Майчинството счетоводно-76

• 70 093
  • 759
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте момичета, предварително се извинявам, ако е коментиран въпроса преади. Проверох на първа страница информацията- не срещнах нещо, което да ми даде отговор , затова ще се допитам до вас Simple Smile
Моят случай е следния : в болничен съм от началото на годината, който изтича на 23.06, като това прави 172 дни в болничен . Аг ми казва, че повече не ми се полагат за тази година. 45-дневния ми болничен ми се полага от 17.07. Та за периода 23.06-17.07 трябва да намеря някакво решение: отпуска от работодателя или някакво явяване на ТЕЛК (което не ми е много ясно какво е ) Та въпроса ми е по-скоро много ли ще падне майчинството ми за първата година, ако ползвам тази отпуска между болничните и реално ги прекъсна ?
Приемам всякакви идеи и съвети , хубав ден на всички Simple Smile

# 691
  • София-Младост
Платен отпуск, не се отразява на обезщетението.

# 692
Здравейте!Извинявам се,ако въпросът ми не е за тук.Та ситуацуята е следната:От 4 юни пуснах малкия на ясла,съответно звъннах на шефа да му кажа и да ми пусне отпуската,която съм натрупала през майчинството.Обаче се оказва че продал фирмата и нямало как да стане,защото новата собственичка била починала и фирмата същестяувала само заради мен и другите 2 момичета в майчинство.Въпроса ми е сега аз след като си написах молбата за напускане мога ли да ползвам някаква борса,и ще взимам ли половината майчинство докато детето навърши 2 години?

# 693
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!Извинявам се,ако въпросът ми не е за тук.Та ситуацуята е следната:От 4 юни пуснах малкия на ясла,съответно звъннах на шефа да му кажа и да ми пусне отпуската,която съм натрупала през майчинството.Обаче се оказва че продал фирмата и нямало как да стане,защото новата собственичка била починала и фирмата същестяувала само заради мен и другите 2 момичета в майчинство.Въпроса ми е сега аз след като си написах молбата за напускане мога ли да ползвам някаква борса,и ще взимам ли половината майчинство докато детето навърши 2 години?

Щом сама си пуснала молба за напускане - само минимално обезщетение за 4 месеца - по около 9 лева на раб. ден е. Трябвало е да те освободят поради закриване на предприятието или част от него, също може заради закриване на щата... Но така биха ти дължали обезщетение. Няма да получаваш и 1/2 от майчинството, щом не си осигурена.

# 694
Задравейте! Искам да попитам миналите през това - вярно ли е, че изплащането на 45-дневния болничен, всичките до 135 дни след това и първите "майчински" се изплащат с огромно забавяне? От позната чух 2-3 месеца след раждането на бебето й превели първите пари от 45-дневния (нали попада в 2, при нея дори в 3 месеца) ... И се ужасих ...

# 695
  • София-Младост
Няма такова правило.

# 696
Ала-Бала, много Ви благодаря за бързия отговор Simple Smile За правило - то е ясно описано в сайта, както за другите болнични и не би трябвало да се случват подобни неща. Опитвам да разбера дали това е било някакъв прецедент при нея, или така си действат в НОИ на практика.
Наистина подобно забавяне от 2-3 месеца сериозно би навредило на бюджета ни, при това с малко бебче. Надявам се да не е честа практика, а по-скоро този случай да е изключение Sad

# 697
  • София-Младост
По-скоро е прецедент. Може да е имало някаква грешка, да  е връщан за корекция ит.н.

# 698
Благодаря Simple Smile

# 699
Здравейте
Аз съм в рискова бременност и съм в пети месец. Не ми дават да ставам от леглото, а трябва да си пусна болнични. Питам тук, за да мога да си спестя излишно разкатаване по улиците.
Разбрах че ми трябва ЛАК - купува ли се от книжарница или направо личния ми лекар ще ми го даде?
Личният лекар ли ще ми издаде болничен или гинекологът?
Моля да ме извините за глуповатите въпроси, но не съм си вземала никога болничен и не знам как става.

# 700
Здравейте
Аз съм в рискова бременност и съм в пети месец. Не ми дават да ставам от леглото, а трябва да си пусна болнични. Питам тук, за да мога да си спестя излишно разкатаване по улиците.
Разбрах че ми трябва ЛАК - купува ли се от книжарница или направо личния ми лекар ще ми го даде?
Личният лекар ли ще ми издаде болничен или гинекологът?
Моля да ме извините за глуповатите въпроси, но не съм си вземала никога болничен и не знам как става.

ЛАК се купува от книжарница, а ЛЛ ти я попълва, подписва и напечатва. Болничният зависи за какво ще го пускаш. Ако е за общо заболяване до 14 дни може ЛЛ, за бременност от следящия ви АГ.

# 701
О, на мен ще ми трябва болничен до края на бременността.

# 702
О, на мен ще ми трябва болничен до края на бременността.
в такъв случай, след като ЛЛ ти оформи картона трябва да говориш с АГ-то ти и той да те насочи към ЛКК или ако е част от комисия направо ти издава болничния. Всеки болничен е за 30 дни, подновява се всеки месец при необходимост

# 703
Здравейте,
предварително се извинявам ако е коментиран следния казус/намирам теми от 2006-2010 година/. Казусът е следния- детенцето ми е на 6 месеца. По всяка вероятност ще бъда съкратена(след разрешение на БТ) преди изтичане на 410 дни.  Въпросът ми е дали мога да получавам майчинство до 410 дни въпреки съкращението или трябва да се регистрирам в БТ като безработна? 

# 704
Да, ще получавате

Общи условия

Активация на акаунт