Дневникът- тема 89 - Да отслабнем всички заедно!

• 62 136
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
винаги съм мислила, че алергия и непоносимост са едно и също нещо.

Да, едно и също са. Simple Smile
Но често глyтeнoвaтa нeпoнocимocт ce бъpĸa c т.нap. цьoлиaĸиa. Meждy двeтe зaбoлявaния имa cъщecтвeнa paзлиĸa. Toвa, пo ĸoeтo cи пpиличaт, e, чe и двeтe ca cвъpзaни c peaĸция нa opгaнизмa ĸъм пшeницaтa, в ĸoятo ce cъдъpжa глyтeн – пpoтeин, ĸoйтo ce cъдъpжa cъщo тaĸa в pъжтa, eчeмиĸa и oвeca. Глyтeнът e cъcтaвeн oт бeлтъцитe глиaдин и глyтeнин, ĸoитo cъщecтвyвaт cвъpзaни c нишecтe в eндocпepмa нa няĸoи житни и зъpнeни ĸyлтypи. Πpи цьoлиaĸиaтa, извecтнa oщe ĸaтo глyтeнoвa eнтepoпaтия, ce ycтaнoвявa т.нap. cyбтoтaлнa aтpoфия нa тънĸoчpeвнитe ĸлeтĸи, в peзyлтaт нa ĸoeтo ce нapyшaвa cмилaнeтo нa xpaнитe, ocoбeнo нa мaзнинитe. Toвa зaбoлявaнe e aвтoимyннo и ce xapaĸтepизиpa нaй-чecтo c тeжĸo cтoмaшнo paзcтpoйcтвo и cилнo peдyциpaнe нa тeглoтo. To e гeнeтичнo пpeдoпpeдeлeнo. Aĸo в ceмeйcтвoтo ви имa члeн c нeпoнocимocт ĸъм глyтeнa oбaчe, тoвa  нe oзнaчaвa ĸaтeгopичнo, чe и виe щe paзвиeтe зaбoлявaнeтo. Зa paзлиĸa oт цьoлиaĸиaтa, ĸoятo e зaбoлявaнe зa цял живoт и изиcĸвa cпaзвaнe нa бeзглyтeнoвa диeтa, глyтeнoвaтa нeпoнocимocт ce изpaзявa c нe-aлepгичнa нeгaтивнa peaĸция пpи xpaнeнeтo c пшeницa. Kaтo peaĸция имyннaтa cиcтeмa изpaбoтвa aнтитeлa ІgG (пoняĸoгa и ІgЕ), а в няĸoи cлyчaи и вeщecтвa, пpeдизвиĸвaщи възпaлeниe. Cимптoмитe нa зaбoлявaнeтo мoгaт дa ce пpoявaт oт чacoвe cлeд пpиeмa нa xpaнaтa дo няĸoлĸo дни. Toвa я пpaви тpyднa зa диaгнocтициpaнe, нo нe и нeвъзмoжнa. B нaши дни чpeз тecт мoжeтe дa ycтaнoвитe дaли имaтe нeпoнocимocт ĸъм глyтeнa.

# 121
  • София
Дайте ми идея как да включа фъстъчено масло в диетата си. Не ям хляб, не ям плодове, че да го смеся с банан примерно. С какво мога да го объркам, че от буркана не ми е вкусно? Имам един буркан, предвиден за сладки, ама май ще им се размине и, ако мога да си го изконсумирам, няма да е зле.
На шейк с протеин Wink

# 122
Благодаря, Бийпс, значи ще стои за сладки Simple Smile

# 123
Ох, какви сладки правя с фъстъчено масло, мммм...

# 124
  • София, България
Като прочетох тези ми ти симптоми и се чудя има ли как да се изследва дали има налична глутенова непоносимост? Определено се проявяват при мен някои симптоми.

# 125
Именно, за да не се налага да драскам, исках да го ползвам диетично, а не в сладки Wink Ще си стои засега затворено Simple Smile

# 126
Именно, за да не се налага да драскам, исках да го ползвам диетично, а не в сладки Wink Ще си стои засега затворено Simple Smile
Кисело мляко ядеш ли? Може да го смесиш с кисело мляко, да стане нещо като крем.

# 127
Избягвам и киселото мляко, само с трици го ядях по едно време с идеята да ми помага за WC, ама като не стана, предпочитам други закуски. Беше ми интересно просто вие как го хапвате, ако го хапвате. Иначе нищо му няма в буркана, ще му дойде времето, щом няма нещо вкусно и засукано, което обаче да е диетично Simple Smile

# 128
На мен ми е вкусно и от буркана да си хапвам. Засища ми глада за сладко, въпреки, че то самото не е. Жалко, че на теб не ти харесва така.

# 129
А като знам колко е калорично, може би е добре, че не ми харесва така. Аз имах предвид 1 лъжица да набъркам с нещо, не повече.

# 130
Като прочетох тези ми ти симптоми и се чудя има ли как да се изследва дали има налична глутенова непоносимост? Определено се проявяват при мен някои симптоми.

Да, има изследвания за глутенова непоносимост. Дори прочетох за такива, които може да се направят в домашна обстановка, купуват се от аптеката и са с капилярна кръв от пръстчето. Доста се бях навила да ги правя, но се отказах.
Защото в повечето неща, които прочетох съветват при съмнение да спрем за месец глутена, обикновено състоянието ни се подобрява рязко, ако сме имали проблеми с него. При мен се получи още от втората седмица, сякаш ми " светна " пред очите и се почувствах олекнала.Simple Smile

# 131
  • Бургас
Фъстъченото масло го мажа на банан или го ям така с лъжичка. Но аз нямам проблем да се спра след първата лъжичка.
Щом не ядеш плодове, може на кокосова палачинка да го намажеш.

Уф, като почна да чета за непоносимости и болести, си откривам поне 80% от симптомите. Тва мойто на фобия избива вече.

# 132
И аз като чета се диагностицирам Simple Smile

Но тия дни щях да ви питам за тия пъпчици по ръцете. Много са грозни, а не мога да ги свържа с нищо. Сега почти ги няма.

# 133
Тия пъпчици в по- ненатрапчив вариант ги наричат 'гъша кожа' и причината за тях може да е непоносимост и към млечни продукти
и аз малко алергии да вкарам Laughing
моя псориазис изчезна след 2 месеца хербалайф, нищо че и той е хейтен гръмко, тогава спрях и хляб да ям де

Дези, питах те за овеса, защото не ми се връзваше с острите ти реакции към глутен, а баничката с овесеи ядки стана любима вкъщи

Не ми се получават диетичните планове за седмицата, много издънки, утре и 8ми март, безглутенов чипс ли да търся, на Сънито фъстъченото масло ли да го кисля как ще се развали горкото Mr. Green ... абе и аз мрън- мрън

Бийпс, нищо не казваш за пулс, надянали ли златните пантофки Laughing

# 134
Herzen, докторката ми каза, че не глутена, а ензим някакъв пшеничен ми пречи. Но не знам дали е права. Кофтито е, че чревната ми флора се побърка вече, и остро реагира и на малко количество. Какво бяха сложили в тъпата пуешка кайма, да му се не види...трети ден съм пред гръмване, така ми се е подул корема, едва функционирам на работа. Не се търпи това положение.
С овеса съм ОК.

Чипса е гняс, глутен или без. Целулит в пакет, махай го. Hug

Сега ме притеснява дали усвоявам желязо правилно.
Ще се ходи по доктори, какво да правя. Ще ида в петък, отвори ме се прозорец. Дано не ми загубят времето, че хич не разполагам с такова.

Общи условия

Активация на акаунт