Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Малта /Тема 2/

 • 37 115
 • 577
 •   1
Отговори
# 555
 • Мнения: 4 653
За мен като турист в Малта ми се стори по-евтино от Европа, но наистина ако живееш там и с по-ниски заплати ще е скъпо. Иначе ми хареса и времето също и бих живяла в Малта. Но имам един приятел, който след няколко години работа в Малта, се премести в Англия... Навсякъде има и плюсове и минуси...
На Малта единствения плюс за мен е, че нямат хубави пясъчни плажове, а са заобиколени с вода...Grinning

# 556
 • София
 • Мнения: 2 066
На тази потресаваща влага не виждам, кое й е хубавото 😀

# 557
 • Мнения: 1 633
Климатът в Малта е отвратителен за живот.

# 558
 • Мнения: 2 825
Да, да, отвратителен. Седем месеца лято, четири като пролет и един месец нещо като късна есен с дъжд. Само си мечтая аз за малтийския климат.

# 559
 • Мнения: 16 427
И аз помня много неприятна влага и то декември, не ми се мисли лято и есен....
Защо има празни жилища? Хората са напуснали острова заради вируса?

# 560
 • Мнения: 2 825

Защо има празни жилища? Хората са напуснали острова заради вируса?

Да. Източноевропейци от хотелите и строежите и западняци от бетинеговите компании. Те наемаха скъпите апартаменти. На приятеля ни, чиито апартаменти сега стоят празни, дългогодишни наематели бяха богати руснаци, но заминали. В Малта май здравеопазването не е добро. Една държавна болница с много чакане в нея. Знам случаи, в които час за специалист се е давал за след повече от година. В тази ситуация едни гледат да са на сигурно в техните държави, други просто нямат работа.

# 561
 • Мнения: 1 633
Да, да, отвратителен. Седем месеца лято, четири като пролет и един месец нещо като късна есен с дъжд. Само си мечтая аз за малтийския климат.

Темата е за туризъм, затова тези постове няма да са интересни на повечето пишещи, но от позицията на човек, изкарал близо десетилетие в Малта (а не "един приятел ми каза"), мога да кажа няколко неща. Климатът е тежък - лятото има месеци, в които не може да се излезе навън, без да получиш топлинен удар, а влажните есенно-зимни месеци са като в перманентна корабна каюта - водата е във въздуха, в стените и в дробовете ти. Лятото е убийствено горещо, а зимата е непоносима, заради влагата. Отразява се на кости, на зъби, на здраве.
 Би било добре наемите да са паднали, но още не са.
Здравеопазвавето е едно от добрите неща в страната и макар че централната болница е една, тя е толкова голяма, че я обикалят автобусни линии, а когато си вътре, те лекуват.
Животът не е евтин. Не във всяко семейство общият доход е над 3000 евро, а под тази сума само плащаш наем и сметки. Не можеш да идеш в тайландския ресторант в Портомазо  да ядеш качествена храна.

# 562
 • Мнения: 2 825
Не можеш да идеш в тайландския ресторант в Портомазо  да ядеш качествена храна.

Там няма такъв. 😉

Наистина е за туризъм темата, но не съм съгласна с почти нищо от горенаписаното, особено за болницата и здравеопазване въобще. И аз изкарах доста години в Малта.
Животът в Малта като цяло не е евтин, но туризмът е сравнително евтин, за което беше и целият разговор. Всъщност е много евтин.

# 563
 • Мнения: 1 633
Тайландският ресторант в Портомазо е един от най-добрите, в които съм била, но щом няма - няма Sunglasses

https://www.blueelephant.com/malta/

# 564
 • Мнения: 2 825
Извинявай, за този не се сетих. Той обаче не е в Портомазо, а в Хилтън. Преди три месеца няколко от ресторантите бяха затворени и очевидно само тези от линка сега съществуват. Blue Elephant е по- навътре в сградата на Хилтън от съществуването й и няма нищо с ресторантите в комплекса Портомазо. 🙂

https://www.themarinarestaurants.com/

# 565
 • Мнения: 1 633
Хилтън е в Портомазо, Синият слон - също.

Скрит текст:

Мисля, че досадихме на всички в темата, за което се извинявам.

# 566
 • Мнения: 4 653
Влагата наистина не е приятна, но елате ме питайте мен за климата във Белгия - роман мога да напиша. Няма по-отвратителен и влажен климат. Страна в която сигурно 80 % от дните в годината вали, независимо кой сезон е. Където мухъла и влагата са във всяка къща и май на хората не им пука, то и да им пука няма оправия... Където почти никога няма слънце, а мрачно и подтискащо време... Ако кажете за Малта, че с това слънце е подтискащо и гадно, елате за малко във Белгия и ще си промените мнението... Smile
Но разбира се човек е принуден да свиква с климата в страната, в която по някаква причина е избрал да живее.

Последна редакция: нд, 03 яну 2021, 23:04 от lunna pateka

# 567
 • Мнения: 685
На няма и 30 градуса в края на септември щях да пукна от жега, такова чудо в България не ми се беше случвало, а съм от град, известен с жегата си. В този ден обикаляхме Трите града и мъжа ми много държеше да се качим на форта. Вода се лееше от мен, не знам как издържах. Някои дни си беше добре, в други даже хладно, но ден с ден не си приличаха.

Последна редакция: нд, 03 яну 2021, 22:20 от ainmo

# 568
 • Мнения: 783
Още като слизаш от самолета , влагата те удря в лицето като мокър парцал ...но с времето се свиква, отразява се обаче зле на кости и стави

# 569
 • Мнения: 487
Някой с пресни впечатления от пътуване до Малта? Работят ли заведения и магазини?

Общи условия

Активация на акаунт