Рак на дебелото черво

• 101 228
  • 660
  •   1
Отговори
# 285
Около две седмици след операцията ще стане готова хистологията. Взима се проба от самия тумор.

# 286
Значи изчаквате да ви дадат епикризата след операцията. Може да отнеме и десет дни. Обикновено чакат да излезе резултат от хистологията. Да, има такъв от колоноскопия, но все пак при операцията е отстранен целия полип, който явно в някоя част е тумор. И при майка беше така.
Като вземете окончателна епикриза с описан резултат от хистологията, взимате и блокчетата и отивате за второ мнение.
Пиши пак тогава.
Знам какво ти е. Преди 6 години бях на твое място. Форумът ми помогна, а майка е жива и е добре и до днес. Борбата ни продължава. Тогава й даваха 6 месеца, имаме 6 години.
Ракът е диагноза, а не смъртна присъда.
Разкажи на баща ти за нас. Майка е с разсейки в бял дроб, което е доста кофти...
Дай му надежда. В другата тема имаше хора с над 8 години живот след операцията.
Моя колежка е добре повече от 10. Има внуци.
Пиши за всичко, което те интересува Hug

# 287
  • в рaя
От вчера татко е извън реанимация, но няма представа какво се е случило. Преди да влезе в операция доктора му е казал, че ще лапароскопска, две дупчици - събужда се с голяма коремна операция и торбичка Sad питал доктора какво е станало, а той - каквото съм ти казал, това съм направил (казаха му, че ще махнат малък полип). Майка му обяснила, че какво е ще знаем след хистологията, което реално е така, продължаваме да се молим да има надежда и татко да се оправи. От днес става, раздвижва се, айран пие, от утре пасирана супа. И защото нали ни е много спокойно - едната вечер в реанимация за довели болна от ковид жена при него и сега се води контактен и следят за симптоми Sad
Имам още един въпрос - четох, че петскенер се прави месец след операцията, за да се провери дали и къде има разсейки. Но той след месец трябва да прави нова операция за връщане на червото на нормалния анус. Предполагам ще има промеждутък за двете неща,, но има ли други изисквания за скенера?
zigizagi твоите думи ми дават много кураж и надежда! Шока наистина е огромен, за страха няма е ясно Sad но благодарение! От сърце!

# 288
Тупурче,
Явно са преценили, че си трябва отворена операция. Възстановяването е по-трудно от лапароскопска, но пък дава възможност на лекарите да си свършат много по-добре работата и да огледат всичко отвътре.
Не е задължително да се прави ПЕТ скенер, може и 'обикновен' скенер - КТ.
Като излезе хистологията, ще се знае има ли проникване в лимфни възли. Ако няма - шансът да има разсейки някъде другаде намалява.
По принцип скенер се прави при зараснали рани от операцията.
Знам, че се притеснявате да не губите време, но най-важно е той да се възстанови.
Майка я оперираха на 15 декември, скенер направихме на 21 януари и то по своя инициатива. По онова време, нямаше практика да правят скенер при чисти лимфни възли.
Стискам ви палци, имайте вяра в доброто развитие на лечението и го окуражавайте Hug!

# 289
Здравей, Тупурче, на баща ми операцията беше в средата на септември, ПЕТ скенер правихме в края на януари и операцията за премхване на торбичката беше в началото на февруари. Хирурга ни поиска изрично ПЕТ скенер.

Успех!

# 290
Здравейте ! Първо, благодаря на всички вас, за съветите, споделените ви знания, информация и че в най-трудни ви моменти давате сили на толкова много хора като мен. Не съм писала до сега, но всяка вечер заспивам четейки темите назад, намирайки сили и кураж от вас. Накратко преди 10 дни мама претърпя операция в Токуда на дебелото черво, отстраниха го, извикаха ме и ми казаха най-общо - 4ти стадий, с много разсейки в черния дроб и корема. Към днешна дата чакаме хистология. От седмица е вкъщи при мен, не се отделям от нея с всичките грижи, на които съм способна. В понеделник имаме час за контролен преглед, но тази вечер нещо много ме притесни - и двата й крака в областта на ходилата и глезените оттекоха и се подуха. Не прекалено много, но видимо. Притеснявам се, че чак в понеделник ще мога да се посъветвам с лекуващия й лекар, а нямам никаква представа какво мога да направя за това подуване дотогава. Ще съм ви благодарна на всеки съвет, който можете да ми дадете до колко това е опасно и дали мога да направя нещо аз вкъщи до понеделник, когато имаме час за преглед.  Предварително ви благодаря !

# 291
Здравейте, при моята майка подуването се дължи на кистите в черния дроб. Вероятно ще ѝ бъде назначена химиотерапия. Междувременно изискайте рецепта за диуретик от джипито.
Дръжте се! Успех.

# 292
Здравейте, при моята майка подуването се дължи на кистите в черния дроб. Вероятно ще ѝ бъде назначена химиотерапия. Междувременно изискайте рецепта за диуретик от джипито.
Дръжте се! Успех.
Много Ви благодаря за информацията  !

# 293
Какви симптоми стр имали с това заболяване за да потърсите лекар . Пишете моля ви .
А тест М2-ПК правили ли сте ?
Дали е достоверен ?

# 294
Здравей, Тупурче, на баща ми операцията беше в средата на септември, ПЕТ скенер правихме в края на януари и операцията за премхване на торбичката беше в началото на февруари. Хирурга ни поиска изрично ПЕТ скенер.

Успех!

Бихте ли споделили кой хирург оперира баща Ви?

# 295
Да, проф. Драганов от Токуда оперира два пъти баща ми.

# 296
Да, проф. Драганов от Токуда оперира два пъти баща ми.

Защо два пъти.
Не свършена добре работа първия път или ?

За М2-ПК явно никой тук няма опит и лична информация .

# 297
Първия път се вади торбичка, защото се реже ректума. Вторият път се маха торбичката.

# 298
Как откриха това заболяване при всичко вас , пишете .
В смисъл симптоми и чрез какъв метод
Ехография?
Колконоскопия?

И какви симптоми?
Кръв в изпражненията
Профилактика?

Никой ли лекар не е изпращал за окултни кравоизливи и М2-ПК ?

Нека си помагаме.

# 299
svetlinar, ако се върнеш назад в темата, почти всички са написали как е открита диагнозата, но ще ти напиша при баща ми как беше.

Появи се кръв в изпражненията, веднага отиде на колоноскопия. При нея се видяха няколко полипа и едно туморно образувание. Взеха биопсия. Биопсията показа,че е тумор. Намерихме си хирург- онколог и следвахме стъпките, които той ни препоръча и след това операции.
Като цяло баща ми твърди,че нищо не е усещал през годините за да отиде по- рано на доктор. А хирурга ни каза, че от полип да се развие в тумор минават 2-3 години. Тоест профилактика е превенцията.

Общи условия

Активация на акаунт