Малта /Тема 2/

• 64 074
  • 805
  •   2
Отговори
# 645
Зависи какво търси и разглежда човек във Валета, а и в Мдина и района. За години живот в Малта винаги съм намирала по нещо ново във Валета. Все пак целият град е обект на ЮНЕСКО и на всеки ъгъл има история или нещо за гледане, или място за сядане. Но ако човек си постави за цел, може и за 15 минути да претича през него. За придвижването от Слима до Валета, от там до Мдина и от там обратно до Слима отиват часове, ако не си с кола.
Виж, на Комино и с пушка не могат да ме закарат. Гола скала, прескачащи се хора и будки тип "най-доброто от Приморско".

Скрит текст:

# 646
Народът въобще не ме засяга, вълнува ме лагуната само, но аз съм си морски човек. А и пътуването дотам и обратно е неповторимо. В "будките" всъщност продават коктейли.

# 647
Врабец, какво имаш предвид, като казваш, че въпросните градчета са строителни площадки?

# 648
MagniM, благодаря!
Обмисляме екскурзия в началото на юли (3 нощувки). Може ли отзиви за Azur Hotel by ST Hotels в Gzira/Sliema и ST Julian's Bay Hotel - хотелите добри ли са и градчетата хубави ли са и удобни ли са за разглеждане на острова с градски транспорт?
Тъй като информацията в темата не е систематизирана, а досега не съм се интересувала особено от интересните места в Малта, може ли препоръки какво наистина си заслужава да се види за 3 дни. Ще сме с малко дете и ще ползваме градски транспорт.

Azur Hotel by ST Hotels, за мен, е по-добрият вариант.
До Валета с ферито е много по-приятно отколкото с автобус.
За децата е по-интересна разходка в Popeye Village, отколкото в Мдина.
Цялата крайбрежна ивица на Слима е с детски кътове, които са перфектно оборудвани и озеленени.

# 649
Когато човек не е ходил в Малта и отива за малко и за първи път, е добре да посети първо тези места, които са уникални и емблематични за държавата. Цялата красота и история на Малта са в Мдина и Валета, и не виждам как може да се сравняват с Попай вилидж или блоковете в Слима, но всеки си знае, разбира се.
Попай вилидж е интересно място, със сигурност ще си донесете ефектни снимки от там. Имайте предвид, че е забито в най-далечния ъгъл на острова и особено с малко дете пътуването до там и обратно с градски транспорт е фактор, който трябва да обмислите.

Детските кътове по крайбрежната линия, които се споменават, са градските детски площадки. Има ги във всяко едно село/град, накъдето и да тръгнете. Хубавото на малтийското градоустройство е, че строят площадки за игра и обществени толетни в централната част на всяко село, а селата се сливат едно с друго, така че са практически навсякъде. Grinning

Последна редакция: сб, 12 юни 2021, 11:05 от Врабец

# 650
Даваме си сметка, че за толкова дни и с малко дете не можем да видим всичко. Затова искаме да видим това, което най-много си заслужава и което е най-емблематично. Как става придвижването с градски транспорт/ферибот от двете градчета, които посочих, до Валета, Мдина , Гозо - кои линии, откъде се хващат, какви са цените? Знам, че Малта не блести с пясъчни плажове, но ни се иска в края на деня - например между 17 и 19 ч. да направим малко плаж за отмора. В тази връзка Слиема и Сейнт Джулиан подходящи ли са. Гледах, че хотелът в Сейнт Джулиан е близо до морето. Става ли плажът там?

# 651
Няма пясъчен плаж в тази част на Малта. Има едно плажче, което е около 10-20 метра, съответно има повече хора, отколкото място да се стои. Хората плажуват на скалите, които са приятни, все пак стоиш до вълните. Има няколко места, на които може да се влезе и във водата.

Фериботи има от Слима до Валета - те са на често и разстоянието е близко. До Гозо се ходи с ферибот от Чиркиуа, което е точка в най-западната част на Малта. До там - с автобус през целия остров. Ферито спира в Мджар на Гозо. От там - пак с автобус до Виктория (столицата на Гозо), за да видите Цитаделата или за където сте се запътили на острова. Понеже споменавате малко дете, приятели го направиха това пътешествие с малко дете и без кола, но спаха два дни на Гозо и си заслужаваше. Има експериментална директна линия фери от Валета до Гозо, но нещо не е както трябва там и не знам дали върви.

За градския транспорт просто си гледайте сайта на Malta Public Transport и си изислете. От Слима до Валета бих отишла с фери, защото е приятно и по-бързо. Ферито ще ви свали в долната част на Валета, която е малко неугледна и ще се качите нагоре към центъра на града по уличките.

Пред Валета е централният бус терминал. Там спират едно 70% от всички автобусни линии в Малта, има линии до всички точки и ако сте с градски транспорт, вероятно от там ще се прехвърляте. Та, може да помилисте и за хотел във Валета, всъщност.

# 652
За спане Слима е по-добре от Ст. Жулиан според мен. Ползвайте Google maps за градски транспорт.

# 653
И за градския транспорт имайте предвид, че не спазва разписания. Освен това, ако не си купите карти, си пригответе дребни, защото шофьора не връща ресто.
Пътят към летището е в ремонт, така че когато си тръгвате, си предвидете повече време. В задръстването надхвърля 2 часа.

# 654
Ние бяхме този януари и не мога да се оплача от неспазени разписания на транспорта.
Зарежете гугъл, свалете си приложението Tallinja на градския транспорт в Малта. Там всичко върви в реално време.
Включвам си локация на телефона, местоназначение и ми дава къде е най-близката спирка, кой номер ще дойде и след колко минути. За три пълни дни всичко беше точно. Изключвам маршрутите с прекачване, там точност няма как да се даде, защото зависи от трафика. Просто трябва да се презарежда маршрутът и тогава става актуален.
Особено от Валета за Чиркиуа (откъдето тръгват феритата за Гозо) закъсня много автобусът.
Лично за нас и такситата през приложение ecabs бяха удобни, вместо да сменяме два автобуса летище-Слима, даваш 11€ и не се прекачваш с багаж и не губиш чак толкова време. Викнахме си такси и от Блу Грото, че автобус щяхме 50 минути да чакаме.
Пусках албуми с инфо зимата, ако ви се чете и гледа - тук.

# 655
  • София
Не знам за неспазване ама заради ковид мерките може да дойде автобусът на спирката и да каже, че не може да се качите, защото вече има много хора. 😒

# 656
Розова маслинка, поздравления за страхотните пътеписи! Не само за Малта, но и за Испания (Мадрид). И снимките са топ!

# 657
  • на село
Точно Слима е строителна площадка и аз не бих си губила времето за разходки там, ако имам три дни в Малта.

Аз мога да изкарам цял ден във Валета, голяма любов ми е тя. Много ми липсва.

Мдина може да се комбинира, защото е мъничка. Разходката с ферибот до Комино също не е за подценяване.

С плаж не бих си губила времето - Малта е много зле откъм пясъчни плажове - много народ, не много чисто. Има един малък в Сейнт Джулианс - там след 17 ч може и да намерите място. Взимат се шезлонги от кафенето отсреща.

# 658
Аз бих посетила Валета, Слима и Комино - Лагуната. Също и St Peter's pool, но там пък не е много за деца. Голям пясъчен плаж - Golden bay.
И Талиня, и Гугъл ползвахме за разписанието на градския транспорт. Слима е добър избор за отсядане.

# 659
Аз предпочитам камънак пред пясъчен плаж. Но аз плажа го откарвам във водата, не на шезлонг. А водата в Малта е вълшебна, за Синята лагуна да не говорим. Корабите от Слима до Комино спират преди него в Кристалната лагуна и пускат пързалки от борда. Толкова щастливи хора на едно място от всякакви нации на едно място не се сещам да съм виждала, както в него момент.

Не знам какво толкова й гледате на Валета, честно.

Общи условия

Активация на акаунт