как бихте постъпили

• 16 111
  • 106
  •   1
Отговори
# 90
Тук в БГ изискванията вятър ги вее на бял кон. В ресторант на хотел 3 звезди в Банско видях една от готвачките - беше сигурно 70 годишна, с висяща от всякъде коса. В храната намерих косъм. И тя горката сигурно има нужда от пари. Дипломите не са важни.

# 91
Тук в БГ изискванията вятър ги вее на бял кон. В ресторант на хотел 3 звезди в Банско видях една от готвачките - беше сигурно 70 годишна, с висяща от всякъде коса. В храната намерих косъм. И тя горката сигурно има нужда от пари. Дипломите не са важни.
Ето по тази прична не са изхвърлили жената с фалшивата диплома. В България навсякъде постоянно има нужда от адекватни работници. Изобщо от работници, защото често са отчайващо неадекватни. И неработещи. И непукисти, на които им е все едно за работата.
С това текучество на работна ръка, съвсем в реда на нещата е работодателят да си затвори очите пред липсата на хигиена в 70 годишната баба-готвач и нагло фалшифицираната диплома.
И спрете да казвате, че нищо кой знае какво не е станало, защото фалшифициран документ е престъпление. Ако Господари на ефира излъчат предаване за фалшиви дипломи на лекари, фалшиви шофьорски книжки-обществото е възмутено. Щото, нали, лекар да те лекува с фалшива диплома е мааалко притеснително. Но точно в тази тема, о, изненада! фалшивата диплома е най-нормалното нещо на света, защото горката жена не е лекар, не е участник в движението. Никому не вреди. Но не сме сигурни, че покрай дипломата за средно образование, не си е направила и една книжка за В категория, нали така?
Дайте да мерим с един аршин, много ви се моля.
Престъплението е престъпление и може да има давност, но моралът няма давност.

# 92
+100  Peace горния пост.

# 93
  • Варна
Не видях някой тук да пише, че фалшивата диплома е най-нормалното нещо на света. Обаче преувеличенията ми идват в повече лично на мен. Не, не мога да поставя на едно ниво фалшива диплома по медицина и фалшива диплома за средно, представена в някакъв си цех преди 20+ години. Поне количеството информация представено в темата не е достатъчно, за да го направя. Айде сега и шофьорски книжки измислихте и още сто глупости. Най-големия престъпник в държавата излезе, ми прекалено ми е, съжалявам. Да, по смисъла на закона извършеното от нея е престъпление. От морална гледна точка най-малкото е провинение. Но да не се оливаме с още предполагаеми грехове, става ли?

# 94
  • София
В правото има едно основно правило - няма малка и голяма лъжа, лъжеш ли за нещо дребно, значи лъжеш и за същественото.

# 95
  • Варна
Ами не съм съгласна изобщо с това. За мен категорично има големи и малки лъжи. И въобще не е вярно, че лъжеш ли за нещо дребно ще лъжеш и за голямо. Какво ще рече това? Вие никога ли не сте излъгали? Никого? За нищичко? Ами не вярвам!

# 96
А непочтенността на юрист, политик или лекар е далеч по-опасна от непочтенноста на шивачка.

# 97
Малка лъжа е да кажеш, че те боли главата, за да не се срещнеш с досадна позната. Фалшива диплома не е малка лъжа. И защо покрай дипломата да не направи и една шофьорска книжка? Какво й пречи? Нормално е, много хора са го правили. Но това са малки лъжи сега.

# 98
  • Варна
И защо покрай дипломата да не направи и една шофьорска книжка?
Защото това са свободни съчинения, затова! Защо пък да не е супер коректен човек и да е дарявала част от заплатата си за благотворителност, в опит да си изкупи "греха"? Виж, че и аз мога да съчинявам! Ама темата не е за това, нали?

# 99
# 100
За шофьорска книжка в момента се изисква завършен десети клас.

В кое диво село се развива действието?
Защо 20+ години жената си работи усърдно и изведнъж някой тръгва да се рови в миналото?

# 101
  • софия
В БГ всеки си прави каквото си иска.

# 102
Според мен е най-добре да си взима багажа и да се маха, отношението към нея след това "разкритие" няма да е същото, ако ще и задно салдо да направи пред шефа. Че е нямала диплома не мога да съдя, хора и съдби всякакви. Ама за 20 години да не  се наканиш да завършиш ми се вижда много безотговорно.
Баба ми завърши една година след мен - 2014-та. Завърши, защото се срамуваше от себе си и винаги й е било болка, че няма образование.

# 103
Очевидно работодателят вече й няма доверие, всеки би реагирал така с нечестен служител. Всеки би си казал, че щом лъже, може и да краде. Не е трябвало да представя фалишвата диплома, щом не се е изисквала.
На друго място да се кандидатира с истински документи и да се надява да не питат предишната й работа защо е освободена.

# 104
Може би няма давност , тъй като тя си е ползвала дипломата до момента на установяване на факта, че е фалшива. Аз лично считам, че е много възможно да го е направила от срам.
Шефовете ги разбирам, само се чудя дали не са длъжни да уведомят прокуратурата. Преди да напише молбата да не я уволняват, могат да кажат, че не знаят, ама вече - черно на бяло го има написано. Не че това е проблем. Дори да я осъдят наказанието 100 процента ще бъде символично.
Ако искат да я оставят, да си представи истинската диплома, евентуално да я накажат дисциплинарно. Ако не искат - няма голям избор.

Общи условия

Активация на акаунт