Рак на дебелото черво

• 101 246
  • 660
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте,  за съжаление се присъединявам  към темата. Баща ми беше опериран от карцином на релтума във ВМА Варна. Няма метастази, заболяването е във втори стадий. Има изведена постоянна колостома и катетър. Проблемът е,че в момента урината се изтича отзад, където е самата рана и от време на време в катетъра. Хирургът им е казал,че е спукал пикочния мехур по време на операцията,но вероятно щял да заздравее от самосебе си. Никой не им дава никаква информация. Аз живея в София и искам да продължим лечението му тук. Всякакви съвети ще са ми от полза. Калво следва сега, бихте ли ми препоръчали добър онколог тук, според Вас дали е възможно пикучният мехур да заздравее от самосебе си?
Невена,  строго индивидуално е. При операции за резекция на ректум това се случва не рядко, както и при хистеректомии. И аз имам същия проблем. За успокоение ще кажа, че бяхме две жени с този проблем след операции, като на другата жена действително заздравя от самосебе си за около месец. При мен, за съжаление, не. Хирурзите отказват да отварят преди изтичане на 6 месеца след операция, рискът бил голям. Но и рискът от инфекции при тия течове не е малък. Могат да ви предложат и слагане на нефеостоми за да се изолира инфекция.
Все това аз ви желая да имате късмета и да заздравее само, да не се налагат още интервенции.
Вероятно сега ще ви прехвърлят от хирурзи на уролози.
За хирург препоръчвам Сергеев от Софиямед.
За уролог хирург Гайдаров от Вита и проф. Нейков от онкологията в Дървеница. Във ВМА също има много добри, но за Султанов примерно се чака минимум месец(за консултация).

Много благодаря за изчерпателния отговор!

# 211
Здравейте, колко време след операцията започва да работи колостомата?

# 212
Здравейте, колко време след операцията започва да работи колостомата?
  Няколко дни

# 213
  • Между хотелите
Привет. Съвсем скоро откриха на баща ми рак на дебелото черво, следствие на гастро и колоноскопия.
Насочихме се към проф. Антоний Филипов от Иван Рилски, София. След разговор с него тази седмица, в неделя баща ми го приемат в болницата и в сряда ще го оперират.
Въпросът ми е, лапароскопска или инвазивна да е операцията. След разговора с професора, казахме, че искаме лапароскопска, от гледна точка на по-бързото възстановяване, но към момента сме малко раздвоени, какво е по-добре.
Баща ми е на 74 г и не знам как ще му се отрази възстановяването.
Ще помоля ако имате наблюдения, кой е по-добрият вариант.

Днес разбира се, ще го обсъдим и с професора.

Благодаря предварително и бъдете здрави.

# 214
Сигурно вече сте прочели всички плюсове и минуси на двата варианта.
На Ваше място бих се доверила на лекарското мнение, което би следвало да вземе предвид общото състояние на пациента и резултатите от предоперативните изследвания.
Майка беше на 64 като я оперираха. Възстанови се много бързо, въпреки че беше срязана грубо казано - отгоре до долу. Направо ме хвана срам аз колко време ходех като стъклена кукла след секцио, а тя на 2-3 ден след излизане от интензивното ходеше сама до WC в коридора (операцията беше в Онкологията в Дървеница и няма тоалетни в стаите).

# 215
  • Между хотелите
Сигурно вече сте прочели всички плюсове и минуси на двата варианта.
На Ваше място бих се доверила на лекарското мнение, което би следвало да вземе предвид общото състояние на пациента и резултатите от предоперативните изследвания.
Майка беше на 64 като я оперираха. Възстанови се много бързо, въпреки че беше срязана грубо казано - отгоре до долу. Направо ме хвана срам аз колко време ходех като стъклена кукла след секцио, а тя на 2-3 ден след излизане от интензивното ходеше сама до WC в коридора (операцията беше в Онкологията в Дървеница и няма тоалетни в стаите).

Благодаря за бързият отговор. Четохме, наистина, но колкото повече четем, толкоз повече не можем да преценим и се притесняваме дали ще вземем правилното решение.
В крайна сметка ще се доверим на доктора, но ми се искаше да получа още мнения, които ще ни помогнат да решим или поне да знаем, че сме взели правилното решение (до колкото зависи от нас).

# 216
Моето мнение е въпреки трудното възстановяване след рязането с нож (на мене ми трябваха много повече дни, отколкото на зигизаги) има възможност да се огледа отвътре всичко по-добре - мнението на е на хирурга.

# 217
Отворената операция е по-добрият избор именно, защото всичко се вижда.
Но ако пациентът не е в отлично състояние и се очаква по-дълго възстановяване и/или усложнения, по-добре лапароскопска.
На нас ни казаха, че лечението трябва да започне веднага след възстановяването. Тоест, колкото по-бързо се възстанови, толкова по-скоро ще започне терапия.
Правихте ли скенер на цяло тяло и виждат ли се други притеснителни находки, освен основния тумор?

# 218
  • Между хотелите

Правихте ли скенер на цяло тяло и виждат ли се други притеснителни находки, освен основния тумор?

Не, не сме. Доколкото разбрахме в периода от приемането до операцията - 3 дни, ще се направят необходимите изследвания. Предполагам, че тогава ще има и скенер.

# 219
Попитайте изрично дали ще има скенер!
Ако не го предвиждат като предоперативно изследване (доколкото си спомням не в включен в клиничната пътека), бих ви посъветвала да си шлатите един скенер на корем и кръден кош, или поне на коремни органи. Мисля, че в МЦ Спектър е най-изгодна цената.

# 220
  • Между хотелите
Благодаря ти, zigizagi, ще го имаме предвид и ще питаме.

# 221
Здравейте, в момента съм придружител на майка ми, оперирана е миналата седмица, пролапс на матката, остър перитонит и рак на дебелото черво с изведена постоянна колостома. А тя е човек, който винаги е живял като изключително здрав, дойде ни като гръм от ясно небе! Едва снощи я преместиха от реанимацията в хирургията.
Освен зеленчукова супа и вода, kaкво друго може да приема? И тази колостома завинаги ли така ще остане? 😭
Благодаря!

# 222
kalimma, при баща ми също правиха скенер преди операцията. Така прецениха, че първо трябва да мине лъчетерапия преди нея, за да се намали тумора и чак тогава операция.
Ние избрахме отворена операция, защото и при лапароскопската също има разрез, а и за да се види хубаво ако има още нещо. На баща ми разреза не е кой знае колко голям, сравнително бързо се възстанови, на 63 год. е . Успех!
Елизабет, хирурга правил операцията би трябвало да ви каже дали има шанс,по- късно да се махне колостома. Поне при нас така беше, казаха ни след операцията при какви условия може да се махне- трябваше да минат няколко месеца и нов скенер.

# 223
Благодаря, simpatiihche.
Ох, майка ми вече две седмици, откакто е оперирана. Още лежи, още в болницата, почти не се храни, дори вода отказва да пие. Кога и дали се връща апетита?

# 224
Ами не знам, моят баща на третия ден вече слизаше пред болницата да пуши. На вторият самите сестри го вдигнаха от леглото, противопоказано им е да лежат и да не се движат. Не ядеше, но то си му беше шок,че е с торбичка и изведнъж е " осакатен" и не е като преди. Пътеката на операцията мисля,че беше 7 дни и го изписаха, не са го държали повече от нея. Пиеше сокове в началото, айрян, после супички и така..Сега вече е даже надебелял, но лесно се умаря.
Операцията му беше септември 2020. Махнаха му торбичката мисля,че февруари 2021.

Общи условия

Активация на акаунт