Майчинството счетоводно-76

• 70 654
  • 759
  •   2
Отговори
# 525
Здравейте,предварително се извинявам за дългия пост ,но четох много неща по въпроса и пак не намирам отговор.
Намирам се в следния случай:
На 21.06 .2018г сина ми става на 1г с дата на термин 27.06 до тогава съм в майчинство 1ва год. и взимам минимална работна заплата.
Но съм на временен трудов договор който обаче се прекратява в края на Юли месец и няма да бъде подновяван отново,т.е оставам без работодател и следователно без майчинство.
Сега се чудя какво мога да направя ,мога ли да прехвърля 2та година майчинство на бащата на сина ми,защото до колкото знам мога,но прочетох че след като моето трудово правоотношение бъде прекратено и той няма да има право да получава остатъка оъ майчинството,вярно ли е?
Накратко въпросите ми са:
1.Може ли да го прехвърля на бащата или е проблем както по горе обясних защо?
2.Мога ли да отида на бюрото по труда,за да получавам 4м обещетение при положение че преди 3г бях записана и получавах обещетение?
3. Полага ли ми се от местоработата преди изтичане на договора някаква платена отпуска и ако да кога трябва да отида да си я пусна?
4. И последно като цяло кога трябва да започна да оправям всички тези неща,за да не остана месец без никакво майчинство,когато машкия стане на 1г или още този месец да отида до работата?
Много ще съм благодарна на всички ,които прочетат поста ми и ми отговоряъ на въпросите Simple Smile

# 526
  • София-Младост
1. Може, но в момента на прекратване на ТД се прекратява и прехвърлянето.
2. Смятам, че да.
3. Полага се разбира се. Ако не се ползва трябва да бъде изплатен при прекратяване на ТД. До края на месеца не пречи да проверите колко отпуск имате и да го ползвате след изтичане на първата година.

# 527
2. Смятам, че да.
3. Полага се разбира се. Ако не се ползва трябва да бъде изплатен при прекратяване на ТД. До края на месеца не пречи да проверите колко отпуск имате и да го ползвате след изтичане на първата година.

Мерси,а тогава кой е най-добрия вариант ,за да не остана без майчинство 2та година,да ме назначат някъде фиктивно ли?
И ако да само здравните осигоровки ли ще трябва да давам на работодателя или всички,за да си направя сметка дали има смисъл? Simple Smile

# 528
  • В полите на Пирин планина
2. Смятам, че да.

Мерси,а тогава кой е най-добрия вариант ,за да не остана без майчинство 2та година,да ме назначат някъде фиктивно ли?
И ако да само здравните осигоровки ли ще трябва да давам на работодателя или всички,за да си направя сметка дали има смисъл? Simple Smile

Най-добре е да те назначат някъде фиктивно. Нужен е поне 1 отработен ден, за който ще се дължат пълни осигуровки и след това може да се ползва отпуск за гледане на дете до 2 год. възраст, за който се дължи само здравна вноска - 510 лева*4%.

# 529
2. Смятам, че да.

Най-добре е да те назначат някъде фиктивно. Нужен е поне 1 отработен ден, за който ще се дължат пълни осигуровки и след това може да се ползва отпуск за гледане на дете до 2 год. възраст, за който се дължи само здравна вноска - 510 лева*4%.

Супер много блгодаря! Simple Smile

# 530
Здравейте, предстои ми на 08.06 да изляза в болничен-45 дневния преди раждане. Трудовия ми договор е по заместване, очаква се титуляра да се завърне към септември, което означава, че моя договор ще се прекрати. 1.Въпросът ми е ще продължа ли да получавам обезщетението  за първата година? 2.И също след изтичане на първата година, мога ли да се осигуря фиктивно и да получа обезщетение за втората година?

# 531
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, предстои ми на 08.06 да изляза в болничен-45 дневния преди раждане. Трудовия ми договор е по заместване, очаква се титуляра да се завърне към септември, което означава, че моя договор ще се прекрати. 1.Въпросът ми е ще продължа ли да получавам обезщетението за първата година? Да, до изтичане на 410-е дни.2.И също след изтичане на първата година, мога ли да се осигуря фиктивно и да получа обезщетение за втората година? Да

# 532
Благодаря!

# 533
Въпрос относно 135 дена болнични преди и след раждане.
термин 18.04.2018 г.
от 04.03 до 17.04 - 45 дневен преди раждане
от 04.04 до 15.05 - 42 дни след раждане
остатък от 45 дневен 14 дни + 48 дни от педиатър = 62 дни 
Правилно ли съм сметнала ?
Последния болничен трябва да е до 16.07.2018 г. вкл

# 534
  • София-Младост
Въпрос относно 135 дена болнични преди и след раждане.
термин 18.04.2018 г.
от 04.03 до 17.04 - 45 дневен преди раждане
от 04.04 до 15.05 - 42 дни след раждане
остатък от 45 дневен 14 дни + 48 дни от педиатър = 62 дни 
Правилно ли съм сметнала ?
Последния болничен трябва да е до 16.07.2018 г. вкл
Да.

# 535
Здравейте, имам въпрос относно болничните в началото на бременноста доктора ми беше пуснал 2 пъти по 14 дни понеже ми се налагаше да лежа, но като се оправиха нещата се върнах на работа сега ще излизам в отпуск платен за 16 дни а след това ще ползвам болничен,  доктора пак каза че ще ми пуска по 14 дни толкова се полагало на бременна или там нещо от сорта ми обясни пък мой приятелки са ползвали по 30 дни Thinking тааа въпроса ми е ако няма прекъсване м/у болничните ще влияе ли по някакъв начин върху парите който ще взимам ? Или ако имат ден разминаване ? И вярно ли е че не може да ми пуска повече днии Disappointed

# 536
  • В полите на Пирин планина
Еднолично от лекар е до 14 дни. От ЛКК може до 30 календарни дни.
Ако има прекъсване между БЛ за всеки се изчисляват по 3 дни за с-ка на работодателя ти, а без прекъсване - се изплащат изцяло от НОИ.

# 537
Тъй като за първи път вземам болнични не мога да разбера как се смятат за минимална работна заплата - трябва да получа 80% от 510лв за месеца ли (на части изплатено и без първите 3 дена)?

# 538
  • София-Младост
Тъй като за първи път вземам болнични не мога да разбера как се смятат за минимална работна заплата - трябва да получа 80% от 510лв за месеца ли (на части изплатено и без първите 3 дена)?
Какъв е болничния, ако е за временна неработоспособност при него няма задължение да е не по-малко от МРЗ.
Смята се на база 18 месеца назад  80 %от среднодневно брутно, но не повече от среднодневно нетно възнаграждение. 

# 539
За 30дни от АГ е болничния, преди 45дневния. 18месеца назад - бях в майчинство, след това безработна 7-8месеца и след това на минимална заплата.

Общи условия

Активация на акаунт