Рак на дебелото черво

• 99 371
  • 660
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте група!Пожелавам на всички здраве,късмет и сили да се преборим!Майка ми е оперирана миналата година (07.2023) от нискодиференциран коло-ректален рак с разсийки в 4 лимфни възела..Прави 8 химиотерапии-платина и капецитабин.Сега на контролен ПЕТскенер след химията се вижда "солитарна мета 7мм. SUV 5.1 в областта на лингулата на ляв бял дроб,паракардиялно ,5 сигмент .Сега накъде?Някой минал ли е по пътя?Онкологът предлага радиохирургия и изследвания в Трансхеликс -NGS Panel-Solid tumors.А ако не е подходяща за имунотерапия има ли друго?

# 556
Има друго. Вие сте минали само класическа първа линия. Има още видове химия.
С диска от скенера трябва да идете в избрано от Вас отделение, където правят радиохирургия и да се консултирате може ли да се направи. Понякога заради мястото или размера на лезията е трудно. Нейната ми се струва малка, но честно казано вече не си спомням над 5 ММ или над 1 см правеха радиохирургия.
Защо онкологът ви кара да правите това изследване в Трансхеликс? Към настоящия момент знаете ли каква е мутацията на дебелото черво?

# 557
Има друго. Вие сте минали само класическа първа линия. Има още видове химия.
С диска от скенера трябва да идете в избрано от Вас отделение, където правят радиохирургия и да се консултирате може ли да се направи. Понякога заради мястото или размера на лезията е трудно. Нейната ми се струва малка, но честно казано вече не си спомням над 5 ММ или над 1 см правеха радиохирургия.
Защо онкологът ви кара да правите това изследване в Трансхеликс? Към настоящия момент знаете ли каква е мутацията на дебелото черво?

Доколкото разбрах изследванията са да се види дали е подходяща за някакъв тип имунотерапия.Преди химиото прави пак там някакво изследване,за са се види дали е подходяща химията,но те се сещам какво точно беше,може би нещо DPD  ми се върти,но изобщо не съм сигурна

# 558
Дали е подходяща за имунотерапия се определя от изследване наречено микросателитна нестабилност, което не е ми е известно да се прави в Трансхеликс.
Съветвам те да прочетеш внимателно всички документи до сега, за да знаеш точно какво е правено и защо. За съжаление, на близките на пациентите им се налага да станат 1/2 лекари, за да оцелеят болните.
Къде се лекува?

# 559
Дали е подходяща за имунотерапия се определя от изследване наречено микросателитна нестабилност, което не е ми е известно да се прави в Трансхеликс.
Съветвам те да прочетеш внимателно всички документи до сега, за да знаеш точно какво е правено и защо. За съжаление, на близките на пациентите им се налага да станат 1/2 лекари, за да оцелеят болните.
Къде се лекува?

Във Варна,онтологията в Аспарухово,доц.Калев.В понеделник има час да видим какво ще кажат радиолоди за радиохирургия.Ще изчакам и тях.Дали тази радиохирургия е подходяща или трябва операция,и дали изобщо някое от двете е възможно,ще видим !А има и записан час за сряда за колоноскопия,защото на ПЕТ скенера описват полип,но се тревожим и там.Ще чакам са кажат дали сега да я правим или да отложим!

# 560
  • там където се случват чудеса и мечтите се сбъдват
Здравейте на всички!Първо искам да пожелая на всички,които се борят с това заболяване,бързо и леко преминаване  през цялото лечение,и накрая един пркрасен финал.Бъдете здрави и никога не падайте духом.Та накратко и нашата одисея.Става въпрос за баща ми(71г.),който от 1 год. е с ниско желязо,което одавахме на приема на Хидрея(заради заболяване на кръвта).Нямаше никакви други странични оплаквания.По препоръка на докторите направихме колоноскопия в Джимед Пловдив при Милена Александрова.Там е открит полип,пуснат е хистологичен резултат със заключение:"Фрагмент от вилозен аденом на дебелото черво с умерена дисплазия."
При което,тя каза,че това е доброкачествен тумор и ни изпрати при хирург,който трябваше да го премахне евентуално чрез колоноскопия.Хирургът направи втора колконоскопия,при която,само е туширал мястото около полипа и е взел материал за хистология отново(която още не еизлезнал резултата).При среща с него,каза,че това е злокачествен тумор от полипа,но го хващаме в самото начало и ще се премахне.Той пък ни препрати вече при друг хирург ,който ще го изреже.Вчера при среща със този хирург,който прочете епикризата обстойно  ,ни обясни човека,че това е рак,но в начален стадий(Дай Боже),според него го хващаме много в началото.Полипа е 2-3см,и ще се справят с лапароскопска операция.Ще го премахнат,отново ще се пусне хистология(каза,че първата хистология не го касае).Сега в неделя ще го приемат и до ден,два ще го оперират,защото мястото е туширано и да не се изтрие,а и колкото по-бързо се махне ,токова по-добре.Много се притесняваме,за първи път се сблъскваме с точно този вид рак ,дали е удачно тази операция или е по-добре стандартната операция?Той ни каза,че според големината,вида на първо четене и мястото на полипа,засега е по-удачно лапароскопията.Изглежда много приятен,разбиращ и много добре обясняващ доктор.Вътрешното ми чувство  ми казва да му се доверим,а и на баща ми много му допадна доктора.Въобще хиляди неща ми са в главата,мисля разбъркано и навярно пиша хаотично,моля за извинение.Тепърва много ще четем.Желая ви здраве и много щастливи години с вашите близки.Прилагам снимка на епикризата от втората колоноскопия.

# 561
  • Пловдив
Зиги,
В Трансхеликс правят изследване и за микросателитна нестабилност (MSI-H) и за дефект в механизма за ДНК поправка.(dMMR).
"NGS Panel-Solid tumors" на Ammoy DX включва освен тях и огромна част от "движещи" мутации,както и такива които има чисто "инфoмативна" полза като - STAT2/3, STK11,P53...
Този NGS(Next Generation Sequencing),пакет ще даде отговор и за наличието на движещи мутации ,за който има
одобрени таргeтни терапии -EGFR ,BRAF,KRAS-G12C...

За радио хирургия няма "минимален" обен ,има ограничение само за максималния :
SRS - до 30мм диаметър на идеална сфера
SBRT до 40мм ...
Комбинацията КарбоП+ Капецитабин не е ОК за първа линия за метастатична болест ,трябва си венозна ХТ(и другите съставки  осен КАрбоплатината) .

Последна редакция: пт, 19 апр 2024, 12:27 от whitefang

# 562
Зиги,
В Трансхеликс правят изследване и за микросателитна нестабилност (MSI-H) и за дефект в механизма за ДНК поправка.(dMMR).
"NGS Panel-Solid tumors" на Ammoy DX включва освен тях и огромна част от "движещи" мутации,както и такива които има чисто "инфoмативна" полза като - STAT2/3, STK11,P53...
Този NGS(Next Generation Sequencing),пакет ще даде отговор и за наличието на движещи мутации ,за който има
одобрени таргeтни терапии -EGFR ,BRAF,KRAS-G12C...

За радио хирургия няма "минимален" обен ,има ограничение само за максималния :
SRS - до 30мм диаметър на идеална сфера
SBRT до 40мм ...
Комбинацията КарбоП+ Капецитабин не е ОК за първа линия за метастатична болест ,трябва си венозна ХТ(и другите съставки  осен КАрбоплатината) .

Чак днес получихме резултата от Трансхеликс от NGS-Panel ,но до колкото разбирам не е подходяща за имуно или таргетна терапия ☹️.Другата седмица има среща с онколога,а аз мисля да направя и онлайн консулт с проф.Тимчева.Та да видим какво ще правим!Мина 5 бр. радиохирургия и казаха,че ще прекъсне за 1 седмица,защото щели да ъпгрейдват апарата( във Варна)и сега в понеделник продължава с още 2 броя.Казаха,че не било проблем,че прекъсва за една седмица! Не знам,дали е така?Прикачвам и снимка от изследването в Трансхеликс;ако някой може да даде мнение!Благодаря!

# 563
  • Пловдив
Движещата мутация е KRAS-G12A. За която няма в момента тирозин-киназен инхибитор. Но има вероятност да отговори на EGFR такъв - Cetuximab.
Последния протеин с повишена експресия ,преполага отговор на лечение с това което са написали - демек ХТ  със станадартните схеми - FOLFOX/FOLFIRI.
p53 има само информативна стойност ,няма пряко отношение към избора на лечение.p53 е туморсупресорен ген , наличието на мутации в него предразполага към развитие на тумори.
Зиги да каже ,ако не се лъжа при майка и тумора беше точно с KRAS-G12A. - каква е първата линия лечение ,като изключим досегашното с Карбоплатина и Капацетабин.

# 564
Първата линия беше Folfox и Bevacizumab. Шест месеца. После шест месеца вливка Bevacizumab и таблетки Капецитабин. Това лечение доведе до две години ремисия. После част от лезиите в белия дроб се активираха и минахме на втора линия.

# 565
Благодаря за отговорите whitefang  и zigizagi. Тази седмица приключва с радиохирургия и има среща с онколога да видим какво ще назначи.

# 566
Светли Великденски празници  на всички! Бъдете здрави, здрави да са и семействата Ви! Flowers Hibiscus

# 567
Здравейте, отдавана не съм писала. Майка ми е с тумор на ректума. Правихме образни изследвания и не се видяла разсейки, всичко излезе чисто.   Когато го открихме и бързо започна лъчетерапия и Капецитабин. Много зле и беше от лъчетерапията и две седмици след нея се възстановяваше. На 28-ми беше операцията и лекарят изведе временна стома. Каза, че ще е само за месец. За съжаление имаме засегнат лимфни, хирурга препоръча да направим генетично изследване. Разбрах, че в Геника правят такива, но не знам подробности. Мама не знам как би понесла някаква терапия. Тя е над 70 и с високо кръвно, хипертонична от години, но няма други заболявания. Лъчетерапията зле я понесе и много ме е страх. Насочили сме се към професор Тимчева и Консулова.

Последна редакция: сб, 08 юни 2024, 09:37 от daisy12

# 568
Daisy12, нормално е да се притесняваш, особено като не сте очаквали това развитие.
Хипертонията не е такъв голям проблем. Майка също беше хипертоничка, но без да има сърдечна недостатъчност и мина всички възможни терапии. Химиотерапията й влияеше на кръвното - в началото го свали и го направи нормално, в последствие при поредната линия химиотерапията, започна да го вдига и да прави кризи. Всичко се нормализира с нови лекарства и по-често следене от кардиолог.
Генетични изследвания правят на много места - Трансхеликс, Токуда и тн. Надявам се, че лекарят ти е написал какво точно иска да се изследва, за да може да отидеш и да дадеш материала.
Сигурна ли си, че зле понесе лъчетерапията, а не Капецитабина? Той също е доста гадничък...
Ти ще я успокояваш и ще правиш каквото трябва за нейното лечение. Като излязат резултатите и се разбере с какво ще я лекуват, ще мислиш за странични ефекти. Трябва да вървиш стъпка по стъпка и да свалиш нивото на страховете, защото иначе ще полудееш. От опит ти го казвам.
Прегръщам те и ти желая сили и кураж!

# 569
Daisy12, нормално е да се притесняваш, особено като не сте очаквали това развитие.
Хипертонията не е такъв голям проблем. Майка също беше хипертоничка, но без да има сърдечна недостатъчност и мина всички възможни терапии. Химиотерапията й влияеше на кръвното - в началото го свали и го направи нормално, в последствие при поредната линия химиотерапията, започна да го вдига и да прави кризи. Всичко се нормализира с нови лекарства и по-често следене от кардиолог.
Генетични изследвания правят на много места - Трансхеликс, Токуда и тн. Надявам се, че лекарят ти е написал какво точно иска да се изследва, за да може да отидеш и да дадеш материала.
Сигурна ли си, че зле понесе лъчетерапията, а не Капецитабина? Той също е доста гадничък...
Ти ще я успокояваш и ще правиш каквото трябва за нейното лечение. Като излязат резултатите и се разбере с какво ще я лекуват, ще мислиш за странични ефекти. Трябва да вървиш стъпка по стъпка и да свалиш нивото на страховете, защото иначе ще полудееш. От опит ти го казвам.
Прегръщам те и ти желая сили и кураж!
Благодаря ти Зиги, точно така направихме. Проучих и звънях в няколко  лаборатории, които правят генни изследвания и сега чакаме резултат - дадохме блокчето в Майчин Дом. За лъчетерапията и Капецитабина - в началото не искаха да и дадат химия на хапчета заради възрастта, но в крайна сметка решиха, че показанията и са добри и го започна заедно с лъчетерапията. Не знам от кое и беше зле - може би от комбинацията от двете. Слава богу две седмици след края на терапията започна да се подобрява. Кръвните показатели останаха добри през цялото време. Иначе положителното сега е, че махнахме доста бързо стомата и засега се развива добре. Лекарят каза, че стомата е била по-скоро протективна - туморът беше на 8 сантиметра от ануса.  Много ни плашиха какво ще се случи след махането на илиостомата, но засега върви по-добре от очакваното. Да зарастне раната и ще видим каква ще е най-подходящата терапия, която да започне. Това, което пише в  хистологията след операцията  е, че е постигнат почти пълен терапевтичен отговор, което се надявам да е добра новина.

Последна редакция: пн, 24 юни 2024, 14:42 от daisy12

Общи условия

Активация на акаунт