Майчинството счетоводно-76

• 70 315
  • 759
  •   1
Отговори
# 285
  • София-Младост
Желателно е всичко да е оформено и да се знае по-отрано, а не на 04.08. подавам, на 05.08 съм на работа;) Специално при прехвърлянето си има документи, които се подават и до двамата работодатели.

# 286
Здравейте, моля за помощ за следния въпрос:
Родих дъщеря си в края на февруари т.г. и ползвам първата година от майчинството си.
Ако забременея в близките месеци (дай Боже) и родя още едно дете, за да са породени децата, какво ще стане с втората година от първото майчинство - какво обезщетение се дължи от НОИ за нея, и може ли да се прехвърля на бабата, например?
Идеято ми е в края на първата година от майчинството да родя още едно дете и да ползвам две години обезщетения на 90%.
И още нещо: какво обезщетение бих получавала от НОИ за първата година от майчинството на второто дете - тоест, отново ли е 90% от доходите ми за 24 месеца назад (тоест ако сега взимам над 1200 лв майчински, ще взимам ли толкова и за първата година на второто дете)?
Предварително благодаря за отговора и се извинявам, ако въпросът е малко объркан.. Simple Smile

Последна редакция: чт, 12 апр 2018, 18:10 от Sniffex

# 287
Здравейте, имам издаден болничен за един месец от 10 април. Имате ли представа кога би следвало да ми се изплати обещетението от НОИ?

# 288
  • София-Младост
Здравейте, имам издаден болничен за един месец от 10 април. Имате ли представа кога би следвало да ми се изплати обещетението от НОИ?
10 работни дни от подаването в НОИ, крайният сро на работодателя е 10.05.

# 289
  • В полите на Пирин планина
В срок от десет работни дни, след като работодателят подаде данни в НОИ. Срокът му за подаване е 10.05.

Здравейте, моля за помощ за следния въпрос:
Родих дъщеря си в края на февруари т.г. и ползвам първата година от майчинството си.
Ако забременея в близките месеци (дай Боже) и родя още едно дете, за да са породени децата, какво ще стане с втората година от първото майчинство - какво обезщетение се дължи от НОИ за нея, и може ли да се прехвърля на бабата, например?
Идеято ми е в края на първата година от майчинството да родя още едно дете и да ползвам две години обезщетения на 90%.
И още нещо: какво обезщетение бих получавала от НОИ за първата година от майчинството на второто дете - тоест, отново ли е 90% от доходите ми за 24 месеца назад (тоест ако сега взимам над 1200 лв майчински, ще взимам ли толкова и за първата година на второто дете)?
Предварително благодаря за отговора и се извинявам, ако въпросът е малко объркан.. Simple Smile

Може да се получава същото обезщетение, ако се възползвате от застъпено майчинство. Може отпускът за гледане на първото дете да се прехвърли на бабата, ако тя е осигурена.

# 290
А ако е пенсионерка може ли?

# 291
А ако е пенсионерка може ли?

Ако работи някъде.

# 292
Таткото ако е самоосигуряващ се може ли?

# 293
Благодаря много за отговора Simple Smile

# 294
Таткото ако е самоосигуряващ се може ли?

Ако е осигурен и за фонд ОЗМ - да. Но имайте предвид, че ползва ли той отпуск по майчинство, то няма право да извършва дейността си като СОЛ или ако е управител на ЕООД или собственик на ЕТ, трябва да назначи прокурист или друг управител.

# 295
Здравейте, не знам дали ми е за тук въпроса. Объркали са моята фамилия и на детето в документите за първи избор на личен лекар. Ще е проблем ли това и какво да направим, за да се коригира? Пак ли да предоставя въпросните формуляри?

# 296
Да ги поправи който ги е объркал. За по сигурно им спретни един остър тон да им държи влага. Че такива грешки не се правят.

# 297
Ми то е малко сложно. Аз дадох формулярите на педиатърката, а тя един вид ни избра ЛЛ и ги е предала на нея, та от там явно е станала грешката, защото аз всъщност не съм и виждала тази ЛЛ. А пък и фамилията ни е необичайна за България...
Въпросът е дали грешката е фатална или има как да се оправи?

# 298
Връщаш им формулярите да ги оправят както искат.
По най-бързия начин. Другото не те касае. Имената трябва да са коректни!

# 299
Здравейте и от мен момичета!

С първата си бременност нямах никакви проблеми с тези неща, но сега с втората съм на друга работа и хаосът е пълен.

На 10.03 ми е издаден болничния ( 45 дни преди ПТР), в сайта на НОИ още няма инфо за подаден такъв от работодателя. Звънях и ми казаха, че обработват сега данните и инфо могат да ми дадат след 20-ти?

Другият ми въпрос - Работя във фирма, в която ни превеждат и ни осигуряват на 700лв, другото ( премията) го получаваме на ръка. На 10-то число ни превеждат авансите, на 26-ти заплатите и премията. Обаче, аз за тези 10 дни от март нямам никакви получени суми от работодател.... нито от това, което съм изработила, нито за първите дни от болничния...
Някой може ли да ми помогне с това, защото изобщо доверие нямам.
Благодаря ви много на всички и ме извинете, ако въпросите ми ви се сторят малко...... и аз не знам как!!

Общи условия

Активация на акаунт