Рак на дебелото черво

• 101 233
  • 660
  •   1
Отговори
# 255
Майка ми е с рак на дебелото черво, не аз. На нея винаги са й правили обикновена колоноскопия. Симптомите са различни - продължително разстройство или запек, кръв или слуз в изпражненията, загуба на тегло, нисък хемоглобин и тн
Отиди при още един лекар, след като нямаш време за колоноскопия. Но пак ти казвам, че шансът да имаш рак на дебелото черво е много, много малък.

# 256
Alvelina,
Профилактична колоноскопия се прави след 50 години в цяла Европа, а не след 40.
Не се шашкай, че имаш рак, защото най-вероятно е полип или вътрешни хемороиди.
След като работиш в здравеопазването, опитай се да си уредиш колоноскопия до края на годината, за да се успокоиш!
Няма смисъл да се интересуваш от симптомите. При майка ми например нямаше никакви, докато не започна да повръща преди шест години. В момента чупи орехи, за да прави баклава за внуците.
Медицината е изключително напреднала и ракът все по-често е диагноза на хронично заболяване, а не смъртна присъда!
Успокой се и се погрижи за себе си!:hugs:
Зиги, знаех си, че ще има баклави за Коледа на внуците💜💜💜💜🎅🥰

# 257
Благодаря ви. Давате ми голяма надежда.

# 258
Има болници в които не се изисква престой за колоноскопията или се налага 1 нощ

# 259
И аз съм чувала,че има възможност да не се стои в болницата. Отиваш единия ден за изследвания и консултации, дават очистителното, на другия ден влизаш,правят колоноскопия и след час си свободен.
Ние със съпруга ми също ще си правим след празниците ( проф. Тимчева ме посъветва въпреки,че аз почти съм на 40).

# 260
И аз съм чувала,че има възможност да не се стои в болницата. Отиваш единия ден за изследвания и консултации, дават очистителното, на другия ден влизаш,правят колоноскопия и след час си свободен.
Ние със съпруга ми също ще си правим след празниците ( проф. Тимчева ме посъветва въпреки,че аз почти съм на 40).

Къде това ?
Благодаря.
Весели празници!

# 261
Здравейте, бяха ми казали за някаква болница в Люлин, но на мен ми е далеч и не съм запомнила името. Съжалявам, че не мога да помогна. Вероятно аз ще ида в Софиямед, че ми е удобна.

# 262
  • София
В Еврохоспитал, Пловдив, майка ми стоя само една нощ, но не си спомням преди или след процедурата беше.
В София също я има тази болница, предполагам и тук така процедират.

# 263
Здравейте, на моя баща откриха рак на цекума с метастази в черния дроб. Чака за операция след Нова година. От години има запек. Но сега не успява да се изхожда въобще. В болницата докторът му е казал да пие рициново масло. Първите няколко дни е имало слаб ефект. Но вече 3 дни -не. А са му казали че сега е особено важно да ходи редовно. Моля ако знаете слабителни, които са ок да споделите.

Последна редакция: сб, 25 дек 2021, 23:49 от myself3

# 264
Ние чакахме 14 дни за операция. През това време - само пасирана храна, крем супи (каквато и да е супа, пасирана) и никакви затягащи храни като ориз.

Едно от най-силните слабителни е английската сол, но не знам дали не е твърде агресивна за него.

# 265
На майка ми хирурга каза само течен парафин, други лаксативи категорично не!

# 266
Още не е ходил в тоалетна, вече 6-7 дни и се появиха позиви за повръщане. Много се притеснявам. А има още 5 дни до приема в болница.

# 267
А клизма?

# 268
мислех да му предложа, но не смея. Първо защото не знам дали няма противопоказания, второ , защото не знам дали ще се справи. А и той не смее да прави нищо, извън казаното му от лекар. Съмнява ме че запекът е причинен от обезболяващото , защото това е от честите странични ефекти (1 от 10 -според листовката.) Дали е много опасно, ако до приемът в болница не успее да се изходи.

# 269
Трябва да преодолеете тези притеснения и неудобство, защото положението е сериозно.
При майка точно с повръщане се откри проблемът. Толкова се беше препълнило червото, защото беше запушено, че започна да повръща.

В аптеките преди се продаваха готови комплекти за клизма. Обадете се на лекаря или на личния. Със сигурност има какво да се направи, без да е противопоказно и опасно.

Общи условия

Активация на акаунт