Рак на дебелото черво

• 101 240
  • 660
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте! Моля ви кажете доколко туморните маркери от фекална проба могат да бъдат достоверен показател!  Възможно ли е резултатът да е положителен поради друго заболяване?

# 241
100% е достоверна само биопсия, проверена поне от двама лекари.
Туморните маркери за дебело червоса достоверни само, ако са с космически стойности - стотици, хиляди.
Така че - спокойно Simple Smile.

# 242
Благодаря за успокоението!
Резултатът от теста е без референтни стойности, само “положителен”.

# 243
Благодаря за успокоението!
Резултатът от теста е без референтни стойности, само “положителен”.

Охооо кой тест ?
М2-ПК?
19-9?
С тези туморни маркери си играя от 2 години близо .
Пиша ви на ЛС

# 244
Здравейте,изчетох цялата тема. Имам притеснения относно баща ми. От около 2 години има непрекъснато хемороиди,които болят,пукат се и кървят и вътрешни и външни,ходихме на лекар,който каза,че има и полип. Изписа му Дицинон и трябваше да идеме за ФГС,но ...той отказа.....!!! От няколко месеца,кървенето продължава,редуват се запек с диария,често повръщане,подуване на корема,посяга и към чашката. От около 2 седмици забелязвам лек оток в дясната хълбочна област. Проблема е че категорично отказва всякакъв вид изследвания и съм се видяла в чудо. Въпросът ми е какви бяха първите симптоми при вашите близки,какво беше първото необичайно нещо? Какво ги/ви заведе при доктор? Работя в сферата и то в тежко отделение,всеки ден съм свидетел на страдание и смърт....всичко,което съм учила и видяла съвпада с подобно състояние. Не знам ще ме разберете ли,че ежедневно се боря за чуждите животи,а не мога да накарам баща си да се изследва! Много ми е объркано и ви моля за съвет. Благодаря

# 245
Това състояние може да е причинено от полипите, не е задължително да е рак.
Това, което бих направила на твое място, като се има предвид отказа на баща ти за колоноскопия , е да взема за изследване фекална проба и кръв за туморни маркери, или да го убедя да му направят скенер. И трите не болят и не са инвазивни. Първите две не са надеждна диагностика, но могат да са някакъв базов ориентир.
Не си мисли за най-лошото Hug
И понеже питаш за симптоми - майка никога не е имала проблеми с дефекацията. Бяха й открили полипи при профилактичен преглед като беше на 60 години. Махнали единия полип и казали да иде след 6 месеца за втория (можели са да ги махнат наведнъж, но друго си е две клинични пътеки). Тя не отишла и след 2-3 години започна да повръща. Мислехме, че е стомашно - чревен вирус, то се оказа илеус, причинен от нарастване на полипа, който в едната си част, след операцията, се оказа аденокарцином.

# 246
Здравей,

стискам палци да успееш да го накараш да се изследва и дано наистина не е тумор, а само полип.

При баща ми имаше редуващи се запек или диария примесена с кръв, поне само това ми е споделил като симптом.

Успех!

# 247
  • София
Погледнах преди време темата за синдром на раздразненото дебело черво и ми се стори, че там има повече хора споделящи, че имат симптоматика, отколкото тук. Моя позната, каза че леля й е нямала никакви симптоми, когато го отркриват и е вече в 4 стадий. Не знам дали е възможно чак нищо да няма. Баща ми не споделя да е имал някакви оплаквания, мъчеше го безсилието напоследък, което решихме първо, че идва от нисък хемоглобин и желязо. И той има хемороиди, които някои път са му създавали проблеми. Сега се замислям, че може и да не са били заради тях. Добре, че се усъмнихме и направихме колоноскопията. Той също не обича да ходи на прегледи, сега се потисна, като му казаха, че трябва на всеки 3м да се следи. Не помня вече в тази тема ли четох, но онкологът спомена, че трябва колоноскопия 1г след операцията. От това той също посърна. Изобщо ми се струва, че това поколоние тяхното, не иска много да си обръща внимание. Може би не иска да признае пред себе си, че е болен, защото винаги е бил много деен и активен. Дано успеете да накарате вашия баща да си обърне внимание, защото е по-лесно, когато са в началото.

# 248
Здравейте,  мъжът ми е на 44 години и си прави колоноскопия преди година и половина,  поради наследствена обремененост. Откриха му полип, колкото грах, но не го махнаха, а му направиха биопсия и ни казаха, че е доброкачествен, но все пак трябва да се махне. Бързо след това започна и пандемията,  а и на мъжът ми въобще не му се прави колоноскопия отново. Аз съм много притеснена, защото мисля, че въпреки,  че е доброкачествен полипа е много опасен. Правя опити да го убедя да ходи и да го махне непременно и дано успея да го убедя.
Искам да ви питам имало ли е и друг от вас, които е бил с полип продължително време и много ли е опасно това отлагане?
Благодаря ви предварително!

# 249
Елица, два поста по-нагоре съм писала. Аз не бих отлагала нито ден, особено като се има предвид, че септември пак ще ни затворят.

# 250
Здравейте. Искам да ви питам като хора, които сте минали или преминават през болестта. Доста съм притеснена. Веднъж през януари и вчера следобед отново при изхождане имах кръв по салфетката. През януари имах същия случай. И тогава, и сега докторът ми каза, че най-вероятно са вътрешни хемороиди, които се пукат и изтича по малко кръв. И в двата случая бях със запек. Иначе си ходя до тоалетна нормално - по веднъж или два пъти на ден, не страдам често от запек или разстройство - веднъж или два пъти годишно ми се случва. С наднормено тегло съм, което се опитвам да го редуцирам с диета под наблюдението на диетолог. Днес си ходя нормално и нямам кръв, само боли и сърби - така е от две седмици. В изпражненията днес ми се стори, че имам като съсиреци, но може несмлени домати и диня да са(не ми се смейте, моля ви). Филмирах се вече! Докторът не ме е пращал на изследвания. Чудя се дали да не търся някой друг, който да ме насочи към изследвания. Много дълго и объркано стана, но се шашкам яко. На всичкото отгоре ме понаболява и корема, но не много. Ще съм благодарна на всеки, който ми отговори и сподели мнението си. БЛАГОДАРЯ ВИ И ВИ ЖЕЛАЯ УСПЕХ, ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ!

Днес пак се паникьосах. Отново имам кръв след изхождане. Личната каза, че може да се случи пак и да не се притеснявам. Не мога и изследвания да си направя - очаквам да ми дойде цикъла след няколко дни, а и лекарите, до които имам достъп са в отпуск (от малък град съм). Днес кръвта е по-малко, но я има. Слагам свещички, мажа се, правя бани и пак!

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 14:17 от pepina812

# 251
Баща ми е с рак на дебелото черво. Мина през две операции. Назначиха му лъче и химиотерапия, но тъй като имаше проблем с излизането на конец след операциите се наложи  трета лека операция, която забави химиотепията. Започна се курс на лечение, различен от този назначен след първите две операции. Направен бе първи пет скенер. Посетихме проф. Куртева за консултация и тя назначи нова химиотерапия,като по думите и всичко било наред и нямало нищо притеснително. След новата терапия отново направихме пет скенер, след което отново назначиха същата терапия, като отново казаха че няма нищо притеснително. Но след всяка следваща терапия баща ми се чувстваше по- зле. Посетихме болницата, в която се провежда терапията, за да попитаме лекарите дали има възможност да се прекъсне терапията, тъй като няма да издържи. Тогава лекарката каза, че целият стомах на баща ми бил пълен с разсейки и няма как да се спре лечението. И сега не знаем как да постъпим и какво да правим. Нямаме доверие на никого. Моля дайте съвет къде може да отидем на консултация за друго лечение, защото няма как да издържи още едни вливания?

# 252
Здравейте, на 40 години съм и от около 20 дена имам неразположения с корема (тежест в горната част, преди 10 дена имах и диария, която продължи няколко дни). Тогава отидох на гастроентеролог и ме прегледа с ехограф. Не ми каза нищо съществено по отношение на моментното състояние (диария и тежест в корема), но ми каза, че след 40 годишна възраст е добре да се направи колоноскопия, защото казах, че дядо ми е починал от рак, еазбрахме се януари да направим изследването.  (в последствие се оказа, че съм се заблудила и е починал от съвсем друго). И тъй като съм част от сферата ма здравеопазването честно казано приех искането за това изследване като привличане на пациент (клиент) за здравна пътека. От вчера обаче имам кръв в изхожданията и отделно няколко капки кръв свободно изтичащи и това ме сковава от ужас. Може ли да ми кажете какви са симптомите?

# 253
Alvelina,
Профилактична колоноскопия се прави след 50 години в цяла Европа, а не след 40.
Не се шашкай, че имаш рак, защото най-вероятно е полип или вътрешни хемороиди.
След като работиш в здравеопазването, опитай се да си уредиш колоноскопия до края на годината, за да се успокоиш!
Няма смисъл да се интересуваш от симптомите. При майка ми например нямаше никакви, докато не започна да повръща преди шест години. В момента чупи орехи, за да прави баклава за внуците.
Медицината е изключително напреднала и ракът все по-често е диагноза на хронично заболяване, а не смъртна присъда!
Успокой се и се погрижи за себе си!:hugs:

# 254
Имате ли мнение за виртуална колоноскопия? Чета за нея, но тук в темата не прочетох да споменавате. В понеделник ще разпитам и специалисти. Проблемът ми в момента е, че бащата на детето ми живее извън България и в четвъртък трябва да тръгнем към него. Детето ми брои от лятото всеки изминал ден и си го отбелязва на календара. Просто ще го съкруша ако пътуването ще провали, не мога да му го причиня. В същото време ако не направя нещо ще се побъркам от притеснение. Доколкото разбрах за нормалната колоноскопия се лежи четири дни в болница.
При вас какви бяха симптомите? Знам, че е индивидуално, но все пак...

Общи условия

Активация на акаунт