Рак на дебелото черво

• 101 125
  • 660
  •   1
Отговори
# 405
Майка ми е с колостомна торбичка.
Важно е да се почиства добре по време на сменяне.
Отвора да е изрязва възможно най-плътно по стомата.
Ако се получи рана (а то ще се получи в началото) мазахме с пиоктанин (от аптеката)

# 406
Да, аз се грижа за него и не, не е по-млад от 60 години.
Приемам спокойно ситуацията и не мисля,  че е някаква трагедия.
Проблеми със зрението в случая не вярвам да създадат големи проблеми, защото хората развиват тактилни умения, когато не виждат, а в случая те ще даже по-полезни.

# 407
  • варненка от София
Здравейте, записвам се в темата. Баща ми е от няколко месеца с оплаквания-газове, често ходене до тоалетна и т.н. Мина онзи ден ендоскопия и е с карцином на дебело черво. Още не са излезли резултатите, на 04.01 -трябва да излязат и да стане ясно  и вече да се  реши какво ще е лечението-първо операция, после химио или лъче терапия, или в обратен ред. На този етап ме интересуват болници и имена на добри онколози и хирурзи в тази  област. От Стара Загора е баща ми, но като излезнат резултатите ще търсим болница и специалист в София, евентуално-Пловдив.Препоръки да ми дадете- от кои сте доволни и т.н.
Благодаря предварително на включилите се.

Здравейте! С тази диагноза съм от 2021 година, тогава по случайност откриха тумор на дебелото черво, направиха ми операция, по данни от хистологията не се наложи последващо лечение. За съжаление година след това, противно на всички медицински правила, туморът даде рецидив като растеше не навътре и нагоре в органите, а на дупето. След хистологията се доказа карцином и беше ми назначена предоперативна лъче и химиотерапия на таблетки - Капецетабин. Направих лъчетерапията в Ачибадем в София, изключително доволна съм от отношението, от грижите, от апаратурата и препоръчвам с две ръце - става с направление. Операцията ми я направи най-добрият за мен доц. Горнев в болница Лозенец - отново с направление - за качествата на болницата и отношението мога много да говоря и ако всички болници в България са с такава база, апаратура и персонал, щяхме да сме велики, препоръчвам от сърце! При втората операция ми изведоха дефенитивна колостома, тъй като се наложи ампутация на ануса, там се беше закрепила гадинката. След операцията минах 6 курса химиотерапи - общо 12 вливки и още 8 курса таблетъчно лечение, отново с Капецетабин. Наблюдават ме в болница Надежда - д-р Таушанова. Отново само хубави неща мога да кажа за там и с чисто съзнание казвам, че там ходех с удоволствие на химиотерапия. Успех на баща ви и за мен крачката към доброто здраве е адекватното лечение и доброто отношение, всичко това го получих в гореспоменатите болници. Животът за мен продължава и съм благодарна на моите ангели в бели престилки, защото те ме върнаха към живота - доц. Горнев, д-р Митова, д-р Таушанова и екипите с които работят. Обичам ги!

# 408
  • тук и там
Marulka,  Благодаря много! Flowers HibiscusБаща ми ще си прави предоперативната и лъчетерапия в Ст. Загора. Не иска да влиза във болница,  а там му казали,че може да ходи на терапия и да се прибира в къщи. В другата тема пуснах епикриза, никой не отговаря за съжаление. На 12-13 см от ануса е туморът му, той се надява да не се стигне до ампутация на ануса , даже   очаква и да няма колостома. Опитвам се да го подготвя психически, че има вероятност и то голяма и това да стане, но явно не го е приел и е на ниво "отричане".
Има записан час за проф. Драганов  за началото на февруари, вече за операция -той иска да е в Токуда, но пак ще говоря с него .Стадият му е този ,за сега-това от колонскопията. Отсранили са полип, но има и карцином.
Скрит текст:

Предстои му пет скенер , и предоперативна химио и лъчетерапия другата седмица.

Благодаря за препоръките, записвам си и когато дойде време за операция -ще трябва да избираме.
Запънал се е за Токуда, но както казах-още е рано за операция,първо да видим как ще мине терапията и какво ще покаже пет скенера.

# 409
  • Пловдив
В "другата" тема има доста изписано.Първото прочетете ,след това задавайте конкретни въпроси. Иначе се дъвче и предъвква едно и също по няколко пъти.
ХТ при колоректални Ка(първата линия) ,обикновено е по 48 часа нон стоп ,не знам как ще ходи и ще се прибира в къщи.

Последна редакция: пт, 13 яну 2023, 16:51 от whitefang

# 410
  • тук и там
Четох другата тема, и тази-честно казано много неща не са ми ясни, още повече че тепърва се сблъскваме с болеста. IIa клиничен стадий какво означава? Намерих информация за II и III, тази буква А не ми е ясна. Също, като е на 12 см от ануса, какво да очакваме-ампитация или е на достатъчно разстояние ? В чужбина съм, не съм на място-та и информацията която получавам,  е само от документите които има баща ми. До колкото разбрах -и на него нищо никой не му е обяснил.

Последна редакция: пт, 13 яну 2023, 16:55 от Кайсия

# 411
  • Пловдив
Без образни/нуклеарни изследвания на торакс+абдомен+пелвис(КТ на цяло тяло или PET/CT)+ ЯМР на главен мозък(макар ,че колоректални много рядко метастазират там),само по колоноскопията ,не може да се определи клиничен стадии.Само хистологичен от патохистологията на тумора.Като направите ПЕТ ,ще имате окончателен стадии и едва тогава се избира страгетия за лечение.
Не е трудно да се отговори,само че е времеемко и да се повтаря нещо писано няколко пъти преди това .... И то без да има по-конкретни въпроси.

# 412
  • варненка от София
В "другата" тема има доста изписано.Първото прочетете ,след това задавайте конкретни въпроси. Иначе се дъвче и предъвква едно и също по няколко пъти.
ХТ при колоректални Ка(първата линия) ,обикновено е по 48 часа нон стоп ,не знам как ще ходи и ще се прибира в къщи.
Както ходех аз, с помпа, не съм спала в болницата ,спях си вкъщи. Прием в петък, изписване в неделя. В болницата ми вливаха Оксалиплатината и после другото лекарство през помпата. Просто си плащах помпата, около 55 лева струваше на Браун.

# 413
  • тук и там
Благодаря на включилите се с коментар.Бяхте ми полезни.
Ще видим другата седмица- така му казали на него , но дали ще е в болница или в къщи не е съвсем сигурно. Предполагам,че зависи какво ще му слагат и как се чувства най-вече.

# 414
  • варненка от София
Благодаря на включилите се с коментар.Бяхте ми полезни.
Ще видим другата седмица- така му казали на него , но дали ще е в болница или в къщи не е съвсем сигурно. Предполагам,че зависи какво ще му слагат и как се чувства най-вече.
Както писах по горе предоперативната лъчетерапия при мен беше съпътствана с химиотерапия на хапчета - Капацетабин. При мен бяха назначени 25 фракции - това е 5 седмици. Ходи се всеки ден от понеделник до петък, а самата процедура е около 40 минути, събота и неделя почивка. Хапчетата се пият когато са нагревките, уикендът не се пие. Спазва се специална диета - никакви фибри, никакви плодове, зеленчуци, пълнозърнести - както каза докторът - ядеш само месо печено, варено бял ориз, картофи, паста. Иначе започва една зловеща диария.

# 415
Открих тази тема и започнах да ви чета, баща ми вчера е изписан от болницата със следните резултати. Хирурга от отделението каза първо операция, даже в понеделник, тъй като състоянието му е спешно, особено за ануса. Започнаха да го уговарят дори, да остане до понеделник в отделение и да го оперират там. Изкарах го по мое съгласие от болницата, за което ме заплашиха със съд, между другото. Казах им че искаме мнение от онколог, тъй като при него рака се откри от устната кухина, оперираха го и след пет скенер се видя сянка на дебелото черво. Влезна тук само за колоноскопия, пуснаха го по пътеката и му направиха сума изследвания, ненужни след пет скенер. Както и да е, знаете ги пътеките и болниците, нека да ни съдят. Взехме епикризата и се срещнахме с онколог, който каза че за него не е спешна операцията и препоръча да започнем химио и лъчетерапия, тъй като има и реактивност в ДМА лимфни възела, а може образуванията по ануса и дебелото черво да намалят след процедурите и след това ако се наложи операция. Не знаем на кой да вярваме, като че ли предпочитам първо терапията, че хирурзите обичат да режат, ще се консултираме с още един гастроентеролог за всеки случай. Няко имал ли е такава дилема, татко каза както решите и отговорността пада върху нас.

# 416
Не знам колко ще съм полезна, по отношение на епикризите не съм компетентна, но на кратко при баща ми как се развиват нещата.
Откриха рак в голяма близост до ануса, 3-ти стадий, без разсейки слава богу. Започнаха с лъчетерапия и химио на хапчета. От това, което изчетох при този вид рак масово се процедира така. Лъчетерапията даде много добър ефект, доста се беше смалило образованието. Доктора препоръча все пак да напривим операция. В началото на този месец го оперираха и сега е с временна илеостома. Ако всичко върви по план до около 2-3 месеца ще я махнат, но му е назначена и химио с вливки.
Правихме различни консултации, към момента сме се доверили на докторите, надявам се да е правилно, незнам какво друго да кажа...
Молим се да мине всичко ок.

# 417
  • In the land of Never Never
Здравейте, бих искала съвет, какво може да направим при това развитие на заболяването на брат ми, 74 години. След операцията, независимо от химиотерапиите, показателите се влошават. Вече смениха три различни лечения. Сега се виждат и някакви изменения в костите. Правихме консултация с професор Константа Тимчева, през ноември, по съвет от участници в темата. Тогава му смениха лечението.  Какви са изобщо възможностите, лъчетерапия, възможна ли е още една операция, нещо друго има ли като лечение? Това са резултатите от последния петскенер и кръвното изследване:
Скрит текст:

Благодаря!

# 418
Здравейте, за съжаление е необходимо да се включа и аз в темата за търсене на добри специалисти в сферата на онкологията. Баща ми го приеха в болница с остри болки в областта на корема и след колоноскопия, биопсия и скенер, беше открито туморно образувание между тънкото и дебелото черво, което стеснява свободния отвор и натоварва останалите органи. Всичките тези изследвания са направени в болницата в Русе и искаме да се обърнем към специалист/заведение в София. Бихте ли могли да ни насочите към някой специалист онколог или конкретно заведение. Към момента за Токуда не чуваме добри отзиви, понеже всички в болницата е станало много комерсиално и целта е да се вземат определени пари, без да отговарят на необходимото качество. Прочетохме добри отзиви за д-р Велко Минчев от Софиямед, както и за Валентин Димитров от СБАЛ по онкология. Докторът от Русе ни каза, че това образувание трябва да се изреже, но искаме да се консултираме и със специалист в София, съответно и манипулацията да бъде извършена в София. Всякакви препоръки, били те добри или лоши, ще са ни от огромна помощ!

# 419
Баща ми се оперира във ВМА и в последствие прави химиотерапия в Света София. Доволен е и от двете места.

Общи условия

Активация на акаунт