Малта /Тема 2/

• 64 129
  • 805
  •   2
Отговори
# 480
Аз преди 2-3 дни ли кога погледнах за Малта времето беше 19 градуса, вчера го даваха дъжд и 12 градуса... Явно сега декември е шарен, аз искам поне да не вали, то студ да е, няма проблем...  Просто да знам какви дрехи да вземам във багажа... Smile

Мен повече ме притеснява да не затворят всичко в Малта... Коледни базари явно няма да има както навсякъде в Европа, дали ще работи селището на Попай и дали ще има тези организирани с местни оператори екскурзии? Гледам екскурзии се продават в сайтовете с free cancelation 24 часа преди датата...
Нямам време да проучвам къде и как да обикаляме и може би ще взема някакви екскурзии, ако има разбира се... Например целодневна екскурзия Гозо и синята лагуна, полудневна екскурзия до 3-те града.  По другите места ще обикаляме сами, чудя се за Рабат и Мдина дали ще се справим сами за един цял ден... Те свързани ли са и пеша ли се ходи между тях или с някой автобус?

# 481
Какво ще правите на Синята лагуна през февруари? Аз въобще не знам какво има да се прави в Малта през февруари в нормални времена, камо ли сега.

# 482
Ще бягаме от сняг 😃

# 483
По другите места ще обикаляме сами, чудя се за Рабат и Мдина дали ще се справим сами за един цял ден... Те свързани ли са и пеша ли се ходи между тях или с някой автобус?

Едно в друго са по-скоро. Ще се справите. Особено от Валета се ходи само с един автобус, без прекачване.

# 484
Как от Валета да стигна до Bugibba Jetty? От там тръгват някакви дневни екскурзии с лодка до Гозо и Синята лагуна. Някой вземал ли е такава екскурзия? Гледам имат 3 часа в Гозо, но как се стига от пристана до столицата Виктория? И въобще тия 3 часа дали стигат да се стигне до там и обратно?
Друг въпрос - трите града по вода с лодка ли е по-добре да се видят или с автобус?

# 485
Как от Валета да стигна до Bugibba Jetty? От там тръгват някакви дневни екскурзии с лодка до Гозо и Синята лагуна. Някой вземал ли е такава екскурзия? Гледам имат 3 часа в Гозо, но как се стига от пристана до столицата Виктория? И въобще тия 3 часа дали стигат да се стигне до там и обратно?
Друг въпрос - трите града по вода с лодка ли е по-добре да се видят или с автобус?

Ето от тук можеш да си планираш пътуването с градски транспорт:
https://www.publictransport.com.mt/en/trip-planner
От терминала на Валета е много лесно, защото от там тръгват линии за навсякъде.

3 часа на Гозо изобщо не си струват. И като цяло, по това време на годината не е подходящо за екскурзии с лодки, т.е. такива, където главно се лашкате по водата с часове. Аз лично зимата не бих тръгнала за Синята лагуна точно. Това е един малко по-син залив на абсолютно необитаем и безинтересен остров. Ако времето въобще позволява и ако въобще стигнете до там... Не знам, честно. За 3 часа на Гозо можете да изпиете едно кафе в Мджар, пристанищния град.
Аз лично бих направила нещо съвсем различно - ще си ида наистина рано сутринта до Чиркиуа (Ċirkewwa), ще си хвана нормално ферибот за Гозо (той минава покрай Комино, та се вижда каква гола, жълта скала е тази "забележителност") и ще прекарам цял един ден на Гозо. Идеален вариант е да се вземат зелените автобуси от Hop on-hop off линиите и да слизате, където искате, после хващате следващия. Или да си набележите 2-3 точки на отрова и да идете с градския транспорт. Задължително Виктория с Цитаделата и от там нататък си решавате - Червения плаж, Та Пину, каквото искате. И после бих се върнала пак с ферито.

Трите града се гледат най-добре пеша. От входа с крепостта, през града и надолу до яхтеното пристанище и форта. Нито с лодка, нито с автобус ще видите каквото и да било от хубавата им част.

P.S. Задължително много внимавайте с прогнозата за времето, ако тръгвате за някъде по вода. При лошо време фериботът спира. Има опасност да си останете на Гозо.

Последна редакция: нд, 06 дек 2020, 14:36 от Врабец

# 486
Врабец, Благодаря, много полезно.. Аз също се чудя за тия лодки, те са идеални, но за лятото...
Може би наистина по-добре да отидем с ферибота сами. Дали има нещо като разписание на този ферибот до Гозо и обратно и билети на място ли да купим или по-добре онлайн, за да не търся там каси и такива работи? И другото близо ли са спирките на градския транспорт до пристанищата на ферибота на Гозо и на Ċirkewwa?
Също ме интересува за Мдина и Рабат като тръгнем от Валета на коя спирка да слезем? В смисъл първо Мдина и после се продължава към Рабат или в обратен ред?

# 487
  • София
Мдина и Рабат на практика са слети. От най-далечния край на стария град на Рабат до крепостната стена на Мдина са 10 минути ходене. Не съм ползвала градски транспорт, но мисля, че спирката е една.

Няма нужда от билети онлайн за ферибота. Няма как да се объркате. Почти същото е като да отидеш в Керамоти и да се качиш на ферибот за Тасос. Wink Е, малтийците все пак са построили сграда. Ето я - на снимката е в ляво от пристанището. Бежово-жълтеникава с тераса. Вътре са касите.

Спирката на градския транспорт просто няма как да е далече от пристанището. Нали виждаш какво е - паркинг и сграда. Wink

Ето я и Синята лагуна, видяна от ферибота:

Интересно, че имаше поне 4-5 туристически кораба, а ние бяхме в началото на април. Вярно, че се случи топло време и ходех със сандали и къс ръкав, но водата определено не ставаше за къпане, освен за потапяне на глезени на плитки места.

# 488
Тaня67, благодаря за нагледната информация. Долу-горе се ориентирах. От фери-терминала на Гозо хващаме автобус до Цитаделата, обикаляме центъра на Виктория и после по обратния път. За съжаление понеже няма да сме с кола, ще видим само Виктория, иначе има и други интересни места на Гозо. Не знам защо ми излиза, че хоп он хоп оф за Гозо няма да работят до април 2021...

Ще има ли коледно село в Рабат тази година? Rolling Eyes

# 489
  • София
Питах се какво правят на лагуната при условие, че не могат да се къпят. Увеличих снимката, за да видя подробности. Joy Ами всички са насядали по скалите и чакат да мине времето. По-смелите са се съблекли по бански, но повечето са с дрехи. Някои се разхождат по пътеката до тоалетните. Joy

За мен е безсмислено ходене до там, ако не можеш да се топнеш в синята вода.

И като видях тоалетната се сетих, че Малта сигурно е страната с най-много обществени тоалетни и то безплатни. Поне аз не съм била на друго такова място. Joy Особено за туристите е рай!

# 490
Ще има ли коледно село в Рабат тази година? Rolling Eyes

Не. Съмнявам се нещо, което събира повече от десет човека на едно място въобще да работи.

# 491
Аз пък имам информация, че животът в Малта е тръгнал да върви почти както преди. Само дискотеките не работят, сбирки и всичко останало като обичайното.

# 492
Припомнете ми от къде се купуват едноседмични карти за градския транспорт? Ако мога онлайн още по-добре, обаче те пращат ваучер, дали той трябва да се смени някъде за карта или се показва директно ваучера? Или на летището могат да се купят картите? Тази карта важи ли за Гозо и ако не, билети от фериботния терминал на Гозо могат ли да се купят до Виктория?

# 493
Карти се купуват на летището  и в центъра и важат за Гозо, но не и за ферибота до там. Билетите за ферибота се купуват само в едната посока.

# 494
Отвсякъде се купуват карти, важат за Гозо, но не и за ферибота. Вече има няколко линии кораби до Гозо от Слима, но не са фериботи и не можеш да си качиш колата. Надпреварват се да предлагат оферти.

Общи условия

Активация на акаунт