Майчинството счетоводно-76

• 70 438
  • 759
  •   1
Отговори
# 675
Скрит текст:
Здравейте, предварително благодаря за съветите и коментарите. Имам дъщеря на година и 10месеца, а аз съм отново бременна в 11 седмица Simple Smile. За сега си използвам майчинстовото за гледане на дете до две години (380 лева). Спред вас как да процедирам от тук нататък. Последната заплата ми е 690 лева, но заради бонуси и извънредни последните месеци преди първата ми бременост майчисвото първата година беше около 1200 лева. Има ли вариант и за второто бебече да взимам същите пари?
   Да изляза в болничен ( и без друго вече лежах в болницат за отлепяне на сакчето)
  Да си пусна неплатена за гледане на третата година?
  Да си пусна отпуската натрупана донмомента?

Точно като старото майчинство няма как да вземаш. Може да си пуснеш натрупаната платена отпуска и след това да ползваш отпуск за временна работоспособност / за проблемна бременност /. За времето, в което си ползвала отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст ще се вземе МРЗ, действаща към съответния момент, за база.
А ако изляза свга в болниемн той на каква база ще се изчислява?

На база предходните 18 месеца.
От заплатата или се гледа майчиството от 380 лева?

# 676
  • В полите на Пирин планина
Скрит текст:
Здравейте, предварително благодаря за съветите и коментарите. Имам дъщеря на година и 10месеца, а аз съм отново бременна в 11 седмица Simple Smile. За сега си използвам майчинстовото за гледане на дете до две години (380 лева). Спред вас как да процедирам от тук нататък. Последната заплата ми е 690 лева, но заради бонуси и извънредни последните месеци преди първата ми бременост майчисвото първата година беше около 1200 лева. Има ли вариант и за второто бебече да взимам същите пари?
   Да изляза в болничен ( и без друго вече лежах в болницат за отлепяне на сакчето)
  Да си пусна неплатена за гледане на третата година?
  Да си пусна отпуската натрупана донмомента?

Точно като старото майчинство няма как да вземаш. Може да си пуснеш натрупаната платена отпуска и след това да ползваш отпуск за временна работоспособност / за проблемна бременност /. За времето, в което си ползвала отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст ще се вземе МРЗ, действаща към съответния момент, за база.
А ако изляза свга в болниемн той на каква база ще се изчислява?

На база предходните 18 месеца.
От заплатата или се гледа майчиството от 380 лева?

Период: 18 месеца, преди месеца, в който се ползва отпуск за временна неработоспособност.
Вземат се осиг. доходи през този период, а за периода в отпуск за гледане на дете - МРЗ. Няма как да засегне само периоди с осиг. доход, определен на база възнаграждението, докато си работила.
Това важи само за застъпено майчинство, но при теб не може да се осъществи, защото ще ти изтече отпускът за гледане на 1 дете, а няма да си в отпуск за бременност и раждане за 2 дете.

# 677
Здравейте! В момента съм по майчинство с първо дете и съм бременна с второ, което следва да се роди преди първото да навърши 2 години. Ситуацията ми е малко сложна, понеже от скоро сме в чужбина (страна от ЕС) и бих искала да родя там, но и да си получавам майчинството което ми се полага от БГ. Опитвам се да измисля документално как трябва да се случи всичко, защото болничен 45 дни преди термин няма кой да ми издаде от чужбина, а да пътувам до БГ толкова близо до термин ме притеснява. Затова въпросът ми е има ли процедура за получаване на майчинство при раждане в чужбина и каква е тя? Също ще съм благодарна ако някой може да ме насочи къде в НОИ (онлайн или на телефон) да попитам как стоят нещата, защото осъзнавам че случаят ми не е много стандартен и може и да не стане без питане директно.
Благодаря предварително на всички които ще се отзоват Simple Smile

# 678
HrisAni, аз прекъснах майчинството си и излязох в болничен, като подадох декларация за половината майчинство. Синът ми е на същата възраст, а аз съм в 18-19 г.с. като свърши майчинството бих могла да изляза в платен годишен, но фирмата е на мъжа ми и затова ще продължа с болничния...

# 679
  • София
Здравейте. Бих искала да попитам: докато една жена е в майчинство и в този момент фирмата, в която работи, обяви фалит, какво се случва с майката и майчинството, което взема?

# 680
Здравейте! В момента съм по майчинство с първо дете и съм бременна с второ, което следва да се роди преди първото да навърши 2 години. Ситуацията ми е малко сложна, понеже от скоро сме в чужбина (страна от ЕС) и бих искала да родя там, но и да си получавам майчинството което ми се полага от БГ. Опитвам се да измисля документално как трябва да се случи всичко, защото болничен 45 дни преди термин няма кой да ми издаде от чужбина, а да пътувам до БГ толкова близо до термин ме притеснява. Затова въпросът ми е има ли процедура за получаване на майчинство при раждане в чужбина и каква е тя? Също ще съм благодарна ако някой може да ме насочи къде в НОИ (онлайн или на телефон) да попитам как стоят нещата, защото осъзнавам че случаят ми не е много стандартен и може и да не стане без питане директно.
Благодаря предварително на всички които ще се отзоват Simple Smile
За 45 дневния - от лекар, който ще следи бременността в чужбина. Издава документ, който се превежда от легализиран преводач, работодателя го представя в НОИ. Спира се обезщетението за пълно майчинство и се пуска за половина с началото на 45 дни.
При раждането в чужбина отново се издава документ. Легализиран превод и работодателя го подава в НОИ.
Запитване към дирекцията за европейски регламенти в СОфия  - noi@nssi.bg

# 681
Сърдечно благодаря!

# 682
Болничният лист, който се издава от ЛЛ на детето може ли да бъде издаден със задна дата? Този от болницата ми е изтекъл на 5-ти юни, но се сетих чак днес.

# 683
  • София-Младост
Може.

# 684
Здравейте,момичета има ли запознати дали мога да взема отново болночен при условие ,че предния е от 10.05до 20.05 няма и месец да съм била на работа ?Принцично съм бременна във 11г.с наложи се да съм в болница.Опитах се да взема още предния път цялостен болничен до 45-дневния ,но АГ казва ,че било трудно за Телк можело да не ме одобрят и т.н От началото на годината вече имам взети 62дни вкл. с майския,освен това ако не могат да ми издадат сега болничен мога ли да си пусна неплатена при условие ,че имам платена ,понеже платената исках да я алея от началото на Юли с болничните и да ми стигнат до края ..?Малко объркано го написах ,но дано се разбере какво искам да се посъветвам Simple SmileБлагодаря,на всеки един отговор!

# 685
Здравейте,момичета има ли запознати дали мога да взема отново болночен при условие ,че предния е от 10.05до 20.05 няма и месец да съм била на работа ? - Може, но щом АГ не иска да ти даде, то питай ЛЛ за някакъв за период до 14 календарни дниПринцично съм бременна във 11г.с наложи се да съм в болница.Опитах се да взема още предния път цялостен болничен до 45-дневния ,но АГ казва ,че било трудно за Телк можело да не ме одобрят и т.н От началото на годината вече имам взети 62дни вкл. с майския - Какъв майчински? 62 кал. дни от ЛКК ли?,освен това ако не могат да ми издадат сега болничен мога ли да си пусна неплатена - Неплатен се ползва с разрешение на работодателя при условие ,че имам платена ,понеже платената исках да я алея от началото на Юли с болничните и да ми стигнат до края ..?Малко объркано го написах ,но дано се разбере какво искам да се посъветвам Simple SmileБлагодаря,на всеки един отговор!

# 686
Здравейте,момичета има ли запознати дали мога да взема отново болночен при условие ,че предния е от 10.05до 20.05 няма и месец да съм била на работа ? - Може, но щом АГ не иска да ти даде, то питай ЛЛ за някакъв за период до 14 календарни дниПринцично съм бременна във 11г.с наложи се да съм в болница.Опитах се да взема още предния път цялостен болничен до 45-дневния ,но АГ казва ,че било трудно за Телк можело да не ме одобрят и т.н От началото на годината вече имам взети 62дни вкл. с майския - Какъв майчински? 62 кал. дни от ЛКК ли?,освен това ако не могат да ми издадат сега болничен мога ли да си пусна неплатена - Неплатен се ползва с разрешение на работодателя при условие ,че имам платена ,понеже платената исках да я алея от началото на Юли с болничните и да ми стигнат до края ..?Малко объркано го написах ,но дано се разбере какво искам да се посъветвам Simple SmileБлагодаря,на всеки един отговор!
Те от болницата ще ми издадат ,просто исках да знам дали въпреки,че нямам и месец  разлика от предния болничен мога да взема друг.Майчински ли не съм казала това ,а Майски Simple Smile

# 687
  • София-Младост
Можеш да вземеш болничен по всяко време, когато има предпоставка за него.

# 688
Надини, не съм чела особено точно ... Smiling Imp

# 689
  • София
Скрит текст:
В системата на НОИ при прогнозно изчислване на майчинството ми излиза последния месец (април) преди 45 дневния на МРЗ. Предполагам всичко това е заради голямата каша, която сътвориха и работодателя ми беше платил заплата за половин месец, НОИ ми платиха целия месец болнични (продължение , не първични) и ми излиза и тази забележка:
Забележка   Има несъответствие между данните, подадени от работодателя/-ите (осигурителя/-ите) с декларация обр. № 1 за броя дни във временна неработоспособност за даден месец и броя на дните, за които е изплатено парично обезщетение от ДОО.

Според мен корекции за април не могат вече да се правят, предвид, че е юни, и тази МРЗ в последния месец в изчисленията влияе доста негативно за цялото изчисление на обещетението ми за майчинство (разликата с реалния доход , на базата на който ми плащаха болничните е над 4 пъти..).

Правилно ли се ориентирам? Или все пак могат да коригират нещата някак си.
Все още не са представили 45-дневния ми болничен в НОИ (аз съм го предала на 29ти май, така че тук още няма забавяне, но ще има със сигурност...)

Обърни се към счетоводството ти, могат да се коригират данните за април още повече, щом има проблем.

Счетоводството е в чужбина, те сътвориха тая каша, а аз се опитвам да им я разплета, защото иначе си остава за моя сметка. Периодите , на които обработват докумените нямат нищо общо с общоприетите. Като се сетя, че и декларации ще има да ми обработват след болничните лошо ми става....

НИкога не са оперирали в България, а аз съм им първата бременна изобщо, всички камъни ще ударя...

Общи условия

Активация на акаунт