Преснимане на лична карта и защита на личните данни

• 7 875
  • 42
  •   1
Отговори
# 15
Не видях такова нещо, може да ми цитираш текста. Не че има значение ...

# 16

Много бързо го изчте и анализира този закон Wink
Така по ясно ли е? Пак е от същия официален източник https://www.cpdp.bg/10-godini/?p=id

# 17

Така по ясно ли е? Пак е от същия официален източник https://www.cpdp.bg/10-godini/?p=id

Ами ... не, защото трябва да се изсмуква правно основание. Дълга и широка. Но хубаво си пуснала линка, да заминава във ВАС, който не е доволен и това е.

# 18

Ами ... не, защото трябва да се изсмуква правно основание. Дълга и широка. Но хубаво си пуснала линка, да заминава във ВАС, който не е доволен и това е.

Frowning По-безсмислен коментар мисля че не бях чела. Разбира се, че трябва да има правно основание. Живеем в правова държава, не в диктатура. Всичко, което се случва или не се случва трябва се основава на законите и правото, прието в страната. Такава е социалната уредба. Иначе все едно живееш в гората на принципа на 'по-силния побеждава и налага правилата си.". Моля не ми отговаряй. Аз бях до тук, явно си неспасяем случай. На човек, които не иска да се възползва от законно дадените му права и настоява, че всеки може да си прави с него и с имуществото му каквото си иска, защото ако не ти харесва да се възползват от теб "да върви да живее в гората", какво повече да му кажеш... За мен темата изобщо не е за манията на авторката за личните данни, а за това познаваме ли си правата и настояваме ли те да се спазват в наш интерес. Защото днес е личната карта, утре нещо по-сериозно.

# 19
  • Варна
Истината е, че набележат ли те за да те натопят с фалшив кредит, ще те натопят. Личните данни могат да се намерят сравнително лесно.

# 20
И какво като те натопят с фалшив кредит? Нали не си се подписал никъде? Нищо не могат да докажат.
Нас така ни гониха за фалшив договор с мобилен оператор. Естествено нямаше никакви последици за нас.

# 21
Документи с лични данни би трябвало да се унищожават като конфиденциални документи и да не се дават на деца в градината да рисуват на гърба.
Това си е чисто престъпление по законите на ЕЮ.

Последна редакция: пт, 16 мар 2018, 13:48 от Stardust@

# 22
Трябва ли да злобеете толкова и да се правите на големи разбирачи? Простотия пълна... ,,иди в гората и бери горски ягоди тогава''?!?! Защо не го кажете на наскоро ужасно измамения човечец от столичния градски транспорт, на чието име някак СЛУЧАЙНО са изтеглили 5 кредита за ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ. И не, това не е частен случай, а все по-честа практика, защото според КЗЛД българите масово си даваме ЛК под път и над път.

Така че драги ми разбирачи по всичко HighSpeed и Salsisha (типично по български манталитет), плюйте си в пазвата, а не говорете по инерция простотии, щом не сте достатъчно информирани, за да помогнете.

П.С: Ти сега диагноза ли ще ми поставяш... мисля че не аз, а някой друг е обсесивен. Хайде вземи се успокой и спри да държиш тон на хората във форума за щяло и не щяло, защото не си им никаква и всеки в СВОБОДЕН да пита ако ще и най-големите простотии и мании (какъвто не е предметът на тази важна и наболяла тема) !

Благодаря на всички други мили момичета, които разбраха смисъла на темата ми - КОПИРАНЕ на ЛК. Благодаря за полезната информация.

Темата може спокойно вече да се закрие, защото се превръща в спам.

Последна редакция: чт, 15 мар 2018, 18:58 от emanuelas

# 23
Няма никакъв проблем, щом кредитите са фалшиви - това се доказва. И както ти написаха по-горе - ако някой те набележи, ще го направи. Не може да се живее в страх от всички възможни престъпления на този свят. Което не означава да си качиш личната карта във ФБ, но не означава и да се стига до крайности и неврози, от ЕВЕНТУАЛНИ събития.

# 24
Няма никакъв проблем, щом кредитите са фалшиви - това се доказва. И както ти написаха по-горе - ако някой те набележи, ще го направи. Не може да се живее в страх от всички възможни престъпления на този свят. Което не означава да си качиш личната карта във ФБ, но не означава и да се стига до крайности и неврози, от ЕВЕНТУАЛНИ събития.

И толкова ли беше трудно да се напише по този начин, без сарказъм и подигравки? Това е така, но информацията е безплатна, нали така? И е в пъти по-добре да знаем и да сме информирани, отколкото като овце да се молим само да не ни ,, набележат''.

# 25
Ами аз не седя да се моля, да не ми се случи. Каквото се случи, щом човек знае, че е невинен, че е жертва на измама, винаги може да го докаже.
Да, ще коства време и нерви, но такъв е живота.
Няма вариант при който да ти бръкнат в джоба, освен при онзи тип измами, където ги мяташ през терасата.

# 26
Да, това със справедливостта непрекъснато се повтаря. Но паралелно ,,никнат като гъби'' теми, че след хиляди жалби, потърпевши лица, на които са им начислили сума ти пари от мобилен оператор, например, в края на краищата плащат всичко като попове, защото макар че няма подпис, ЛИЧНИТЕ му данни са там и съответно той е отговорен.

По същия начин е проблемът и с банките.

# 27
Да, това със справедливостта непрекъснато се повтаря. Но паралелно ,,никнат като гъби'' теми, че след хиляди жалби, потърпевши лица, на които са им начислили сума ти пари от мобилен оператор, например, в края на краищата плащат всичко като попове, защото макар че няма подпис, ЛИЧНИТЕ му данни са там и съответно той е отговорен.

По същия начин е проблемът и с банките.
Това не е вярно.
Както писах ние бяхме потърпевши, няма такова нещо, нищо не се плаща.

# 28
Не съм чула за случай, в който измамения да не е успял да докаже правотата си и да е плащал.

# 29
Не съм чула за случай, в който измамения да не е успял да докаже правотата си и да е плащал.

Сериозно? За твоя информация - пълно е с такива. Ето ти част от тях, намерени в нета без проблем. Има още доста, които не са обявени.
https://offnews.bg/razsledvane/1-milion-leva-iztocheni-ot-smetka … prove-245757.html

http://e-vestnik.bg/2130/%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D1%82%D0%B8-%D0%BE% … %B5%D1%88-%D0%B5/

https://offnews.bg/obshtestvo/kak-izcheznaha-3-8-mln-leva-ot-sme … etrov-669920.html

http://hardwarebg.com/forum/showthread.php/256507-%D0%9A%D1%80%D … D1%82%D0%BA%D0%B8

Ето ти ключови моменти, защо легално няма да ти възстановят парите от банката:
От банката обаче обясниха пред Нова телевизия в писмен форма, че всъщност техният клиент не е спазил правилата за ползване на електронния подпис – най-вече да изключва подписа, след като приключи работа с него, а не да го държи включен в продължение на часове

Кой носи отговорност и поема щетите, ако крадецът е изтеглил примерно 8 000 лева, преди да бъде уведомена банката? Според закона, клиентът поема до 300 лева от щетите, а банката – само откраднатите пари след уведомлението. Какво се случва с останалите 7 700 лева? В закона не го пише, но те пак са за сметка на клиента.

Ето го облечено и в законова фрма, за да не съм многословна (въпреки че както разбрахме ти си над законите и те не те засягат):
Отговорност при неправомерно използване на платежни инструменти за отдалечен достъп
Чл. 33. (1) Ако платежен инструмент за отдалечен достъп е употребен неправомерно от различно от оправомощения държател лице и тази неправомерна употреба не е била причинена от действие или бездействие на оправомощения държател, то:

1. преди момента на отправеното до издателя или упълномощено от него лице уведомление по чл. 32, т. 2 оправомощеният държател понася вредите от неправомерното използване само до размера, посочен в договора между издателя и държателя, като този размер не може да надхвърля 300 лв.; 

Общи условия

Активация на акаунт