Частни училища - информативна тема 20

• 73 897
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив/София
Относно другото питане на Мария75, ако не бъркам на Лекси детето учи в "П.Р. Славейков" и тя е споделяла доста положителни отзиви за училището.

Аз имам позната с дете там и не са особено доволни, но става дума за ПУК и не знам подробности.
За Шилер може да се види в темата им колко много неуредици има напоследък около това сдружение, поради което още от миналата година напълно престанахме да го разглеждаме като вариант. Интересно ми е Пипи как им е преценила нивото по немски и за колко големи деца говори все пак. А това как издържали допълнителните часове, ами че във всяко ЧУ обучението е целодневно и имат около 10 часа всеки ден.

По последното- от първа ръка- слушах децата, с немска филология съм. Шести и седми клас. Не всички, но над 70% говорят свободно, което е важното за мен (не да е безгрешно).

За натоварването- не мисля, че във всички ЧО има допълнителни 4-5 часа по език след часовете- по-скоро имат спорт или други активности.
Другото, което чисто практически ме води към БШ, е че поне преди започваха в 9ч (а 145то- 7.30 предполагам, или греша?). Още помня тормоза да ставам в 6:00 сутрин и ако мога да го спестя, защо не.

Онна, за немския имах предвид по-скоро, че ми се иска една посока, т.е. да не учи сега немски 2-3 години и от първи клас- 3 други езика (в БШ са англ, исп, руски, няма немски). Иначе ясно, че е излишен за Шилер и ги почват от 0.

# 106
ЧУ с немски за съжаление няма добри, освен може би донякъде Веда, ако се съди по класациите им от НВО, но за тях няма никаква информация. 4-5 часа по език на ден не вярвам да имат и в Шилер. Аз имах информация от хора с деца в Шилер, че с немския били почти колкото Веда, което не значи кой знае какво като се има предвид и от Веда колко знаят:) понеже познавам някои деца от там. В много от ЧУ и особено в най-спряганите хорариумът по чужд език е 10 часа седмично.

# 107
Здравейте, можете ли да препоръчате учител в ЧОУ Д-р Петър Берон, който би поел 1ви клас от новата учебна година? Имате ли наблюдения? Благодаря  предварително

# 108
Какво значи "който би поел 1 клас"?

# 109

Т.е. сега води 4ти клас и от 15ти септември би поел/а първи клас

# 110
  • София

Т.е. сега води 4ти клас и от 15ти септември би поел/а първи клас

Учителките в първи клас в ПБ доколкото знам вече са определени. Не знам доколко може да избирате при коя да е вашето дете, тъй като ПУК продължават нагоре без да се разместват, а предполагам и за външен клас могат да ви кажат кой учител е определен. Макар че имаха въпросителни с учителка, която се връща от майчинство.

# 111
Да, моето дете е в  "П.Р. Славейков". Доволни сме. Това, което търсим в ЧУ обаче е най-вече среда, не толкова ниво на обучение. За разлика от ученето, което може някак да се 'навакса", средата е нещо, на което родителят няма как да повлияе много. Като цяло децата са добри, не се толерира лошо поведение, много се работи и говори с тях в тази насока. Първоначално ме притесняваше факта, че голяма част са от семейства на вярващи (евангелисти предимно), но сега го отчитам като голям плюс - децата са скромни и възпитавани в ценности. В училището темата за религията не е по-засегната отколкото например в бившето ни ЧУ Кл. Охридски (и на двете места има по един час седмично християнска етика). Понеже имам приятелки с деца в други ЧУ съм много доволна, че в нашето училище няма надпревара кой е "по-по-най-" както е в почти всички останали ЧУ. Няма съревнование кой е по-марково облечен, кой какъв телефон има (от тази година телефоните стриктно се събират в началото на деня и се връщат в края). Има достатъчно инициативи и проекти, както и допълнителни занимания. Има дечица със СОП по 1-2 в клас, но са с ресурсен или придружител и не пречат. Децата са с добро отношение към тях, учат се да им помагат и да са толерантни. Голям плюс за мене е, че се извеждат редовно. Относно ученето - учат си по програмата на МОН т.е. нивото е като в добро ДУ. Учителите, които работят там са добри, но част от хоноруваните преподаватели - не особено. Ръководството се опитва да се справи с това, но знаем какъв "глад' има за добри учители. Като цяло съм много доволна. Имам база за сравнение с други ЧУ и ДУ.

Като цяло точно това и за мен е водещото- средата. Тъй като живеем в Люлин не ми се иска да бъде в тукашните училища в първи клас, а поради основния критерий за адресна регистрация всичко друго ни отпада като вариант. Иначе аз за таксите съм наясно, че после се добавят още разходи, но едно е да добавяш като започнеш от 4000, друго от 8000.
Виж сега това за ЧУ, основани от разни религиозни секти не го знаех и ще трябва да се проверява. Мерси!

# 112
В ПБ випускът на 4 клас не са 4 или 5 класа какъвто съм сигурна, че ще е новият випуск първокласници. Т.е. дори и да предположим, че учителките издаващи 4 клас със сигурност ще поемат 1 клас, ще има и нови 2/3 учителя. Приятна новост е да чуя, че през март вече са определени учителите по класове за септември. Ако е вярно, разбира се. В нашият випуск на 15.09 разбрахме коя е учителката. А и в следващия след нас положението не беше по-добро. Един от сериозните проблеми на училището е именно подбора на учители. Има потресаващи примери.

А иначе ... има си начини да се постигне желаният клас. Особено когато Шотева е обещала. Ние сме такъв случай. Записахме детето с единствената идея да е при точно определен учител и това беше обещано. Разбира се после Шотева се опита да се отметне. Но мъжът ми когато иска може да бъде настоятелен, а и заплахата да загуби един договор беше реална. В това училище всичко е възможно.

Последна редакция: ср, 28 мар 2018, 09:32 от Анонимен

# 113
  • София
Мария75, не, не е основано от религиозни секти Simple Smile Доколкото знам от група учители, които са искали най-вече за децата си едно по-добро училище. И в момента има доста деца на учители, които преподават в училището. Допълнителни разходи почти няма. Като се замисля, последните две години съм давала по-малко, отколкото в ДУ на другата ми дъщеря. Недостатък за мен е, че няма транспорт (преди имаше, но явно няма интерес). Няма лафка, което е чудесно, децата могат да си носят храна от в къщи или да поръчват кетъринг (готвено). Има две по-големи междучасия, така че има време и да се нахранят спокойно и да излязат навън. ако те интересува нещо по-конкретно, питай.

# 114
Мария75, не, не е основано от религиозни секти Simple Smile Доколкото знам от група учители, които са искали най-вече за децата си едно по-добро училище. И в момента има доста деца на учители, които преподават в училището. Допълнителни разходи почти няма. Като се замисля, последните две години съм давала по-малко, отколкото в ДУ на другата ми дъщеря. Недостатък за мен е, че няма транспорт (преди имаше, но явно няма интерес). Няма лафка, което е чудесно, децата могат да си носят храна от в къщи или да поръчват кетъринг (готвено). Има две по-големи междучасия, така че има време и да се нахранят спокойно и да излязат навън. ако те интересува нещо по-конкретно, питай.

Ако е удобно, може би да минем да лични, за да не отегчаваме цялата аудитория Simple Smile

# 115
  • София
Защо на лични? Точно този разговор е абсолютно по темата - конкретна информация за определено училище.

# 116
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
от малкото ми опит с частни занимални знам, че изобщо не е плюс в занималнята да има дете/внуче на учител.
то винаги е право, изживява се като вожд и ръководител, малък фюрер, определящ кой с кого има право да си играе и с кои играчки.
под благия поглед на мама/баба.
надявам се да не е така в училище, но имам своите съмнения.

# 117
  • София
Е, при нас категорично не е така Simple Smile Иначе има логика в това, което пишеш. А учителите предполагам са далеч по-мотивирани, когато училището в което работят е и училището на децата им.
Мария75, нямам нищо против и на лични.
Другото малко по-различно от останалите ЧУ е, че до 4 клас имат занималня т.е. целодневно са, но следобяд се пишат домашни, а не се взима нов материал, което е удобно за деца, които спортуват или просто не обичат да седят по цял ден в училище.

# 118
от малкото ми опит с частни занимални знам, че изобщо не е плюс в занималнята да има дете/внуче на учител.
то винаги е право, изживява се като вожд и ръководител, малък фюрер, определящ кой с кого има право да си играе и с кои играчки.
под благия поглед на мама/баба.
надявам се да не е така в училище, но имам своите съмнения.

Същият опит имаме и с държавна градина. Внуче на директорката. Обгрижвано и толерирано, малтретиращо по-будни деца, които не му цепят басмата(като дъщеря ми). Благодарение на него колектив в тази група нямаше. Учителките под заплахата на абсолютно авторитарната баба също нищо не направиха.

# 119
  • София
Обичайно в повечето частни училища има деца на учители, това е част от бонуса им, плащат по ниска такса, например наполовина. Не съм забелязала в нашето училище това да се отразява на дисциплината на съответните деца, и абсолютно го приветствам, предвид не много високите заплати на учителите, вкл. в частните училища.

Общи условия

Активация на акаунт