Майчинството счетоводно-76

• 70 224
  • 759
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте попълвам документи за детски помощи. Искам да попитам как да опиша доходите си от болнични и обезщетения за майчинство. Родих средата на март и със ПИК код виждам болничния си до раждането, но не знам какви пари ще получа от болничния, който е след раждането.
И не ми е ясно, ако имам болничен за март месец, а ми е изплатен април - към март ли трябва да го описвам?

# 406
  • София-Младост
В какъв смисъл как да ги опишеш? Получената сума в месеца на получаване, без значение за кой се отнася. Ти ще подадеш кога-утре ли, или през май? Интересуват те само сумите получени до края на месеца, предхождащ този на подаване.

# 407
В какъв смисъл как да ги опишеш? Получената сума в месеца на получаване, без значение за кой се отнася. Ти ще подадеш кога-утре ли, или през май? Интересуват те само сумите получени до края на месеца, предхождащ този на подаване.
Значи си гледам по дебитната карта кога какво съм получила. Утре ще подавам.

# 408
Имам болничен за 14март-12април, се още нищо нямам изплатено. Знам, че ден,два по-късно е подаден и на 20април счетоводителката ми каза - ти досега болничен не си ли получавала, нямаш банкова сметка (бях й дала). Та пратих й отново, но дали има проблем?

# 409
  • София-Младост
https://
Имам болничен за 14март-12април, се още нищо нямам изплатено. Знам, че ден,два по-късно е подаден и на 20април счетоводителката ми каза - ти досега болничен не си ли получавала, нямаш банкова сметка (бях й дала). Та пратих й отново, но дали има проблем?
Проблем няма да има, а само забавяне в изплащането. За сметката се попълва едно приложение и се дава с болничния.

# 410
Здравейте, имам следния въпрос. Ако използвам всички 180 дни болнични, на които имам право по време на бременност върху какъв осигурителен доход ще бъде изчислено обезщетението ми за бременност и раждане, т.е ако от 28.05.2018 до 14.11.2018 съм в болничен какъв ще е осигурителния ми доход за този период?

# 411
  • София-Младост
Здравейте, имам следния въпрос. Ако използвам всички 180 дни болнични, на които имам право по време на бременност върху какъв осигурителен доход ще бъде изчислено обезщетението ми за бременност и раждане, т.е ако от 28.05.2018 до 14.11.2018 съм в болничен какъв ще е осигурителния ми доход за този период?
Доходът, от който е изчислено обезщетението за този период.

# 412
  • София
Едно въпросче, че ми се разминава информацията Simple Smile

Втората година от майчинството ако се върна на работа по-рано и детето тръгне на държавна ясла - ще получавам ли 50% от майчинството или не?

# 413
  • София-Младост

Втората година от майчинството ако се върна на работа по-рано и детето тръгне на държавна ясла - ще получавам ли 50% от майчинството или не?
Отговорът е само един-да.

# 414
  • София

Благодаря ти! Simple Smile

# 415
  • София-Младост

Благодаря ти! Simple Smile
Да допълня, че има вариант да се върнеш на работа, а детето да го гледа баба/дядо или трети човек...пак получаваш 50%. Ключово е, че ако детето тръгне на ясла, ти нямаш право да си во отпуск за отглеждането ме, затова трябва да се върнеш на работа или да ползваш друг вид отпуск.

# 416
Благодаря! А този доход  как да го изчисля?

# 417
Благодаря! А този доход  как да го изчисля?
Мисля, че 18 месеца назад се гледа, считано от месеца предхождащ този с болничния. Взима се бритните заплати, сборуват се и т.н., но нека се включи и друг. Междувременно можете да видите първия пост в темата, има изключително полезна информация, която отговаря на повече от половината зададени въпроси.

# 418
Чувствам се изключително глупаво, но си признавам, че се обърках Sad

От 25 май излизам в 45-дневния болничен преди раждане. Виждам, че този болничен се изплаща на 90%, а не както този за "лъжливо раждане преди 37 седмица", който е 80%. Същото важи и за 90 дни след раждането (този от болницата и от педиатъра). Едва след това започва получаването на обезщетение за майчинство.

Аз съм осигурявана на МРЗ в последните 22 месеца. Ясно ми е, че ще получавам 510 лева "майчинство", след болничните.

Въпросът ми е: 90% от това, върху което съм осигурявана в последните 18 месеца ли ще получавам в 135 дни преди и след раждането (което означава по-малко от минималната работна заплата), или МРЗ?

Благодаря ви предварително Heart
Извинявам се за тъпия въпрос, но наистина нещо се омотах Sad

# 419
  • Пловдив
Въпросът ми е: 90% от това, върху което съм осигурявана в последните 18 месеца ли ще получавам в 135 дни преди и след раждането (което означава по-малко от минималната работна заплата), или МРЗ?

От началото на 45 дневния ще получаваш 510 лв месечно.Преводите ще са накъсани,според датите на болничните

Общи условия

Активация на акаунт