Етажна собственост - между филм на ужасите и латино сериал - 5 тема

• 52 411
  • 736
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте,
Имам следното питане: новодомка съм от няколко месеца и досега не съм се запознала с домоуправителя ( не са ми искани такси, нито да попълвам информация за домова книга, нито нищо). Няколко съседа ме упътиха кой е домоуправител, но всички с думите, че не са доволни от него, не върши нищо, отказва да събира пари за ремонт, трудна комуникация и т.н. Самосиндикално някои съседи събират пари за ремонт на покрива ( разбира се, че дадох, самия домоуправител отказва да даде), но от самия изпълняващ длъжността не съм видяла никакво действие ( вкл. не знам как събира пари за чистачка). За да не ме упрекнете-няколко пъти звънях на апартамента с намерение за запознанство, но безуспешно.. Та, основно ме интересува-как най-деликатно да свикам събрание, за да се смени този домоуправител (няколкото съседи, с които съм се запознала са съгласни да ме предложат за домоуправител), да предаде документацията и да се прецени какви ремонти бихме могли да организираме? Всякакви идеи ще са оценени.
Лек ден ви желая

# 706
  • Варна
Ето какво намерих в закона.

Инициатива за свикване на общото събрание
Чл. 12. (1) Общото събрание се свиква най-малко един път годишно от:
1. управителния съвет (управителя);
2. контролния съвет (контрольора).
(2) Общото събрание може да се свика и по писмено искане на собственици, които имат
най-малко 20 на сто идеални части от общите части на сградата.
(3) Искането по ал.2 се отправя до управителния съвет (управителя), който свиква
общото събрание в 10-дневен срок от получаването му.
(4) (Изм.- ДВ, бр.57 от2011 г.) Когато управителният съвет (управителят) не свика
общото събрание в срока по ал. 3, общото събрание се свиква от собствениците по ал. 2 по реда,
предвиден в този закон.
(5) (Нова- ДВ, бр.57 от2011 г.) Общо събрание може да бъде свикано от всеки
собственик или ползвател в неотложни случаи или когато е изминала повече от една година от
последното проведено общо събрание.
(6) (Предишна ал. 5, изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) При нововъзникнала етажна собственост
първото общо събрание се свиква в 6-месечен срок от възникването й от собственици на
самостоятелни обекти, които имат най-малко20 на сто идеални части от общите части. Когато
общото събрание не е свикано в посочения срок, то може да се свика от всеки собственик или
ползвател.

Ако има някакви промени, да пишат по-запознати от мен.

# 707
Нашият домоуправител  (който не е избран, нито е официален, но изпълнява тази роля) решил да спре асансьора.
Защото хората не го ползвали (той не живее във входа, има апатамент). Питал този и онзи от първите етажи - не го искали. Но мен и другите не питал. Случайно научих от асансьорната фирма и казах никакво спиране. С малки деца сме, количка, бебе.....
Потърсих отговор, от него, нищо.
Свиках спешно събрание - той свиквал събрания, как така съм го прескочила. Толкова го защитавах преди, направо съм потресена какви ги върши.
Отделно ми казаха, че завзел място от общата собственост на входа, но тъй като нямало ток, се закачил за общия. И тръгнал да ми говори зад гърба на мен сега пред другите собственици!
Ако продължава, освен да подам оплакване за този ток, беше станала авария, може да е свързано.

# 708
Каква е тази обща площ която е заел- вие не сте ли я виждали, нали живеете там?
За нея се подава жалба в общината или в ДНСК - зависи от височината на блока.
Енергото една ли ще се намесят.

# 709
Каква е тази обща площ която е заел- вие не сте ли я виждали, нали живеете там?
За нея се подава жалба в общината или в ДНСК - зависи от височината на блока.
Енергото една ли ще се намесят.
Ще се намесят, ако подадете не жалба, а сигнал, в който ги уведомите за неправомерно включване (за което обаче трябва да сте сигурна, иначе е набеждаване), с копие до ПБЗН (пожарната). Подчертайте, че по Ваше мнение това създава опасност от пожар. Ще видите как ще реагират.

# 710
Скептична съм. Говаря от личен опит и то не за комшийски свързвания. Плащаш ли им...няма да се намесят. След електромерите...не ги касае.

# 711
Мястото е специфично, под стълбище, до мази. Който не ходи там, не го касае. Сложена е врата.

# 712
Ясно. Жалбичка за незаконно приобщаване на обща част ....

# 713
Може ли въпросче, твърдоглава съседка иска да сменя входната врата въпреки че на събрание не се постигна решение за смяна (гласовете бяха по равно). Съседката е повикала фирма. Трябва ли да плати касиерът, след като няма решение на ОС, с което да оправдае разхода?

Входът е много смотан, протоколи от събранията няма, няма домова книга или каквато и да е друга документация, има избран само домоуправител и касиер.

# 714
  • Варна
Според мен, нищо не трябва да плащате. Тя като иска нова врата, да киха от джоба си.

# 715
И според мен не трябва да се плаща, щом няма решение, но да питам все пак.
Има ли някакво основание съседката да търси сумата от ЕС впоследствие?

# 716
Ами то като нищо не ви е по закона, и плащането не пречи да е пак така - извън закона, несъобразено със закона, несъобразено с решението ви. Ще платите новата врата от касата и нищо не може да направите...
На равно били гласовете казвате - вероятно на калпак сте ги броили. По закон се смятат идеалните части...

# 717
ЗУЕС предвижда Ваш съсед да си търси от вхда парите за направен ремонт касаещ общите част. Това по принцип говорим.
Вие обаче както е казала Тета пребройте ид.ч. на всеки присъствал, а не колко хора са гласули За и Против.

Последна редакция: чт, 30 май 2019, 10:40 от drago_2008

# 718
  • Варна
Това не би ли трябвало да важи само за неотложни ремонти?

# 719
  • София-в сърцата на моите деца
А вратата за смяна ли е по принцип?

Общи условия

Активация на акаунт