта,Най-евтината опция е БОБ,подписвате договор на Ваше име,в офис на Мтел/А1... се помещават,като обясните на консултанта си знае
Това предстои да се реши.
Аз не искам да подписвам такова нещо на мое име. Утре като поеме някой друг плащанията, аз ще  му треперя. Как може да се реши проблема?
Цитираното НЕ е актуалният закон!

ЗУЕС- https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135614516

# 242
  • София
Договорите към операторите могат да се преподпишат със сменен титуляр. Сменяла съм на близооо преди време. Попитайте, не мисля, че ще е проблем.
Здрасти,
Да не спамя в темата - какво ще рече "сменен титуляр."
Знам че за промяна тит-р се плаща 12лв (е мтел, боб...).
Стана дума вчера за този въпрос - Кой ще е титуляра и всеки се покри Grinning
W bob е 2лв/мес.

# 243
  • Габрово
Какво може да се предприеме за съсед,който живее  на горния етаж,
много шум  се шува отгоре -тропане,...а той казва -аз съм отгоре , а ти ще търпиш...

# 244
Реално нищо... Ако е силен шум в часовете за почивка - сигнал до полицията. Ако е просто тропане, няма много какво да се направи. Освен да наемеш някой як младеж да го респектира.

# 245
Има ли санитарен минимум за провеждане на събрания - в смисъл дали 1-2ма могат да си направят събрание /и как се доказва че са го обявили/, да си вземат решение и то да носи последствия за целия блок /четох ЗУЕС, но там не виждам долна граница на присъстващи/
Благодаря!

# 246
Има ли санитарен минимум за провеждане на събрания - в смисъл дали 1-2ма могат да си направят събрание /и как се доказва че са го обявили/, да си вземат решение и то да носи последствия за целия блок /четох ЗУЕС, но там не виждам долна граница на присъстващи/
Благодаря!

Когато има обявено събрание, ако всички не са дошли се чака един час и тогава чак се започва и се записват присъстващите.(чл.15)
Зависи какво ще решавате, но за повечето неща трябва 67% мнозинство от собствениците. (По-точни примери има в "приемане на решения от общото събрание" чл. 17)

"Кворум за провеждане на общото събрание

Чл. 15. (1) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Общото събрание се провежда, ако присъстват лично или чрез представители собственици на най-малко 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, с изключение на случаите по чл. 17, ал. 2, т. 1 - 4 и 7.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Ако събранието не може да се проведе в посочения в поканата час поради липса на кворум по ал. 1, събранието се отлага с един час, провежда се по предварително обявения дневен ред и се смята за законно, ако на него са представени не по-малко от 33 на сто идеални части от общите части на етажната собственост."

# 247
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Благодаря!

Когато има обявено събрание, ако всички не са дошли се чака един час и тогава чак се започва и се записват присъстващите.(чл.15)
Зависи какво ще решавате, но за повечето неща трябва 67% мнозинство от собствениците. (По-точни примери има в "приемане на решения от общото събрание" чл. 17)

"Кворум за провеждане на общото събрание

Чл. 15. (1) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Общото събрание се провежда, ако присъстват лично или чрез представители собственици на най-малко 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, с изключение на случаите по чл. 17, ал. 2, т. 1 - 4 и 7.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Ако събранието не може да се проведе в посочения в поканата час поради липса на кворум по ал. 1, събранието се отлага с един час, провежда се по предварително обявения дневен ред и се смята за законно, ако на него са представени не по-малко от 33 на сто идеални части от общите части на етажната собственост."

допълвам с ал. 3 Wink
Цитат
(3) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Когато в случаите по ал. 2 липсва изискуемият кворум, събранието се провежда на следващия ден, а ако той е почивен или официален празник, в следващия работен ден, в часа и на мястото, посочени в поканата по чл. 13, ал. 1 за свикване на общото събрание. Ако липсва необходимият кворум по ал. 1, събранието се провежда по предварително обявения дневен ред и се смята за законно, колкото и идеални части от общите части на етажната собственост да са представени.

# 248
А може ли да да се допълни дневния ред? Защото в тези алинеи пише все за
 "предварително обявения дневен ред"

# 249
принципно винаги можете да сложите точка "други", но ако е за нещо скъпо и/или важно аз не бих опитвала.

# 250
Точно ал.3 ме навежда на мисълта, че и 2ма могат да си направят събрание /друг е въпросът обявено ли е и как/ и на него  да вземат решение в отсъствието на останалите, но с последствия за тях... Тази алинея сигурно е създадена за добро, но явно е вратичка и за други начинания...
Благодаря ви

# 251
за мен е добро решение.
ако предварително е обявена дата, час и дневен ред се предполага, че който е заинтересован ще дойде на събранието.
които са безразлични към обсъждането, решенията и всичко свързано с управлението на ЕС няма как да бъдат задължени да дойдат. вместо тях ще решават присъстващите.

# 252
  • Вестерос
Именно затова законодателят е решил да има ал.3. Това е и моята логика.

# 253
  • Варна
Аз събрах нашата етажна собственост с покана, поставена с протокол. Образците взех от сайта на районното ни  кметство Спазих законовия срок, не съм звънила на никого да каня. Не живея в сградата от 4 години, преди това съм живяла там 6 години.
Справка на общите части направих от електронния кадастър.
Всичките съседи ги събрах в две групи в месимджър и вайбър.
Там гледаха оферти и договори за домоупрВител, там беше и сравнителната таблица.
Вложих време и днес подписах договора за новия ни домоуправител. Важно беше, че всички виждаха всичко и знаеха кой платил, кой не.

# 254
При нас има един проблемен апартамент. Не искат да плащат за ремонти - висят им едни 25 лв ремонт на асансьора, май не плащат редовно и месечните такси, вдигат шум (слушане на чалга, тропане), а домоуправителят и касиерът явно действат само с подканване и вербално напомняне. Някой заемал ли се е да събира принудително пари от такива? Много ли време отнема?

Общи условия

Активация на акаунт